Raport CNA pe 2017: Consiliul s-a întrunit în 62 de şedinţe şi a aplicat 57 de amenzi

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a întrunit în 62 de şedinţe publice în anul 2017 şi a decis să aplice 188 de sancţiuni, dintre care 57 de amenzi, în cuantum de 1.576.500 de lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului privind asigurarea informării corecte şi a pluralismului şi protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, potrivit raportului de activitate al instituţiei pentru anul trecut.

Dintre cele 188 de sancţiuni aplicate de CNA, în afară de amenzi, 131 au fost somaţii publice. În plus, au fost emise 38 de decizii de intrare în legalitate pentru nerespectarea condiţiilor de difuzare a publicităţii.

Cele mai multe sancţiuni date de CNA au fost date pentru încălcări ale legislaţiei privind asigurarea informării corecte şi a pluralismului (46 de sancţiuni), protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine (45) şi privind modificarea structurii de programe, a acţionariatului sau a sediului social fără acordul Consiliului (44).

Alte încălcări ale legislaţiei audiovizuale pentru care CNA a aplicat cele mai multe sancţiuni au privit: protecţia copiilor (20), nerespectarea regulilor de sponsorizare, publicitate şi teleshopping în audiovizual (14), nesolicitarea modificării deciziei de autorizare în termenul legal (11) şi discriminarea, xenofobia şi defăimarea (6).

Structurile de specialitate ale CNA au monitorizat, sistematic sau prin sondaj, ca urmare a reclamaţiilor sau a autosesizărilor: 59 posturi de televiziune cu acoperire naţională, 20 posturi centrale de radio, precum şi posturile din teritoriu (televiziune, radio şi televiziune prin cablu).

Acestea au întocmit: 1.177 rapoarte de monitorizare pentru posturile centrale, 1.332 de monitorizări ale posturilor locale şi au efectuat 1.556 de inspecţii şi verificări la staţiile de radio, televiziune şi reţele CATV.

Consiliul a răspuns, prin intermediul Biroului Comunicare şi Relaţii cu Publicul, la 4.250 de petiţii trimise în scris, referitoare la posturile centrale de televiziune şi de radio.

Principalele teme ale sesizărilor privind emisiuni difuzate de posturi centrale de televiziune sau de radio (sesizări pentru care s-a formulat răspuns din partea Biroului Comunicare, după analiza acestora în şedinţe publice) au fost legate de: asigurarea informării corecte şi respectarea dreptului la propria imagine – 3.462 de sesizări (81,37%); protecţia minorilor – 349 de sesizări (8,21%) şi comunicările comerciale audiovizuale – 243 de sesizări (5,72%).

Pe parcursul anului trecut, CNA a eliberat: 170 de licenţe audiovizuale pentru servicii de programe de radio cu emisie terestră, 12 licenţe pentru programe de radiodifuziune cu difuzare prin satelit, 13 licenţe audiovizuale pentru programe de televiziune cu difuzare digitală terestră, 58 licenţe audiovizuale pentru programe de televiziune cu difuzare prin satelit şi 90 licenţe pentru programe de televiziune difuzate prin alte reţele de comunicaţii.

Raportul de activitate al CNA a fost redactat de Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul în baza rapoartelor predate de fiecare direcţie/serviciu/ birou/compartiment din cadrul instituţiei.

Raportul a fost aprobat de Consiliu în unanimitate de membrii CNA prezenţi la şedinţă – Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Eva Borsos, Florin Gabrea.

După aprobarea Raportului şi transmiterea acestuia Parlamentului, respectiv cel târziu până la data de 15 aprilie, rapotul va fi postat pe site-ul instituţiei, la rubrica „Informaţii publice”.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *