Reîntoarcerea zimbrului în Carpați

Comunitatea din Densuș deschide porțile pentru cel de-al doilea nucleu de zimbri în libertate din vestul Carpaților, în Munții Poiana Ruscă. Din 10 Mai, 14 zimbri pun acum pe hartă Munții Poiana Ruscă, în apropierea satului Poieni, ca nucleu de resălbăticire în cadrul amplei inițiative WWF și Rewilding Europe.

Din 2014 această specie emblemă s-a întors în locurile de odinioară, printr-un amplu proiect de resălbăticire derulat la poalele munților Țarcu. Povestea nu se oprește aici. WWF România, Rewilding Europe și Primăria Comunei Densuș continuă eforturile de a crea o pupulație viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaților, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire.

Acestă inițiativă ambițioasă se desfășoară cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Life pentru natură în cadrul proiectului „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România. Obiectivul principal de conservare este de a crea două subpopulații de zimbri, viabile și interconectate, în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, în zona Carpaților de Vest și de Sud-Vest.

Munții Poiana Ruscă sunt propice pentru un al doilea nucleu de resălbăticire, fiind localizați de-a lungul unui coridor ecologic de migrație a speciilor sălbatice între Carpații de Vest și Carpații de Sud-Vest, precondiție esențială pentru a asigura diversitate genetică pentru urmașii zimbrilor eliberați în cele două zone. Primii doi zimbri au sosit la Densuș în 2 mai 2018 și provin Rezervația Valea Zimbrilor din localitatea Vama Buzăului, judetul Brașov, un prim pas pentru a motiva rezervațiile din țară să devină centre de reproducție pentru zimbru. Încă 12 exemplare au fost transportate din 4 rezervații germane: Bad Berleburg, Fleder, Donaumoos și Wisentgehege Springe.

Eliberarea celor 14 zimbri în ecosistem se face treptat, la început aceștia petrec aproximativ o lună într-un țarc de aclimatizare de 10 hectare timp în care se vor reface de pe urma stresului cauzat de transport, schimbarea structurii sociale, a habitatului, a alimentației și a climei. După încă câteva luni, petrecute într-un țarc de resălbăticire de peste 100 de hectare, odată ce animalele deprind un comportament de turmă și iși recapătă din instinctele sălbatice, vor deveni parte integrantă din ecosistemul munților Poiana Ruscă.

Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munților Carpați, va ajuta la menținerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură. Viziunea noastră este ca bunăstarea comunităților locale să fie susținută prin valorizarea unuia dintre ultimele bastioane de sălbatice din Europa și dezvoltarea de întreprinderi locale prietenoase cu mediul înlesnite de prezența turiștilor iubitori de natură sălbatică. Reintroducerea zimbrilor va avea loc an de an în cadrul proiectului Life Bison pentru încă cel puțin doi ani, dar angajamentul partenerilor de a crea o populație viabilă de zimbri în Carpați se va întinde pe o perioadă de mulți ani de aici înainte, în colaborare cu autoritățile locale ale comunelor Armeniș și Densuș și cu multi parteneri naționali și internaționali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *