Legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraţilor, personalului auxiliar din justiţie a fost adoptată

Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari. 

Propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a fost votată de 247 de parlamentari, înregistrându-se şi 21 de abţineri.

Proiectul USR, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, care avea raport de respingere, a fost respins de plen cu 216 de voturi.

După controlul constituţionalităţii, legea de eliminare a pensiilor speciale va merge la promulgare.


Vor fi eliminate:
↗️ pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
↗️ pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
↗️ pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
↗️ pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
↗️ pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
↗️ pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *