PROIECT DE ȚARĂ: Klaus Iohannis și PNL, împreună pentru o Românie normală

Începând de joi, 8 august 2019, competiția pentru președinția României este, practic, deschisă, odată cu lansarea publică a favoritului acestor alegeri, președintele în funcție Klaus Iohannis, în plin Consiliu Național al PNL. Declarațiile președintelui, cu această ocazie, dau și măsura unui proiect asumat cu ținta: „Pentru o Românie normală”.

 

Dincolo de bilanțul politic făcut de PNL, ridicarea „la excepțional” a lui Rareș Bogdan în funcția de prim vicepreședinte al PNL și aprobarea fuziunii dintre Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și PNL, Consiliul Național al PNL de joi, 8 august 2019, a avut ca element central prezența președintelui României, Klaus Iohannis și lansarea deschisă a candidaturii acestuia pentru un nou mandat în fruntea țării.

„PSD a promovat incompetența ca politică de stat”

În discursul ținut cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze faptul că România a ajuns să fie dominată de o „viziune pesedistă” nocivă, care trebuie distrusă înainte de a face mai mult rău decât a făcut deja.

„Partidul Social Democrat a trădat votul oamenilor. Niciodată nu s-a văzut asta mai bine decât acum. Eșec economic, eșec legislativ, eșec în protejarea cetățenilor. Legi pentru infractori și bani pentru clientelă. Dispreț pentru oameni și asalt continuu asupra statului român! Acesta este bilanțul guvernărilor PSD din acești ani.

PSD a promovat incompetența ca politică de stat, și mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor în sistemul public. Viziunea pesedistă a unui stat al pilelor și al complicităților de partid, în care doar o castă de privilegiați fac legea și își împart funcțiile și banii publici trebuie demolată.”

Statul și politicienii să respecte voința românilor

Iohannis spune că momentul alegerilor europarlamentare a fost punctul de cotitură în evoluția politicii românești și voința exprimată în 26 mai 2019 de electorat trebuie să fie urmată de răspunsul pe măsură al clasei politice românești.

„Pe 26 mai am primit cel mai important semnal din partea oamenilor că ne susțin în efortul nostru de a bloca distrugerea României de către un partid nociv, care și-a pierdut demult sensul și busola.

A fost cel mai puternic vot pro democrație care a marcat, la trei decenii de la Revoluția din 1989, maturizarea societății românești.

Românii vor ca asaltul continuu al PSD la adresa statului de drept, dar și la adresa statului român în ansamblu, să înceteze.

Românii cinstiți, care muncesc și plătesc taxe și impozite, așteaptă ca statul să funcționeze pentru ei, nu în favoarea unui grup care a pus stăpânire pe resurse și pe decizie. Românii vor autostrăzi, vor servicii medicale performante, vor egalitate de șanse și acces la o educație de calitate, vor să fie tratați cu respect atunci când interacționează cu instituțiile publice.

Cetățenii au spus clar și fără echivoc ce își doresc. Acum, statul și politicienii trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor societății.”

„Să redăm cetățenilor încrederea”

Președintele României a pus în lista priorităților perioadei ce urmează efortul general de reconstrucție a statului, un efort pe care Iohannis îl vede coordonat de parteneriatul între președinte și Partidul Național Liberal.

„Avem obligația să repunem statul în matca sa și să redăm cetățenilor încrederea că instituțiile sunt eficiente. Este ceea ce așteaptă românii de la Președintele lor și de la Partidul Național Liberal, partidul care a câștigat ultima rundă de alegeri și care, sunt convins, va câștiga toate alegerile.

Reconstrucția statului român este o urgență. Sistemul bugetar nu mai poate fi tratat prioritar ca un refugiu pentru incompetenți și clienți politici. Avem foarte mulți profesioniști în sistemul de stat și ei sunt cei care trebuie promovați, astfel încât să avem un corp public de elită, care să asigure marile servicii publice – educația, sănătatea, protecția și securitatea cetățenilor. Funcția publică trebuie să-și recapete demnitatea.”

Respect pentru educație și mediu privat

Alte temă esențiale ale proiectului de țară expus de Klaus Iohannis sunt cele ale educației, prea mult timp lăsată de izbeliște, și relației normale a statului cu mediul privat, cel care generează susținere și echilibru economic.

„Văd România Educată ca o parte esențială a reconstrucției statului român și a depășirii etapei actuale de disfuncționalitate cronică. (…) O altă componentă esențială dezvoltării României este mediul privat. Cât timp nu încurajăm inițiativa privată și investițiile, nu putem vorbi cu adevărat de prosperitatea pe termen lung a românilor.

Trebuie să încetăm să mai tratăm companiile private ca pe niște dușmani ai țării, așa cum fac PSD și ALDE, iar finanțele publice și politicile economice vor trebui îndreptate.”

Democrație și deschidere europeană – proiectul unei întregi generații

Klaus Iohannis a sintetizat proiectul său pentru România în sintagma războiului câștigat de democrație și spiritul pro-european, dominante de viitor ale politicii și societății românești.

„Războiul va fi câștigat atunci când România va fi condusă de o echipă care crede în democrație, pro-europeană – nu doar cu președinte, dar și cu guvern și majoritate parlamentară, care să lucreze împreună, să repare ce s-a stricat și să reconstruiască speranța într-un viitor mai bun. (…)

Vă asigur că voi construi o nouă majoritate, în urma votului dat de oameni, la alegerile parlamentare, fie că vor fi la termen sau anticipate. O majoritate care să aibă în prim plan toate aceste priorități legate de normalizarea României, o majoritate care să fie pro-europeană și să susțină lupta împotriva corupției. PSD a dovedit că este incapabil să facă toate aceste lucruri și de aceea trebuie să plece.

Îmi asum ca obiectiv național această viziune a României funcționale, a României normale și îi voi aduce alături de mine pe toți cei care o împărtășesc, astfel încât să devină realitate.

Acesta este proiectul întregii Românii, este proiectul meu, este proiectul unei întregi generații.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *