Primăria Petroșani, la un pas de colaps financiar

Primăria Petroșani a fost la un pas de colaps financiar. Administrația locală a redus cheltuielile cu 40 de procente pentru a se încadra în buget. Sincopele au apărut după ce a fost modificat Codul Fiscal. Potrivit primarului, există riscul ca persoanele cu handicap să nu își primească indemnizațiile.

În acest sens, primarul din Petroșani alături de primarii marilor localități din țară a participat la o discuție cu premierul României, Viorica Dăncilă.

”Scopul principal a fost acela al rectificării bugetare, pentru că autoritățile publice locale nu au primit ceea ce s-a promis anul trecut. Cel mai concludent exemplu este că, pe noul buget pe 2019, ni s-a promis o cotă de 60% din impozitul pe venit (IV), care să vină la bugetele locale. Pe primele 3 luni ale anului 2019, cotele au venit tot de 41,75% așa cum a  fost în 2018. Nu ni s-a dat 60% din IV și am solicitat acest lucru, pentru că nu este nici corect și nici normal să încasăm mai puțin decât scrie legea bugetului national. Am cerut la rectificare să se țină cont de echilibrarea bugetelor din TVA sau din alte surse, pentru că ni s-au dat acești 60% pe hârtie din IV, dar ni s-a dat și sarcina de a plăti 100% indemnizațiile persoanelor cu handicap. Pe hârtie bugetul se închide cu aceste sume, dar niciodată nu vom putea încasa 100%. Nu o să avem bani să putem să plătim până la sfârșitul anului ceea ce ni s-a dat ca responsabilitate. Este o problemă care trebuie rezolvată la următoarea rectificare.

O altă problemă ridicată a fost cea a Ordonanței 114. În principiu e vorba despre firmele care lucrează în construcții și faptul că salariul minim este de 3000 de lei. Două aspecte care afectează în mod direct bugetele locale. Unu la mână, toate contractele pe care le-am avut în derulare sau contractare au trebuit să fie majorate cu diferența de manoperă de la salariul minim de 2153 la 3000 de lei. Pe lângă acest lucru, impozitul pe venit la aceste firme practic este zero. Nu se mai ia impozit pe venit la cei care lucrează în construcții și atunci bugetul local e afectat din două direcții. Este o chestiune care trebuie să o reglementeze Guvernul și să ne dea această diferență de bani”,a  declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Municipiul Petroșani ocupă prima poziție în ceea ce privește reducerile de cheltuieli, potivit unei simulări făcute de Asociația Municipiilor din România. Cele mai multe reduceri făcute la Primăria Petroșani stau în dreptul salariilor.

”Am redus în primul rând de la fondul de salarii. Am menținut salariile la nivelul anului 2017, nu am dat vouchere de vacanță, nu am acordat creșteri care erau cumva în posbilitatea noastră să le aprobăm conform legii salarizării și pe care nu le-am dat pentru că am considerat că nu avem de unde. Am amânat unele investiții pe care ne-am fi dorit să le facem și de la capitolul de funcționare, la reparații, întreținere, am tăiat destul de mult. Nu am primit de la Guvern sume generoase a trebuit să ne limităm foarte mult și să restrângem foarte mult aceste cheltuieli”, a mai spus susa citată.

Edilii s-au plâns că au intrat în incapacitate de plată, că nu reuşesc să mai continue investiţiile în comunităţile pe care le reprezintă şi că sunt sufocaţi de cheltuielile sociale. Edilii au anunţat-o pe Viorica Dăncilă că în următoarele luni nu vor mai reuşi să acorde ajutoarele sociale.

O altă problemă sesizată de edili, a fost aceea a banilor care revin comunităţilor locale din impozitele pe venit şi au spus primarii că deşi la negocierile de la începutul anului li s-a promis alocarea cotei de 60% din impozitele plătite, bugetul a intrat în vigoare ulterior, iar localităţile au pierdut cotele promise pe primele trei luni ale anului.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *