LUPENI: S-a prăbușit cu tot cu podea, de la etajul 1 la parter (GALERIE FOTO)

Un bătrân care a mers azi noapte, la baie, s-a prăbușit cu tot cu podea, de la etajul 1 la parter. S-a întâmplat într-unul din blocurile ce aparțin Primăriei Lupeni, bl. D1 de pe strada Tineretului. Pentru faptul că locuiesc în acest imobil, deși nu au apă, energie electrică și nici gaz, cele câteva zeci de familii sunt obligate să plătească, lunar, chirie.

”Dar mă credeți că mi-i frică să mai dorm în casă? Dacă cade casa? Toate apartamentele sunt locuite. Făceau gură că să plătim datoriile. Ce să plătim? Să plătim moartea? O venit omul către baie, ca să bea apă. Și a căzut omul cu totul, s-o trezit jos. Vă dați seama în ce hal stăm?”, spune una dintre femeile care locuiesc în astfel de condiții vitrege.

Femeia care locuiește singură, la parter, peste care s-a prăbușit tavanul de deasupra, spune că numai Dumnezeu a salvat-o, fiindcă azi noapte nu a fost acasă.

”Nu a fost primarul astăzi aici, nu-l interesează. Putem muri. Dacă nu dormeam la o cunoștință, azi noapte eram moartă. Am fost și la primărie în audiență, să ne dea în altă parte. Și nu, că nu este, că să vedem, că să așteptăm. Asta este Valea Jiului și noi putem muri. Noi nu am lucrat 27 de ani la fabrică? Soțul mi-a murit de 22 de ani, am rămas singură. Cu Dumnezeu am rămas. Când am venit acasă, bătrânul, săracul, era în beci. Nu știu unde dorm la noapte. Eu plătesc, singură, 50 de lei chiria. Lumină nu, apă nu, nimic nu”, povestește, înspăimântată, bătrâna.

În blocul D1, de pe strada Tineretului, din municipiul Lupeni, cei mai mulți locatari nu au loc de muncă. Alături de adulți cresc și aproximativ 60 de copii.

”A fost domnul primar în urmă cu două luni și a spus că ne mută de aici, că ne consolidează blocul, dar nu știu când. Pe urmă a venit domnul primar și a zis că peste un an jumate. Ce facem cu copiii ăștia? Hai că eu mor la 70 de ani. Dar ce facem cu copii, care au 3, 4, 6 ani. Sunt 60 de copii aici, în blocul ăsta. Face un separatism între noi, adică ăia sunt români și noi suntem romi. Și care au un venit mai bun, au o situație mai puternică, stăm mai bine, are valoare. Iar noi, care suntem mai săraci și nu avem venituri cine știe ce, putem muri, nu? Să stăm unde? Atunci să ne dea frumos la pădure, domnule, să ne mănânce lupul. Că numai asta înțelegem. O să ne mănânce goangele! O să ne mănânce… intră dracului peste noi! Șobolanii! Șerpii!”, mai strigă alți chiriași, furioși din cauza celor întâmplate.

În urma întrunirii Comitetului de Urgență al municipiului Lupeni, s-a hotărât ca, în această noapte, aproximativ 80 de persoane (adică jumătate din locatarii blocului), să fie evacuați. Își vor petrece noaptea în sala de sport a Școlii Generale Nr. 2 din Lupeni, iar de mâine li se va găsi un alt loc, posibil la fosta maternitate, în incinta căreia funcționează o școală pentru copiii cu dizabilități.

”Acum am hotărît, în comitetul de urgență, să evacuăm jumătate din oameni, momentan. Și, împreună cu ISC-ul, care se ocupă de starea de structură a blocului, am hotărât să îi mutăm la Școala Generală Nr. 2 pentru această noapte. De mâine o să vedem. De mâine o să găsim o altă locație, e posibil la fosta maternitate, dar mai trebuie să tragem niște țevi de curent. Apă este, mai trebuie să mai tragem o țeavă de curent, să aducem niște saltele”, a declarat, pentru Replica-INFO HD, primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 424 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *