Pentru unii mumă și pentru alții ciumă?

În anul 2017 s-a înregistrat un număr foarte mare de pensionări din sistemul militar, inclusiv din rândurile Ministerului Afacerilor Interne.

Mulți angajați ai MAI s-au pensionat din cauza informațiilor că nu vor mai beneficia de același cuantum al pensiei ca aceia ieșiți la pensie înainte de 15 septembrie 2017. Ceea ce începe să devină clar sunt premisele destul de nefavorabile ale evoluției sistemului în viitor, atât din punct de vedere al salarizării și/sau condițiilor de pensionare, față de trecut, cât și din punct de vedere al condițiilor de muncă sau al asigurării personalului necesar bunei funcționări. Este la fel de adevărat, însă, că unii dintre polițiști au ieșit la pensie și s-au reangajat, cumulând pensia cu salariul.

Sigur că, raportat la importanța personală în sistem, cazurile de acest fel trebuie tratate punctual, fiecare în parte. Însă pentru transparență, rigoare instituțională și respect pentru toți angajații și pensionarii MAI, mai ales pentru profesioniștii care n-au norocul sau susținerea de a fi fericiții beneficiari ai unei „conjuncturi”, ar trebui ridicată ceața în care sunt învăluite, acum, răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Câte persoane au înregistrat cereri de pensionare până la data de 15 septembrie 2017?
  • Câte persoane pensionate din rândurile MAI în 2017 au fost reangajate în aceeași instituție?
  • Care sunt primii 10 pensionari ce aparțin de Casa Sectorială de Pensii a MAI în ordinea descrescătoare a cuantumului pensiei, valoarea pensiei, cum se numesc, ce funcție au avut la ieșirea la pensie și în ce an au ieșit la pensie?

Totodată, este interesant de aflat cuantumul total anual pe care îl alocă MAI pentru pensiile foștilor angajați, cât din acest cuantum este partea contributivă, cât este partea necontributivă și, mai ales, care este ponderea acestui cuantum în întregul buget acordat MAI.

Nu de alta, dar respectul pentru cei care au îmbrăcat, în trecut, haina greu de purtat a MAI, dar au apucat „s-o agațe în cui”, plecând la pensie, nu justifică lipsa de preocupare pentru prezentul și pentru viitorul celor activi, care operează, eventual vor opera, încă, o bună bucată de timp în MAI. Iar o împărțire echitabilă a resurselor de care dispunem este nu doar foarte necesară, ci este obligatorie! Asta dacă nu cumva decidentul politic consideră că țara nu mai are nevoie de polițiști. Căci între atâtea experimente în care ne-am trezit cobai, unul în plus ce mai contează?!

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *