Nu au mai lucrat cu fonduri europene, dar au încasat circa 200.000 de lei

Nouă angajați ai Primăriei Petrila sunt buni de plată, după ce în urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat faptul că în perioada aprilie 2016 – mai 2017, aceștia au încasat ilegal circa 200.000 de lei. Acum, autoritățile locale trebuie să recupereze banii acordați ilegal salariaților. Angajații au fost plătiți suplimentar deși aceștia nu mai lucrau la proiecte cu finanțare europeană.

“În perioada aprilie 2016 – mai 2017, s-au acordat salarii majorate cu un număr mai mare de clase de salarizare decât cel prevăzut în normele legale, la un număr de 9 persoane, în anul 2016 și 10 persoane, în anul 2017, pentru participarea la realizarea proiectului “Reabilitare și modernizare străzi în orașul Petrila”, proiect din cadrul subprogramului “regenerarea urbană a municipiilor și orașelor”. Proiectul menționat a fost finanțat din bugetul de stat prin MDRAP, și nu din fonduri comunitare nerambursabile postaderare. Astfel, cheltuielile cu salariile, și contribuțiile sociale aferente acestora, sus menționate reprezintă cheltuieli nelegale”, arată un raport al Curții de Conturi.

În trecut, aceleași persoane au desfășurat activități  pe proiecte finanțate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, iar  clasa de salarizare le-a fost majorată. De aici a pornit confuzia. Odată finalizate proiectele, angajații trebuiau să revină la vechile salarii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

“În perioada 2014 – 2016  entitatea a derulat două programe de investiții cu finanțare din fonduri comunitare nerambursabile postaderare după cum urmează: Modernizare străzi și  parcări în zona cap linie Petrila și  Modernizarea cabinetelor de specialitate ambulatorii din cadrul Centrului de Sănătate multifuncțional Petrila. Cele două proiecte au avut termen de finalizare 31.12.2015. În luna martie 2016 au fost încasate ultimele sume pe cele două programe, lună de la care cele două echipe de proiect nu mai beneficiază de majorarea salariilor conform prevederilor art. 34 din Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, mai arată raportul.

Din verificarea dispozițiilor ordonatorului principal de credite, prin care sunt nominalizate echipele de proiect și a dispozițiilor lunare prin care se stabilesc numărul de clase de majorare a salariilor membrilor echipelor de proiecte (date în baza referatului și a pontajului întocmite de managerul de proiect) au fost constatate următoarele:

  • în perioada derulării celor două proiecte a fost respectat numărul de membri în echipele de proiect, respective 8 persoane (…), persoane nominalizate și  în contractele de finanțare a celor două proiecte
  • în perioada aprilie 2016 – mai 2017, s-au acordat salarii majorate cu un număr mai mare de clase de salarizare decât cel prevăzut în normele legale, la un număr de 9 persoane, în anul 2016 și 10 persoane, în anul 2017, pentru participarea la realizarea proiectului “Reabilitare și modernizare străzi în orașul Petrila”, proiect din cadrul subprogramului “regenerarea urbană a municipiilor și orașelor”. Proiectul menționat a fost finanțat din bugetul de stat prin MDRAP, și nu din fonduri comunitare nerambursabile postaderare. Astfel, cheltuielile cu salariile, și  contribuțiile sociale aferente acestora, sus menționate reprezintă cheltuieli nelegale.

Potrivit Curții de Conturi, “rezultă că în cei doi ani, entitatea a efectuat plăți nelegale estimate în sumă de 191.848 lei”. Administrația locală de la Petrila are termen până în luna iunie să recupereze sumele plătite ilegal angajaților.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *