Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

:: Recomandari

Recomandari:: Locuri de vazut: Biserica din Hartagani

Nr. 261:: 8 - 14 noiembrie 2007::Scris de Camelia STANCIU
Satul Hartagani din comuna Baita, judetul Hunedoara, este o asezare atestata documentar la 1439, sub numele de Herczegfalwa. Aici, la Hartagani, se afla una din multele biserici de lemn ale acestui judet, care dateaza din 1760- 1762. Hramul bisericii este Buna Vestire, sarbatorit de romanii ortodocsi la 25 martie a fiecarui an. Edificiul actual a fost inaltat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa modelul uneia anterioare, avand un plan dreptunghiular, cu absida rasariteana decrosata, rectangulara.
08-11-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4463 utilizatori., 5 comentarii

Recomandari:: Cartea saptamanii: ROBERT FLACELIERE, Viata de toate zilele in Grecia secolului lui Pericle

Nr. 261:: 8 - 14 noiembrie 2007::
Lucrarea ne ajuta sa-i cunoastem indeaproape pe cei care au contribuit la crearea fascinantelor monumente ale Greciei antice. Autorul, asa cum ne sugereaza si titlul cartii, se concentreaza pe Atena secolului al V-lea, adica momentul de glorie al acetui oras-stat antic, facand insa referiri si la alte spatii ale Greciei.
08-11-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4567 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Sarmizegetusa

Nr. 260:: 1 - 7 noiembrie 2007::
Plecand din Hateg spre Portile de Fier ale Transilvaniei, ajungem in localitatea Sarmizegetusa, unde se afla ruinele capitalei provinciei romane Dacia. Imediat dupa infrangerea dacilor si intemeierea provinciei Dacia, s-au pus bazele Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. La fel ca alte orase provinciale, in ceea ce priveste arhitectura, Sarmizegetusa imita capitala Imperiului roman, Roma.
01-11-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4373 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: EDWARD CHAMPLIN, Nero

Nr. 260:: 1 - 7 noiembrie 2007::
Imparatul Nero a ramas in istorie ca un monstru, care a dat foc Romei, se delecta privind suferintele celor ucisi in amfiteatre, si-a omorat mama, dar in acelasi timp se credea un mare artist. Lucrarea de fata analizeaza cu spirit critic faptele reprobabile atribuite lui Nero, incercand sa desparta ceea ce este real de ceea ce a reprezentat exagerare a contemporanilor.
01-11-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4171 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut

Nr. 259:: 25 - 31 octombrie 2007::
Sambata, 20 octombrie 2007, s-a vernisat la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara expozitia „Vestigiile dacice de la Hunedoara”. Sunt expuse obiectele datand din epoca dacica descoperite la Hunedoara - Gradina Castelului si Hunedoara - Dealul Sanpetru, rezultate ale sapaturilor arheologice din campaniile din ultimii ani.
25-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3489 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: GRAHAM SWIFT, Lumina zilei

Nr. 259:: 25 - 31 octombrie 2007::
Aceasta este un roman politist, ce il are in centru pe George Webb, un detectiv particular. Detaliile evenimentelor le aflam din amintirile detectivului, in ziua cand se implinesc doi ani de la asasinatul care i-a marcat viata. George Webb a lucrat in politie, dar a fost nevoit sa se retraga in urma implicarii sale intr-un caz de coruptie.
25-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3726 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Muntii Parang

Nr. 258:: 18 - 24 octombrie 2007::
Muntii Parang sunt cei mai inalti si cei mai stancosi din grupa muntilor cuprinsi in spatiul dintre Jiu, Strei si Olt. Parangul are piscuri care parca sfideaza norii, cum sunt Carja, Mandra, Stoienita, Setea Mare, Mahorul; adaposteste si lacuri glaciare: Rosiile, Calcescu, Mija, Lacul Verde etc. Muntii Parang ocupa o suprafata de aproximativ 1100 kmp. Dinspre Petrosani, Muntii Parang apar ca un imens meterez dominat in aparenta de Varful Carja.
18-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4699 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: MIHAELA RADULESCU, Despre lucrurile simple

Nr. 258:: 18 - 24 octombrie 2007::
In acest volum sunt adunate o serie de articole publicate initial in „Elle”. Prin ele, Mihaela Radulescu aduce in discutie o serie de teme actuale pentru femeia moderna: relatia dintre cariera si familie, dragostea, despartirea, maternitatea, lupta cu varsta sau cu kilogramele in plus, hainele cele mai potrivite, modul in care poate fi pusa in valoare personalitatea etc. Tonul este sincer si convingator, iar autoarea demonstreaza ca are talent si in acest domeniu. Mihaela Radulescu este cunoscuta in primul rand ca vedeta de televiziune, in cei 12 ani atingand cote maxime de audienta.
18-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5301 utilizatori., 10 comentarii

Recomandari:: Locuri de vazut: Magna Curia (II)

Nr. 257:: 11 - 17 octombrie 2007::
Arhitectura interioara a cladirii este simpla, sobra. O parte dintre incaperi au tavane boltite, iar o parte dintre salile de la etaj au tavane drepte, cu stucatura in stilul baroc. La etaj, in sala mare de festivitati se afla un camin decorat in acelasi stil baroc. semineul este decorat cu blazoanele familiilor Haller si Daniel (Sofia Daniel a fost sotia lui Ion Haller); pe blazonul familiei Haller se afla un leu, iar pe cel al familiei Daniel o lebada cu gatul strapuns de o sageata. Ion Haller, guvernator al Transilvaniei, a intrat in posesia palatului in 1733 si a folosit Magna Curia ca resedinta.
11-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4551 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: Dan Oltean, BUREBISTA SI SARMIZEGETUSA

Nr. 257:: 11 - 17 octombrie 2007::
Dupa cum marturiseste chiar autorul, lucrarea de fata se doreste a fi o abordare pluridisciplinara, avand ca finalitate o prezentare cat mai corecta a diferitelor aspecte ale personalitatii regelui dac Burebista. Cele mai importante rezultate au fost obtinute „gratie aplicarii metodelor de astronomie, de arhitectura, psihologie, sociologie si chiar abordarii din perspectiva filosofiei lui Platon.” Astfel, Dan Oltean ajunge la concluzia ca Burebista a fondat Sarmizegetusa impreuna cu marele preot Deceneu in anul 65 i. Hr., astfel Burebista nu a fost doar un cuceritor, ci si un constructor remarcabil.
11-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 6576 utilizatori., 1 comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Magna Curia (I)

Nr. 256:: 4 - 10 octombrie 2007::
La poalele Dealului Cetatii din Deva se afla cladirea care, incepand cu secolul al XVII-lea, a servit ca resedinta stapanilor cetatii, cunoscuta ca Magna Curia sau Palatul Bethlen (dupa numele principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen). Edificiul a fost cuprins in teritoriul fortaretei printr-un zid inconjurator care-l despartea de restul localitatii – intrarea in domeniu se facea printr-o poarta monumentala, azi disparuta. Zidita in secolul al XVI-lea, cladirea a trecut prin mai multe transformari. Cele mai importante sunt cele din 1621, din timpul lui Gabriel Bethlen, completate, apoi, de cele din secolul al XVIII-lea.
04-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3418 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: CHARLES MATSON ODAHL, Constantin si Imperiul crestin

Nr. 256:: 4 - 10 octombrie 2007::
Acest nou volum aparut in seria „Imparati romani” a Editurii All abordeaza biografia imparatului Constantin. La fel ca in cazul altor volume ale acestei serii, rigurozitatea stiintifica este asigurata de pregatirea autorului. Charles Matson Odahl este profesor de istorie veche si medievala si director al Departamentului de Limbi si Literaturi Clasice de la Boise State University. Principalele sale directii de cercetare sunt Imperiul roman, Biserica timpurie, Constantin si Antichitatea tarzie. Constantin este imparatul roman care a transformat religia crestina in una recunoscuta de stat.
04-10-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3344 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Tinutul Padurenilor (II)

Nr. 255:: 27 septembrie - 3 octombrie 2007::
Intre satele padurenesti, ca de altfel si intre comune, exista numai hotare naturale. Acestea merg pe matca raurilor sau a paraielor, pe coama dealurilor sau in liziera padurilor. Intrarea in satele de culme se face printr-o poarta lata cat largimea drumului, numita vranita. Dupa Rusalin Isfanoni, gospodaria traditionala avea in alcatuirea ei casa, sura, care cuprindea si grajdul, cocina, eventual un sopron care adapostea carul, sania si alte unelte specifice muncii la camp, precum si un bordei care tinea loc de beci.
27-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4759 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: Adrian Majuru, Copilaria la romani

Nr. 255:: 27 septembrie - 3 octombrie 2007::
Adrian Majuru este licentiat in istorie al Universitatii din Bucuresti (1997), unde a sustinut si doctoratul in domeniul geografiei umane (2004). S-a aplecat cu interes si sensibilitate asupra istoriei mentalitatilor, incercand sa reconstituie destinul unor categorii mai putin studiate la noi. Lucrarea Copilaria la romani. Schite si tablouri de prunci, scolari si adolescenti se inscrie in cadrul acestui demers.
27-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3300 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Tinutul Padurenilor (I)

Nr. 254:: 20 - 26 septembrie 2007::
Padurenii Hunedoarei sunt numiti locuitorii satelor asezate pe versantul estic al Muntilor Poiana Rusca, intre valea Cernei si Valea Muresului. Muntii Poiana Rusca – leaganul Tinutului Padurenilor – constituie partea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Masivul Poiana Rusca se caracterizeaza printr-un relief nivelat in trepte si fragmentat in culmi lungi, ale caror inaltimi maxime oscileaza in jur de 1300 m. Intre zona muntoasa si depresiunile periferice se contureaza un relief de dealuri cu altitudini cuprinse intre 200-300 m. Principalele rauri colectoare din tinutul Padurenilor sunt Cerna si Dobra.
20-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4592 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: Ioana Parvulescu, IN INTIMITATEA SECOLULUI 19

Nr. 254:: 20 - 26 septembrie 2007::Scris de
Lucrarea a fost definita de catre autoare ca un eseu: “aflat la mijloc intre roman si document”, care “se uita cu jind spre roman, desi se construieste din crosetarea documentelor”. Ni se prilejuieste o incursiune in lumea secolului al XIX-lea, fiecare capitol al volumului prezentand un aspect diferit al vietii celor care au trait in aceasta epoca. Dupa cum marturiseste si autoarea lucrarii, secolul XIX-lea este o alta planeta.
20-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4578 utilizatori., 1 comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: “Jocul de-a lumina”

Nr. 253:: 13 - 19 septembrie 2007::
“Nunu Brilinsky a provocat cativa prieteni la un joc inedit. Ioana Lupu, Bogdan Brilinsky si Alin Bena si-au adus jucariile si au pornit alaturi de gazda. „JOCUL DE-A LUMINA” este o aventura fotografica a contrastelor, in care copilaria se impleteste cu maturitatea, plusul cu minusul, linistea cu furtuna, verdele cu galbenul si umbra cu lumina. O expozitie visata o jumatate de secol care asteapta sa fie privita.”
13-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3691 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: BEETHOVEN VAZUT DE CONTEMPORANI

Nr. 253:: 13 - 19 septembrie 2007::
Asa cum declara J.-G. Prod’homme, cel care a strans si adnotat textele, lucrarea nu este o biografie, ci o culegere de amintiri ale unor persoane de conditii diferite care l-au cunoscut pe Beethoven in timpul celei de-a doua perioade petrecute de marele compozitor la Viena. Autorul culegerii, Jacques- Gabriel Prod’homme, este unul dintre cei mai de seama muzicologi contemporani (1871-1956). Este un bun cunoscator al intregii creatii beethoveniene. Cei mai faimosi dintre cei care scriu despre marele compozitor sunt: Goethe, Rossini, Franz Liszt.
13-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3736 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Obiective turistice in Muntii Sureanu

Nr. 252:: 6 - 12 septembrie 2007::
Muntii Sureanu ofera multe posibilitati de a vizita locuri care sa bucure ochii. Cheile Crivadiei sunt sculptate in partea sud-vestica a dealului Runcu (788 m) si au o lungime de peste 1 km. Ingustimea dintre peretii cheilor cu inaltimi de 70-100 m deasupra raului, verticalitatea lor, precum si numeroasele marmite cu adancimi de peste 1,5 m din jumatatea superioara nu au permis nici macar formarea unor poteci. Cheile Banitei, sculptate in calcare, scurte dar pitoresti, sunt strabatute de calea ferata Petrosani – Simeria. Aici se afla si Pestera Bolii.
06-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5094 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: MARK LILLA, Spiritul nesabuit. Intelectualii in politica

Nr. 252:: 6 - 12 septembrie 2007::
Problema prezentei intelectualilor in politica a generat numeroase lucrari. Mark Lilla se concentreaza asupra catorva mari figuri de intelectuali „tiranofili” din secolul trecut. Analizeaza situatia lui Martin Heidegger, Hannah Arendt, Karl Jaspers, Carl Schmitt, Michel Foucault. Hegemonia stangii in mediile intelectuale si academice occidentale, vreme de mai multe decenii, ne-a obisnuit cu frecvente diatribe la adresa ganditorilor de dreapta.
06-09-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3596 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Castrele de mars din Muntii Sureanu

Nr. 251:: 30 august - 5 septembrie 2007::
In timpul razboaielor daco-romane, in timpul inaintarii legiunilor romane spre fortificatiile dacice, pe culmile inaltimilor din apropierea acestora, romanii au ridicat o serie de castre destinate stationarii trupelor pe o anumita perioada. Aceste castre au forma patrulatera si constau din valuri de pamant ce au in fata un sant. In vizitarea castrelor din Muntii Sureanu propunem traseul cu pornire de la Cabana Sureanu. Plecand deci, de la Cabana Sureanu, se urca la Curmatura, apoi spre est de Ausel si se ajunge la Varful lui Patru unde intalnim unul din castre.
30-08-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4161 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: ANTHONY R. BIRLEY, Hadrian

Nr. 251:: 30 august - 5 septembrie 2007::
Lucrarea lui Anthony R. Birley este o biografie extem de meticuloasa a imparatului Hadrian (117-138), unul dintre cei mai importanti conducatori ai Romei. Lucrarea urmareste evolutia sa incepand cu copilaria, dar accentul cade pe formarea personalitatii sale si, desigur, pe perioada cand a condus destinele Imperiului roman. Admirator al culturii grecesti, educat, a fost si un bun comandant, fiind admirat de contemporani pentru energia sa inepuizabila. Si-a petrecut mai bine de jumatate din domnia sa de douazeci si unu de ani departe de Roma si Italia, calatorind in aproape fiecare provincie a intinsei sale stapaniri.
30-08-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3504 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Turism in Valea Jiului

Nr. 250:: 23 - 29 august 2007::Scris de Doriana MATEI
Valea Jiului de Vest serpuieste la poalele unor masive muntoase care isi intampina turistii cu zone de o deosebita frumusete. Un farmec deosebit il are zona turistica Straja, aflata in inima masivului Valcan. Cei care sunt atrasi de salbaticia fermecatoare a muntelui trebuie neaparat sa se incumete sa parcurga pe jos drumul de la poalele versantului si pana la locul unde rasar primele cabane din Straja.
23-08-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4735 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Cartea saptamanii: ROBERTO PAZZI, Conclav

Nr. 250:: 23 - 29 august 2007::
Lucrare abordeaza un subiect care inca suscita interes: modul de desfasurare a alegerilor pentru un nou papa. Pornind de la acest subiect, autorul isi imagineaza o serie de situatii care par sa treaca dincolo de normalitatea vietii zilnice. Desigur, ca la lectura acestei carti, ca si a altora ce abordeaza subiecte „la moda”, nu trebuie sa uitam ca nu e vorba de o lucrare stiintifica si sa o tratam ca atare. Dupa moartea ultimului suveran pontif, la inceputul secolului al XXI-lea, cei peste doua sute de cardinali se aduna la Vatican pentru a alege pe noul papa.
23-08-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3414 utilizatori., Scrie un comentariu

Recomandari:: Locuri de vazut: Pesterile de la Craciunesti

Nr. 249:: 16 - 22 august 2007::
La Craciunesti si in jurul Baitei, dealurile au forme de conuri calcaroase, care te uimesc prin frumusetea lor, ca si valea stramta, bogata in pesteri. Varful Magura Craciunestilor are frumoase doline si pesteri. „Dosul varfului”, cu o platforma mare, ofera o vedere deschisa catre valea Muresului si a Crisului. Aici se afla pestera „Groapa lupului” si a „Balogului”. Pestera „Zidul cel de sus”, cu 76 m lungime, are intrarea zidita, caci a servit ca loc de refugiu.
16-08-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3866 utilizatori., 1 comentariu

:: Pagina urmatoare >>