Peşterile hunedorene încântă speologii din lume – GALERIE FOTO

Sunt de pe continente diferite, vin din 18 ţări, dar pasiunea pentru speologie îi uneşte în prietenii trainice şi camaraderii care străbat timpul. 400 de exploratori şi cercetători ai subteranului au participat la Balkan Caver’s Camp, iar evenimentul ţinut la Baru Mare s-a dovedit perfect pentru ca peşterile spectaculoase ale judeţului să fie promovate în lume.

În unele puncte, relieful complicat al peşterii îi face pe speologi să pară că întind pânze uriaşe, cu noduri şi împletituri trainice. Aici, un simplu gest îţi poate salva viaţa şi o singură mişcare neinspirată te aruncă în hău. Unul adânc, întunecat şi înfricoşător, mai ales pentru neiniţiaţi. Nu şi pentru cei care, în 2018, au venit la Balkan Caver’s Camp, un soi de congres al speologilor balcanici. Dacă nu ar fi atât de puţină lumină, le-ai vedea zâmbetul la fiecare încurcătură de coridoare, aglomerare ciudată sau perete de piatră. Sunt zeci de metri de stâncă umedă care lunecă spre rădăcinile pământului sau urcă la cer atât de abrupt încât şi privirii îi e greu să se ţină după drumul de piatră. Acolo unde omul neştiutor clatină din cap şi dă câţiva paşi înapoi, ei se avântă să cucerească subteranul şi să se lase stârniţi de misterul frumuseţilor pe care le descoperă la lumina lămpilor frontale.

Apa se aude în şuvoaie spumoase, unele de-a dreptul furioase. Alteori stropii picură cadenţat de parcă ar măsura timpul pământului. Pe toate le-au văzut şi le-au auzit speologii care au bifat participarea la congresul din comuna Baru Maru, aleasă de organizatori tocmai pentru multitudinea de peşteri din Munţii Şureanu şi apropierea de Masivul Retezat. Au participat la dezbateri, au făcut expediţii în peşteri, avene sau în canioane spectaculoase şi greu de străbătut. „Acest congres a fost organizat în acest an în România pentru că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, iar speologii români sărbătoresc în acest an şi 150 de ani de la naşterea marelui savant Emil Racoviţă. Am dorit să invităm colegi din toată lumea să vadă frumuseţea carstului, frumuseţea subteranului românesc”, spune Spencer Coca, preşedintele Federaţiei Române de Speologie. Emil Racoviţă a fondat în 1920 primul institut de speologie din lume.

Timp de o săptămână, în judeţul Hunedoara, s-au desfăşurat concomitent trei manifestări dedicate pasionaţilor de turism în subteran – un congres balcanic, unul naţional, dar şi un concurs internaţional de artă fotografică. Balkan Caver’s Camp a adus în judeţ pasionaţi de speologie din Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovenia, Croaţia, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Elveţia, Franţa, Turcia, SUA şi Puerto Rico. Aşa că ediţia a XII-a congresului a depăşit cu mult spaţiul Balcanilor.  Speologii spun că lucruri uimitoare au loc şi sub pământ: trebuie doar să fii pregătit să le descoperi. Iar participanţii străinii au remarcat imediat frumuseţiile subteranului românesc. „Am explorat împreună peşterile din Munţii Şureanu şi Retezat, iar sprijinul primit de la localnici, instituţii a transformat evenimentul în unul de mare clasă”, a remarcat preşedintele federaţiei de specialitate.

Peştera Cioclovina cu Apă, Canionul Jgheabului din Crivadia, Peştera Cioclovina Uscată sau Avenul de la Fundătura Hobenilor sunt doar o parte dintre locurile explorate. Sunt peşteri frumoase şi dificil de străbătut, unele de clasament internaţional, spun speologii. Nu e uşor să vizitezi aceste locuri, dar pentru pasionaţii de speologie, orice efort merită făcut pentru a descoperi formaţiunile uimitoare ascunse în măruntaiele pământului. Se bucură de provocările naturii, chiar dacă apa e rece precum gheaţa. La o trecere unde apa trece de brâul speologilor protejaţi de costumele lor speciale, unul dintre ei se relaxează şi face o plută perfectă la câţiva centimetri de plafonul de piatră.

„A fost o întâlnire internaţională a amatorilor şi a profesioniştilor cercetători de peşteră şi iubitori de natură. Evenimentul a avut un dinamism extraordinar, cu oameni care se ştiau şi s-au bucurat să se revadă împreună cu cei pe care îi vedeau prima dată. S-au bucurat să parcurgă împreună peşterile, unele de o frumuseţe rară, altele de un challange sportiv aparte. Am avut ajutorul celor de la Salvamont, dar şi al cluburilor de speologie locală care s-au oferit să facă ghidajul în peşteri, unele care, în mod normal, sunt închise şi neaccesibile. Aceste comori naturale s-au deschis pentru noi şi am avut ocazia să intrăm în peşteri care erau pe lista de dorinţe a multora. E cazul Cioclovinei Uscate, Şura Mare, Avenul din Tecuri, dar şi o perlă a circuitelor de specialitate cum e Peştera Băniţei”, spune Dragoş Petrescu, membru în Comitetul Director al Federaţiei Române de Speologie. Clubul Sporturilor Montane Hunedoara a asigurat zece speologi pentru echiparea peşterilor, realizarea de ghidaj în peşteri şi la canyoning, iar Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, prin echipa Salvaspeo, a contribuit la balizarea traseelor spre peşteri, intervenţii în caz de nevoie, consiliere pe teren şi în organizare. Universitatea Babeş Bolyai şi-a oferit sprijinul. Comunitatea locală s-a mobilizat, iar autorităţile din Baru Maru au avut grijă să  asigure voluntari vorbitori de limbă engleză, o prezentare de produse tradiţionale, dar şi oferirea posibilităţii de cazare la persoane particulare, inclusiv cina la închiderea manifestărilor, o cină cu ceaun de tochitură cu mămăliguţă şi ţuică.

De multe ori, speologii străini au rămas pur şi simplu fără cuvinte şi multe locuri au răsunat de exclamaţiile lor uimite: „Toate peşterile au fost foarte bine apreciate de către colegii din străinătate. Eu personal apreciez evenimentul pentru că m-am întâlnit cu vechi prieteni şi am întâlnit oameni pe care mi i-am făcut prieteni. Mă întorc acasă cu lista de contacte mărită cu cel puţin 20 de contacte noi”, spune Gabriel Constantinescu, speolog la Clubul Sfinx Bucureşti.

La eveniment au participat şi 16 elevi ai Colegiului Naţional „Iancu de  Hunedoara” şi Şcoala Gimnazială nr 1 Hunedoara cu câţiva profesori implicaţi în proiectul „Descoperă meseria potrivită” derulat de Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, cu finanţare de la Consiliul Local Hunedoara. Tinerii au participat la dezbateri, prezentări de filme documentare cu tematica speo şi de protecţia naturii, dar au avut şi activităţi în teren cu incursiuni la Peştera Bolii şi tracking pe Valea Petros, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Au luat interviuri organizatorilor, sătenilor, speologilor români şi străini şi astfel experienţele vor fi împărtăşite elevilor din oraşul Hunedoara, prin revistelor şcolare.

Activităţiile s-au desfăşurat pe raza a trei arii naturale protejate –  Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, Parcul Naţional Retezat şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. În acelaşi timp s-a desfăşurat şi editia a 46-a a Congresului Naţional de Speologie şi Concursul Internaţional de artă fotografică „SpeoArta”. „Festivalul a fost organizat de clubul de speologie Polaris, sub egida federaţiei, s-a dovedit un real succes cu participanţi din 13 ţări, plus România. Au fost 45 de participanţi la cele cinci categorii ale concursului. Au fost înscrise aproximativ 300 de fotografii, iar pentru expoziţie au fost printate cam 100 de fotografii”, precizează unul din organizatori. Serile s-au petrecut alături de bucate şi licori tradiţionale, dar şi cu muzică bună. A avut loc chiar un concert al lui Ovidiu Lipan Ţăndărică.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *