În privința situației Spitalului județean, deputatul Laurențiu Nistor vorbește fără să fi priceput prea multe

Nu este pentru prima oară când, în aparițiile sale publice, dl. Laurențiu Nistor, deputat și președinte PSD Hunedoara, face afirmații grave, neconforme cu realitatea. Lucru nedemn în raport cu etatea și, dincolo de toate, calitățile publice ale dl. Nistor.

Zilele trecute, dl. Nistor s-a lansat în a face o serie de considerații cu referire la Spitalul Județean de Urgență Hunedoara – Deva. Pare că, înainte de a vorbi, dl. Nistor nu a reușit să priceapă lucrurile pe care și-a propus să le analizeze. Mai cu seamă că, abia la onorabila vârstă de 53 de ani, a reușit să obțină diploma de inginer economist. Ceea ce îl face mai puțin avizat în a vorbi despre lucruri pe care, în marea lor majoritate, românii le-au învățat la facultate (între 18 și 23 de ani) și le-au aprofundat, în practică, mai apoi.

Din nefericire pentru soarta acestui județ, dl. deputat habar nu are despre ce vorbește. Vom puncta, în cele ce urmează, câteva aspecte străine domnului Nistor Laurențiu, considerându-l drept un băiat care a repetat clasa. Deci trebuie să recupereze din mers.

Spitalul Județean de Urgență Hunedoara – Deva nu se află, după cum crede domnul Nistor, în subordonarea CJ Hunedoara din anul 2004, când alegerile județene au fost câștigate de PNL. Trecerea în subordinea CJ s-a făcut de la 01.07.2010, moment în care s-a realizat descentralizarea sistemului sanitar din România.

În opinia domnului Nistor, facturile în sold reprezintă pierderi. Pentru orice altă persoană, fie și puțin avizată în domeniu, facturile în sold reprezintă însă facturi înregistrate, neachitate, dar care se găsesc în termenul stabilit de lege (de maxim 60 de zile). Așadar, facturile în soldul Spitalului Județean de Urgență, domnule deputat, nu reprezentau pierderi. La momentul la care faceți referire, existau facturi emise pentru Casa de Asigurări de Sănătate, care acopereau datoriile curente, existând chiar și un excedent. Știți ce înseamnă excedent? Traducem pentru dvs.: bani în cont la finele anului. Știți ce înseamnă pierdere? Pierdere e ceea ce a suferit PSD în urma recentelor alegeri locale, la Deva.

Ideal ar fi ca, după ce se familiarizează puțin cu domeniul, dl. deputat, dacă tot se declară preocupat, să analizeze și dinamica alocărilor de fonduri de la CJ Hunedoara pentru activitatea spitalului în perioada 2012 – 2017. Va observa că actuala conducere a județului dă bani doar pentru funcționarea unității medicale, în timp ce – înainte de 2016 – erau finanțate preponderent cheltuielile de capital (adică pentru echipamente absolut necesare actului medical).

Scăderea numărului de paturi la Spitalul Județean de Urgență Hunedoara – Deva nu s-a făcut prin decizii ale managementului unității medicale, ci prin Ordin al ministrului Sănătății. Numărul de paturi contractabile (pentru care se poate încheia contract cu CAS Hunedoara) s-a stabilit prin Strategia Națională, care a definitiv mecanismele de reducere a numărului de paturi. Aceste decizii nu s-au luat la Deva. Nici măcar la Șoimuș.

Pediatria din cadrul Spitalului Județean de Urgență Hunedoara – Deva a fost „igienizată” potrivit unui plan de conformare stabilit de către DSP Hunedoara. Altfel, exista riscul de a nu mai putea obține autorizația sanitară.

Lăsăm un link din presa vremii să vorbească despre ceea ce s-a făcut:

http://glasul-hd.ro/dotari-performante-la-spitalul-judetean-de-urgenta-deva-episcopia-a-donat-sectiei-de-pediatrie-din-deva-aparate-medicale-moderne/

Și, special pentru dl. Nistor, care s-a lăsat pictat între sfinți, redăm un link de pe pagina Episcopiei. Intuim că nu poate pune la îndoială cele relatate în rândurile de mai jos:

http://episcopiadevei.ro/index.php/2015/03/31/sfintirea-lucrarilor-de-renovare-din-cadrul-sectiei-de-pediatrie-a-spitalului-judetean-hunedoara/

Cu privire la datele financiare referitoare la Spitalul Județean de Urgență Hunedoara – Deva, arătăm în primul rând că au fost scoase din context și eronat interpretate de către Laurențiu Nistor, informațiile reale putând fi regăsite pe website-ul Ministerului Sănătății.

Încheiem prin a prezenta deputatului Nistor, dar și opiniei publice, o serie de informații relevante cu privire la activitatea Spitalului Județean de Urgență Hunedoara – Deva:

Facturile în sold au ajuns, la 31.12.2017, la un maxim istoric de 10.292.350 de lei. În “nefasta” perioadă liberală, vorbeam de minimuri istorice, gen 1.284.650 de lei. Ele nu reprezintă însă, am vrea să credem că între timp a priceput și domnul Nistor, niște pierderi. Dacă anii 2012 – 2015 s-au încheiat cu facturi restante “0” (ZERO), “măreața” epocă pesedistă a încheiat 2017 cu facturi restante în sumă de 3.971.050 de lei.

Cheltuielile de personal s-au dublat, de la 3.635.000 de lei la finele lui 2012, la 7.294.560 de lei la finele anului 2017. Asta deși, doar în 2017, SJU Deva a primit peste 2,3 milioane de lei subvenții pentru cheltuieli de personal din FNUASS, ceea ce în perioada 2012 – 2014 nu s-a întâmplat. Între 2012 și 2016, conducerea liberală a CJ Hunedoara a alocat SJU Deva peste 4,7 milioane de lei pentru cheluieli de capital (echipamente necesare actului medical). Cât a alocat CJ Hunedoara în 2017? Zero lei! CJ Hunedoara a dublat însă alocările pentru cheltuieli de funcționare, față de 2015, la peste 10 milioane de lei în 2017. Cseea ce – din păcate – nu pansează nici măcar o rană. Anul 2017 s-a încheiat cu un excedent de 982.750 de lei, dar și cu o pierdere de 7.939.390 de lei. O situație realmente dezastuoasă în condițiile în care, de la instalarea conducerii PSD la nivelul CJ Hunedoara, sumele alocate spitalului au fost de până la zece ori mai mari ca în perioada (2012 – 2016). Dar, din păcate, banii se duc acum pe cheltuieli de funcționare, nicidecum pentru creșterea performanței actului medical prin sporirea dotărilor.

Trăgând linie, pare inimaginabil tupeul social-democraților, prin vocea președintelui Nistor, de a critica perioada 2012 – 2016. După ce liberalii au pus SJU Deva pe picioare, gașca lui Nistor l-a transformat într-o piatră de moară la bugetul acestui județ. Acesta nu-i management, ci doar inconștiență pură de oameni care au terminat facultatea cu 30 de ani mai târziu.

deputat Lucian-Ovidiu HEIUȘ
președinte PNL Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *