Cine are responsabilitatea pentru menținerea Parcului Național Retezat ca sit UNESCO

Parcul Național Retezat riscă să fie declasificat din patrimoniul UNESCO. Cei de la UNESCO au atras atenția statului român că Parcul Național Retezat și cel de la Rodna nu mai îndeplinesc anumite condiții. În plus cele două riscă să își piardă și statutul de rezervație a biosferei.

Acum, Ministerul Mediului face o analiză și susține că administrația Parcului Național Retezat este în măsură să completeze și să transmită formularul către UNESCO.

“În ceea ce privește poziția ministerului Mediului, vă informăm că instituția noastră susține menținerea celor 2 rezervații ale biosferei în lista UNESCO a Rețelei Mondiale a Rezervațiilor Biosferei. Ministerul Mediului a solicitat Regiei Naționale a Pădurilor, în calitate de instituție care are în subordine administrațiile celor două arii naturale protejate, completarea Formularului de evaluare periodică (…). Decizia Ministerului Mediului va fi luată în funcție de conformarea celor două administrații cu cerințele formulate”, arată Ministerul Mediului.

Rezervaţia naturală este cea mai importantă din ţara noastră şi a fost declarată  monument al naturii fiind recunoscută pe plan internaţional ca Rezervaţie a Biosferei de către Comitetul MaB UNESCO la cea de a VI-a sesiune a Consiliului Internaţional de Coordonare a Programului Om-Biosferă, de la Paris din 1979.

Oficialii din minister susțin că administrațiile Parcului Național Retezat și a Parcului Național Rodna trebuie să îndeplinească diligențele necesare.

“Ministerul Mediului, la nivel de experți tehnici, a realizat o analiză a corespondenței între zonarea interioară a parcurilor naționale și cea a rezervațiilor biosferei, pe baza prevderilor legale și a avut discuții tehnice informale cu reprezentanții celor două administrații de parcuri, cu privire la necesitatea completării formularului de evaluare perioadă, elemente care să fie incluse în raport (…), aspecte indicate și în adresa Ministerului Mediului către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Așa cum s-a menționat anterior, responsabilitatea completării formularului  de evaluare periodică, pentru fiecare rezervație a biosferei revine structurii de administrare a acesteia. Astfel, așa cum raportarea pentru Rezervația biosferei Delta Dunării a fost realizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și raportarea, respectiv completarea formularului de evaluare periodică, este de competența celor două structuri de administrare”, mai arată Ministerul Mediului.

Forul internațional a atenționat în numeroase rânduri România că nu mai îndeplinește, în cele două cazuri, cerințele care se impun unei rezervații a biosferei.

 

Colaborator

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *