Medic de familie: Putem fi puși în fața unor epidemii, difteria, poliomielita și altele

Medicii de familie consideră că părinții care refuză să-și vaccineze copiii o fac din cauza proastei informări de pe internet.

”Este vorba despre proasta informare, în primul rând. Faptul că populația crede mai mult ce citește pe internet, decât ceea ce i se transmite pe canalele oficiale, adică ceea ce spun medicii de familie. Influențarea de la unul la altul. O mămică vorbește cu altă mămică: ”eu nu mi-am vaccinat copilul, nu trebuie să ți-l vaccinezi nici tu”. Falsele acuzații sau nu, acuzațiile sunt reale, dar subiectul este fals: faptul că autismul este provocat de vaccinarea antirujeolică, lucru care nu a putut fi demonstrat de nimeni, dar, dacă intrați pe internet, vedeți că foarte multe mămici spun că au copilul cu autism în urma vaccinării. Ori părinții nu au nimic la bază. Știu că autismul doare, dar nu există nicio bază științifică, că ar fi provocat de vaccinare. Iar atâta timp cât populația nu va fi obligată, într-un fel sau altul, să-și vaccineze copiii, pericolul este mare și va fi și mai mare. Pentru că nu avem numai rujeolă. Sunt o groază de alte boli, Doamne, ferește să se declanșeze o epidemie!”, a declarat dr. Ana-Aurelia Șerban Chiș, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Hunedoara.

Dr. Chiș mai este de părere că oricând se poate declanșa o epidemie: ”Dacă se continuă ca acoperirea vaccinală să fie atât de redusă, și nu din cauza medicilor, nu din cauza lipsei de vaccin, ci din cauza populației care refuză vaccinul, putem fi puși în fața unor epidemii, despre care credeam că nu vor mai fi niciodată: difteria, poliomielita și multe altele”.

Contrar așteptărilor, mamele care refuză să își vaccineze copiii sunt educate.

”Cel mai mult refuză doamnele cu o anumită pregătire, contrar a ceea ce se crede. Ele vin cu argumente de genul ”de ce să îmi vaccinez copilul, dacă toți copiii din jur sunt vaccinați? Atunci beneficiază și copilul meu – și ăsta e un adevăr – de vaccinarea celor din jur. Dar, dacă sunt mai multe doamne de felul ăsta, copiii respectivi îmbolnăvesc restul copiilor. Ca o acoperire vaccinală să fie eficientă, ar trebui să avem undeva la 90% din populație vaccinată”, mai spune dr. Ana-Aurelia Șerban Chiș.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *