O aplicaţie de smartphone poate identifica afecţiunile oculare

Oamenii de ştiinţă au creat cu ajutorul inteligenţei artificiale o aplicaţie care poate recunoaşte în poze afecţiunile ochiului chiar înainte ca aceasta să fie vizibilă medicilor.

Cercetătorii numesc aplicaţia CRADLE (Computer Assisted Detector of Leukoria). Aceasta poate depista reflexii a ceea ce specialiştii numesc “ochi alb” în fotografii.

Ochiul alb poate indica afecţiuni grave, precum cataracta, retinoblastomul şi altele.

În testele realizate, aplicaţia s-a dovedit eficientă pe toate dispozitivele instalate, indiferent de calitatea camerei foto. A fost chiar mai eficientă în depistarea afecţiunilor decât cadrele medicale.

Sistemul de învăţare mecanică din spatele aplicaţiei a fost antrenat folosindu-se în jur de 53.000 de fotografii în care apărea 40 de copii. Inteligența artificială a depistat 16 cazuri de ochi alb şi a făcut acest lucru în medie 1,3 ani înainte ca medicul să-l poată observa.

Aplicaţia s-a dovedit mai eficientă în privinţa copiilor, însă cercetătorii spun că metoda funcţionează indiferent de vârsta pacientului.

Oamenii de ştiinţă avertizează că aplicaţia pe care au creat-o nu are încă aprobarea forurilor medicale naţionale şi internaţionale şi nu poate înlocui consultul medical tradiţional. Poate însă să aducă pacientul mai devreme în faţa medicului pentru a se trata din timp de o afecţiune oculară.

Aplicaţia CRADLE este disponibilă atât pe Android, cât şi pe iOS.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *