Mândrie de momârlan

Momârlani mândri au defilat îmbrăcați în portul lor tradițional pe străzile din localitate. Cu mic, cu mare, cu cai sau căruțe, momârlanii respectă tradițiile și se mândresc cu portul lor tradițional. Pe Jiul de Est au avut loc zilele orașului Petrila, iar așa cum se obișnuiește de câțiva ani încoace, parada portului popular este un moment de nelipsit. Pentru momârlani a fost sărbătoare, astfel, că s-au îmbrăcat în straie populare. Ansamblurile folclorice din Petrila, ”Bujorii Muntelui” și ”Junii Petrileni”, oameni de rând, momârlani din Petrila, sunt cei care au format alaiul paradei portului popular.

”Este un obicei devenit tradiție în orașul Petrila, în fiecare an de Zilele Orașului Petrila organizăm ”Parada Portului Popular”. Sunt foarte fericit să văd atâția copii îmbrăcați în costume populare, iată un semn că tradiția nu se pierde, tradiția are urmași, așa cum și noi am învățat de la părinții și bunicii noștri, trebuie să ducem mai departe obiceiurile și datinile momârlanilor” , a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Pornind de la Primărie, cu mici escale pe traseu în care momârlanii și-au demonstrat măiestria la joc, momârlanii au fost centrul atenției sutelor de privitori pe tot traseul până la Casa de Cultură.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *