Peste 1.000 de persoane au decedat în incendiile din ultimii 6 ani

Peste 1.000 de persoane au decedat în incendiile din ultimii 6 ani, aproape jumătate dintre acestea fiind copii şi vârstnici, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Necunoaşterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori cu neglijenţa, conduce în fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinţe.

Potrivit IGSU, în fiecare an se produc peste 6.500 de incendii de locuinţe, iar odată cu debutul sezonului rece, la nivel naţional, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de incendii la locuinţe şi gospodării.

”Numai în ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate şi alte 26 rănite. Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, în peste 90% din cazurile înregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicării cu fum sau gaze arse”, au transmis, vineri, reprezentanţii IGSU.

Potrivit acestora, în cele mai multe dintre situaţii, cauzele probabile care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coş de fum necurăţat, instalaţii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

”Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării. În acest context, pentru prevenirea evenimentelor în care ar putea fi implicaţi şi copii, se interzice lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune”, au mai transmis oficialii IGSU.

 

Aceştia atrag atenţia că, în perioada sezonului rece, un alt factor generator de situaţii de urgenţă cu urmări grave, îl reprezintă exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor şi consumatorilor de gaze naturale.

”Pentru evitarea situaţiilor în care este pusă în pericol viaţa persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetăţenilor, în ceea ce priveşte respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire. În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coşurile de fum şi celelalte instalaţii de încălzire se controlează şi se înlătură defecţiunile constatate. Este interzisă folosirea sistemelor de încălzire cu improvizaţii, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate. De asemenea, nu este permis ca în structura coşului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului sau ale planşeului”, spun reprezentanţii IGSU.

De asemenea, lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanţă considerabilă faţă de sobe, iar în faţa uşilor de alimentare ale acestora se amplasează o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor şi cenuşei.

Totodată, se interzice aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum şi gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuinţe, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum şi gaze toxice.

În cazul în care, în locuinţă, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc şi nu se acţionează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situaţii trebuie anunţate imediat la operatorul de distribuţie gaze.

”Nu lăsaţi copiii singuri acasă, nesupravegheaţi sau blocaţi, cu surse de aprindere, sobe, plite şi aparate electrice în funcţiune! În cazul sobelor de gaze, aprinderea focului trebuie realizată doar după aerisirea focarului”, mai transmit reprezentanţii IGSU.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *