Platforma pentru tranziția zonelor carbonifere a fost lansată la Bruxelles

Guvernul României trebuie să trimită Comisiei Europene proiecte de dezvoltare a zonelor miniere. A fost lansat proiectul pilot destinat zonelor carbonifere aflate în tranziție. 4 state membre UE fac parte din acest proiect pilot, fiind vorba de Grecia, Polonia, Slovacia și Germania. Valea Jiului este una din cele 41 de regiuni europene în care industria minieră este, încă activitatea principală. La întrevederea de la Bruxelles a participat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, care a prezentat câteva concluzii.

“Am participat la Bruxelles la lansarea platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție. Este o inițiativă a Comisiei Europene, o inițiativă care s-a lansat la Bruxelles și la care au participa în jur de 150 de persoane din 12 state europene. Mai există în Europa 12 state care au exploatări miniere și producere de energie pe cărbune, în cadrul celor 12 state mai sunt 41 de regiuni, așa cum este și Valea Jiului care au această activitate de minerit și producere de energie. Se dorește prin această platformă finanțarea printr-un program european a unor programe care privesc aceste zone carbonifere în tranziție. Nu s-a discutat nimic legat de mixul energetic, de încălzire globală, de energie regenerabilă. Discuțiile care vor avea loc în viitor, pe aceaste teme, vor fi mult mai concrete și aplecate pe rezolvarea problemelor specifice fiecărei regiuni. Există probleme comune în aceste 41 regiuni, dar există și probleme specifice fiecărei regiuni, care vor fi luate în discuție”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Comisia Europeană nu impune niciunui stat membru să își lichideze activitatea minieră. Potrivit primarului din Petroșani, în centrul discuțiilor s-a aflat omul, familia și nu rentabilitatea financiară a vreunei societăți.

Nimeni nu spune ca de mâine să închidem tot și s-a terminat cu mineritul sau cu energia pe cărbune. Trebuie să mergem cu proiecte și programe concrete care să le putem prezenta, care să fie viabile și finanțabile. Asta se dorește. Pionul principal în această chestiune este Guvernul României, Ministerul Energiei sau alte ministere conexe. Ele trbuie să înainteze și să prezinte către Comisia Europeană proiectele cu referire la zonele miniere. Eu cred, că este foarte important în perioada următoare, Guvernul României să creeze acest grup de lucru împreună cu agențiile naționale, cu CEH-ul și cu autoritățile locale, să ne punem să la masă și să creionăm aceste programe concrete. Cei de la Comisie au spus că țările membre știu cel mai bine ce vor să facă. Cu cât mergem mai repede cu acestre proiecte, intrăm mai repede în acest grup de patru state și intrăm la finanțare chiar în perioada acesta, 2018-2020”,  a mai precizat primarul din Petroșani.

În scurt timp, edilul din Petroșani îi va chema la discuții pe colegii săi primari din Valea Jiului, dar și ceilalți factori implicați în activitatea minieră pentru a pune la punct un plan de lucru. Documentele urmează a fi înaintate Ministerului Energiei, care va trebui să trimită proiectele la Bruxelles. În cele 41 de regiuni miniere din Europa lucrează 185.000 de persoane.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *