Prof. Nicolae Icobescu învaţă corurile să cânte cu „vocea din minte”

Profesorul Nicolae Icobescu este omul care „sfinţeşte corul”. Oriunde l-a purtat firul carierei sale profesionale,  în jurul dirijorului Icobescu  a apărut, implacabil, o corală de succes.

Profesorul se încruntă teribil.  „Tenorii !!! Ce bălmăjiţi acolo? Cântaţi cu glasul din minte,  nu cu cel din coşul pieptului.  Hai ! De la capăt!!!”.  „Elevii” se foiesc jenaţi şi  se supun fără să cârtească.  Lucru surprinzător pentru nişte inspectori şcolari, directori de instituţii, preoţi , actori, ingineri, medici sau profesori de muzică aflaţi în plină maturitate.  Numitorul comun al acestor merituoşi corişti se numeşte  Nicolae Icobescu, fostul lor dascăl de muzică de la Şcoala de Artă, actualmente dirijorul coralei „Sargeţia” din Deva.  Timp de 50 de ani, Nicolae Icobescu a trăit în măsurile muzicale ale dirijorului de cor.  „Am condus coruri de elevi, coruri de medici şi asistente medicale, de siderurgişti şi de miliţieni. Cel mai mare cor pe care l-am dirijat număra 120 de membri, toţi salariaţi ai fostului combinat siderurgic de la Hunedoara”, îşi aminteşte Nicolae Icobescu. Profesorul este renumit pentru duritatea cu care stoarce picătura de perfecţiune din vocile coriştilor. „La fel ca în orice domeniu,  dacă vrei să ajungi la performanţă, trebuie să ceri.  Nu jignesc niciodată coriştii, dar le solicit permanent dăruire şi atenţie. Câteodată fac asta destul de dur”, mărturiseşte profesorul. Colecţia de diplome, trofee, cupe câştigate cu zecile de corurile conduse de maestru arată că reţeta dirijorului este cea mai bună pentru atingerea succesului.  La loc de cinste pe panoplia de trofee este Premiul internaţional al Fundaţiei „Madrigal”  acordat corului Orfeu  dirijat de Nicolae Icobescu pentru excelenţă în activitatea desfăşurată. Diploma este semnată de dirijorul „Madrigalului”, profesorul Marin Constantin. „E distincţia la care eu ţin cel mai mult”, mărturiseşte dirijorul.

Ecumenism coral

Corala „Sargeţia” din Deva este solul cultural al judeţului Hunedoara.  Dintr-un anumit punct de vedere, formaţia este un fel de „legiune străină” a muzicii corale hunedorene. „Membrii corului sunt de profesii şi vârste diferite şi au diverse confesiuni.   Avem corişti ortodoxi, catolici şi baptişti”, spune Icobescu.  Toate diferenţele se topesc însă în şuvoiul de voci reunite  de bagheta profesorului. Dirijată de Nicolae Icobescu, formaţia a susţinut în ultimii ani zeci de concerte în ţară şi peste hotare în Ungaria, Belgia şi Vatican.  „Sound”-ul corului a entuziasmat într-atât autorităţile locale din Viena încât ani de zile la rând acestea l-au invitat pe Nicolae Icobescu şi corul său să concerteze de sărbători în capitala Austriei.

Mix între laic și religios

Dacă înainte de 1989, se cântau exclusiv piese laice, prelucrări după folclor, după 1989 s-a trecut în extrema cealaltă și se cântă la cor aproape numai muzică religioasă. ”La Sargeţia încercăm să găsim un echilibru firesc între diferitele tipuri de piese. Cred că am reușit să găsim un balans optim în repertoriu în cei peste 20 de ani de existență a coralei”, spune Nicolae Icobescu.

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

https://www.youtube.com/watch?v=HzkVGriueZU

Corala Sargetia: ”Adu-ți aminte Doamne”

Dirijor: Nicolae Icobescu

https://www.youtube.com/watch?v=hWTSjEV2gfs

Corala Sargeția – Cântecul Cucului

Dirijor: Nicolae Icobescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *