Protestele angajaților ArcelorMittal continuă

Protestele angajaților de la ArcelorMitall Hunedoara continuă. În această după-amiază, peste 100 de siderurgiști s-au strâns în fața oțelăriei electrice pentru a-și exprima nemulțumirile față de salariile mici și de modul în care se desfășoară negocierile pe acest subiect.

Angajații din schimbul I s-au strâns în fața porții cu pancarde pe care au scris „Salar de oțelar egal salar femeie de serviciu” sau „Fiți deschiși la dialog”, toate adresate administrației de la Hunedoara. Protestatarii au mai scandat la unison „hoții” sau „grevă generală”.

Președintele Sindicatului „Siderurgistul”, Petru Vaidoș, susține că dorește deblocarea situației cât mai repede însă administrația continuă să amâne negocierile.

„Nemulțumirea principală este legată de blocarea negocierii salariilor la care se adaugă și alte probleme de încălcare a legislației la nivelul societății comerciale. De la ultima acțiune până astăzi am sesizat inclusiv ministerul muncii și inspectoratul teritorial de muncă și am solicitat o comisie de dialog social pentru că dorim să deblocăm situația. Marți, în 30 octombrie, am fost chemați din nou la negociere. Din păcate, este a 4-a oară când ne-am întâlnit fără să avem în față comisia de negociere  a societății, fără să prezinte un mandat, fără să aveam măcar un proces verbal în urma celor patru întâlniri. Cred că situația de la Hunedoara nu este corect cunoscută la Luxemburg și cred că amânările astea sunt generate de lipsa unui mandat de negociere.” A declarat Petru Vaidoș, președintele sindicatului.

Liderul de sindicat a declarat că va ridica din nou problema de la Hunedoara în fața Comitetului European de Înterprindere.

„Noi, astăzi, am pregătit un nou comunicat către Comitetul European de Întreprindere pe care l-am trimis deja. Săptămâna viitoare este o nouă întrunire la Luxemburg unde în mod sigur vom ridica din nou problema de la Hunedoara. Pe plan local pașii următori îi vom stabili împreună cu colegii din conducerea sindicatului.”

Acesta a declarat și că mediul economic ostil din România îngreunează mult negocierile sindicatelor. Siderurgiștii, mulți dintre ei cu vechime de peste 30 de ani la societatea comercială, vor ajunge să primească salariul minim pe economie dacă acesta se va mări începând de anul viitor, ceea ce ar anula total negocierile din 2017 ale sindicatului în urma cărora salariile de la ArcelorMittal Hunedoara au crescut cu 200 de lei.

 

Paul Muntean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *