Pensiile de mâine se pregătesc azi!

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de Pilonul II de pensii, reprezintă, fără nici un semn de îndoială, speranţa celor mai mulţi dintre participanţi că, după anul 2030, vor putea beneficia de o pensie decentă, la retragerea din activitate. Potrivit informărilor pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a furnizat în ultimii ani, numărul de participanţi a crescut constant şi, corespunzător,  valoarea activelor nete acumulate. Mai mult, se pare că majoritatea randamentelor au fost pozitive, aducând un plus real la valoarea iniţială subscrisă.

Există serioase argumente pentru teama că, după anul 2030, sistemul public de pensii se va afla într-o situaţie de profundă lipsă de sustenabilitate, ceea ce se va repercuta asupra valorii punctului de pensie şi asupra cuantumului pensiei medii. Aşadar, contribuţiile la sistemul obligatoriu de pensii, administrate privat, rămân sursa speranţei că viitorii pensionari vor beneficia de un cuantum decent al pensiei pentru limită de vârstă. Importanța unei judicioase administrări a banilor  din acest pilon crește.

Faţă de aceste provocări reale, trebuie întreprinse urgent măsuri de evidențiere publică, prin evaluarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, a evoluţiei activelor personale până în anul 2030. Românii trebuie să știe care va fi, potrivit evaluărilor ASF, valoarea medie a activelor personale şi pensia medie obţinută în baza contribuţiilor la Pilonul II, precum și cea mai mică pensie estimată a se plăti în acest sistem.

În context, devin necesare, urgent, cel puțin trei măsuri:

  • Publicarea, de către ASF, a unui raport cu randamentele reale ale unităţilor de fond ale participanţilor la Pilonul II de la demararea acestui sistem și menționarea expresă a eventualilor participanți care au înregistrat randamente reale negative.
  • Măsuri energice, făcute publice, în vederea creşterii valorii activelor personale ale participanţilor.
  • Analiza prezentată public în legătură cu influența asupra valorii activelor a obţinerii statutului BVD de bursă emergentă.

 Senator  PNL

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *