Peștera Bolii – cu iluminat arhitectural

Peștera Bolii a fost dotată cu iluminat arhitectural. Peştera Bolii beneficiază de câteva zile de finalizarea a două lucrări de investiţii care îi ridică standardul de calitate a amenajărilor interioare la un nivel care să satisfacă cele mai exigente așteptări ale turiştilor care o vizitează.

Aici s-a procedat la instalarea unui sistem de iluminat de siguranţă care preia iluminatul din interiorul peşterii în caz de avarii la reţeaua electrică, asigurând în regim de siguranţă evacuarea persoanelor – prin indicatoare EXIT.

A doua lucrare a constat în instalarea unui sistem de sonorizare a unui număr de 15 difuzoare liniare, pe toată lungimea peşterii, instalarea sistemului de sonorizare oferă posibilitatea abordării unor activităţi noi, în premieră în peşterile din România.

“Ca de exemplu meloterapia, sau terapia prin muzică, utilizate în diferite forme şi moduri pentru îmbunătăţirea stării de sănătate fizică şi mentală a individului. Apreciem că Peştera Bolii este un loc ideal pentru o asemenea terapie, prin acustica ei remarcabilă, cât şi încărcăturii ei energetice cu o înaltă percepere extrasenzorială ce conferă individului o stare de bine, de linişte şi echilibru. De altfel întregul sit natural Peşteră şi Cetatea Dacică din apropiere, figurează pe harta energetică a României. Intenţionăm să organizăm şedinţe zilnice, cu un orar ca va fi comunicat, cu o asemenea terapie pe fondul sonor al compoziţiilor lui Gheorghe Iova, ce a vizitat peşteră, recunoscut meloterapeut din România. Compozitor ce a concertat prin Europa şi SUA şi a cărui muzica este folosită în 17 centre medicale (Germania, Franţa, Italia şi SUA). A scos pe piaţă 11 CD-uri cu muzică terapeutică. Sperăm să obţinem acordul compozitorului pentru folosirea compoziţiilor sale”,  spun reprezentanții Petro Aqua.

Peștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.

Înca din perioada interbelică în cea mai mare sală a peșterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumită Sala de concert și dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă. În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în spiritul tradiției s-au desfășurat manifestări artistice atât în interiorul peșterii cât și în afara ei.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *