Măsuratul oilor în munții Văii Jiului

Momârlanii din Valea Jiului respectă, cu sfințenie, anumite tradiții și obiceiuri moștenite din moși-strămoși. Pășunatul începe cu urcatul oilor la munte. Potrivit tradiției, în fiecare an, imediat după Paști, momârlanii urcă oile la munte, pregătiți pentru măsurat, marcând astfel începutul păşunatului.

“Pe cununa munților care străjuiesc orașul Petrila, începând din Dealul Popii, Muncelul Dobrăii, Muncelul Birăonilor, Dealul Cimpii, Muntele Voevodu, Muntele Frunți, Sterminos, Coasta lui Rus, Poiana Muierii sau Muncelul Jiețului, păstoritul oilor pentru momârlani a fost și este atât o tradiție, cât și o necesitate”, spun edilii petrileni, care militează pentru păstrarea tradițiilor.

Pentru momârlani, dusul oilor la munte este un adevărat ritual. Preotul locului este chemat să oficieze o slujbă religioasă. Încă din negura vremurilor, momârlanii au existat și au supraviețuit datorită păstoritului, iar cei de astăzi sunt continuatorii acestor îndeletniciri, păstrând cu sfințenie ceea ce au moștenit de la înaintași.

Oile, tunse şi ”însemnate” cu câte o pată de culoare, urcă în munte cu o zi sau două înainte de măsurat. Într-o atmosferă de sărbătoare, după binecuvântarea preotului, se măsoară laptele muls de la oi stabilindu-se astfel rânduiala la ciobănit la stână”, mai spun edilii.

Tradiţia spune că aceia care au măsurat cel mai mult, sunt primii la brânză, dar şi primii la munca de la stână.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *