Programul de iarnă în domeniul energetic, aprobat de Executiv

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Energiei, programul de iarnă în domeniul energetic, prin care a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili pe care producătorii de energie electrică şi termică trebuie să îl asigure până în 15 noiembrie, dar şi necesarul de apă din lacurile de acumulare, fiind luată în calcul o creştere a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de iarna trecută.

Programul de iarnă în domeniul energetic se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, iar prin acesta este stabilit nivelul stocurilor de combustibili pentru producerea de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până în 15 noiembrie .

La estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum şi cele ale Administraţiei Nationale de Meteorologie şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor şi a fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creştere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de Programul de iarnă anterior.

Pornind de la aceleaşi date, se estimează pentru perioada de iarnă o producţie de 23,5 TWh de energie electrică şi 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică.

Potrivit Guvernului, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie – martie pornesc de la 280 MW şi ajung până la 915 MW  putere medie.

Conform documentului aprobat miercuri, va fi constituit Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Apelor şi Pădurilor,   operatorilor din sectorul energie şi gaze, precum şi din partea Ministerului Transportirilor şi a CFR Marfă în calitate de invitaţi.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *