Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

:: Remember

Remember:: Localurile Hunedoarei de altadata, amintiri care hranesc un oras trist

Nr. 434:: 31 martie - 6 aprilie 2011::Scris de Doriana Matei

Strazi ingrijite, strajuite de blocuri inca noi. Parcuri racoroase, cu fantani arteziene. Localuri elegante, cu portar pus la patru ace si formatie de artisti talentati. Toate acestea formau imaginea orasului dominata oarecum de furnalele fumegande, o imagine care mai persista doar in amintirea hunedorenilor trecuti binisor de 30 de ani si care ii face sa zambeasca sceptic pe tineri.

31-03-2011, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 6256 utilizatori., 2 comentarii

Remember:: Farama de istorie descoperita intamplator

Nr. 417:: 25 noiembrie - 1 decembrie 2010

O placa ce comemoreaza personalitatea lui Salomon Ferencz a fost redescoperita relativ recent, pe parcursul lucrarilor de renovare derulate la sediul Parohiei Reformate din Deva. Fericita intamplare readuce in atentia devenilor si nu numai faptul ca in resedinta judetului Hunedoara s-a nascut una dintre personalitatile culturii maghiare din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Placa memoriala a fost descoperita in timp ce muncitorii lucrau la curatarea paramentului cladirii. Evenimentul a fost urmat de o cercetare efectuata de Cristina Bodó si Ionut Codrea, cercetarori in cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) din Deva, institutia care a fost sesizata in momentul in care placa a iesit la iveala de sub tencuiala veche. Replica va prezinta, intr-o varianta scurtata si editata pentru a fi publicata intr-un saptamanal generalist, principalele idei exprimate de cei doi cercetatori in urma studiului efectuat de ei, cu plecare de la placa memoriala.

25-11-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4210 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Deva, momentul culminant al rascoalei lui Horea

Nr. 416:: 18 - 24 noiembrie 2010::Scris de Laura Oana

“Oamenii mari se nasc in case mici” spunea istoricul Nicolae Iorga, lucru perfect potrivit pentru Horea, capul rascoalei taranesti de la 1784 din Transilvania. O miscare care, sustin istoricii, a avut punctul culminant la Deva – nu pentru ca aici s-ar fi dat cele mai indarjite lupte, ci pentru ca rasculatii le-au inaintat nobililor refugiati in cetate un document – “Ultimatumul de la Deva” – care a prevestit revolutia franceza si a invocat primul principiile: “Libertate, Egalitate, Fraternitate”.

18-11-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5455 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: “Nici nu pot nimic sa-ti spun…”

Nr. 415:: 11 - 17 noiembrie 2010::Scris de Monalise Hihn

De cateva zile ma simt foarte rau. Traiesc cu sentimentul ca mi-au murit si copilaria, si adolescenta. M-am tot gandit daca se cade sa scriu ceva despre Adrian Paunescu. Au facut-o prea multi. Unii – de-a dreptul jegos! Normal, acum au prins curaj! Sunt viteji! Cine sa le mai raspunda?! Mortul de la groapa nu se mai intoarce, nu-i asa?! Ma numar printre cei care au fost la cateva cenacluri, pe stadion si in sala. Mi-au dat lacrimile de furie atunci cand am auzit ce prostii s-au vorbit despre ceea ce se intampla acolo, cum ii manipula Adrian Paunescu pe tineri. Multi, foarte multi uita in ce vremuri se intamplau acele cenacluri. Acum toti isi reinventeaza trecutul.

11-11-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5075 utilizatori., 1 comentariu

Remember:: “Eu ti-as mai spune amanunte/ Destinul de-as putea sa-l schimb...”

Nr. 415:: 11 - 17 noiembrie 2010::Scris de Laura Oana

Caut innebunita cartea lui Adrian Paunescu, “Ruga pentru parinti”, un volum mic, pe care poetul l-a impartit tuturor in campania din 2008. Rascolesc toata biblioteca, dau la o parte siruri intregi, coloane de dosare, imprastii tot in furia asta a mea. Imi dau seama ca am disperarea celui care si-a pierdut un om drag si cauta furibund fotografii, obiecte, tot ce i-ar putea readuce amintirile. Volumul meu, semnat de poet! Si plansul imi rascoleste maruntaiele. Ii vad ca ieri degetele lungi cu pielea alba, fina, venele albastri colorand o epiderma care ii tradeaza suferinta.

11-11-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4750 utilizatori., 1 comentariu

Remember:: Libertate, numele tau era Dunare!

Nr. 413:: 28 octombrie - 3 noiembrie 2010::Scris de Monalise Hihn

In septembrie 1989, la capatul unei povesti ce ar putea rivaliza cu un film de groaza amestecat cu unul de aventuri, Constantin Dumitru calca pe pamant australian. A reusit sa fuga dintr-o Romanie condusa de un regim ce ii statea “ca o gheara in gat”, dupa cum marturiseste astazi. A platit insa un pret prea mare pentru aceasta libertate. In 1986 reusise sa treaca impreuna cu sotia sa Dunarea inot. Au fost trimisi inapoi in Romania, au facut inchisoare, si-au pierdut slujbele si ajunsesera paria societatii.

28-10-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5775 utilizatori., 4 comentarii

Remember:: Certej 1971 - Epicentrul unei tragedii ascunse de comunisti

Nr. 412:: 21 - 27 octombrie 2010::Scris de Adrian Salagean

A fost una din tragediile pe care autoritatile comuniste ale vremii au incercat prin toate mijloacele sa o ascunda si sa-i minimizeze amploarea. Cutremuratorul episod este un exemplu trist a ceea ce a insemnat uneori industrializarea fortata a Romaniei, cand tehnologia promovata, prostia si amatorismul au generat sacrificii umane care puteau fi evitate.

21-10-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 7385 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Satul “mancat” de foamea de huila

Nr. 408:: 23 - 29 septembrie 2010::Scris de Ciprian Iancu

Campul lui Neag este una dintre ultimele localitati din Romania rase de pe fata pamantului de industrializarea comunista. La mai bine de 20 de ani distanta, un fost activist de partid, angrenat in procesul “industrializarii” de atunci, si una dintre victimele demolarilor abuzive de la Campul lui Neag povestesc cum s-a intamplat.

23-09-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5338 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Maria Tanase a cantat pentru ultima oara la Hunedoara

Nr. 394:: 17 - 23 iunie 2010::Scris de Monalise Hihn

Ultimul concert al Mariei Tanase a avut loc in 19 iunie 1963, la Hunedoara. Trei zile mai tarziu, pe 22 iunie, glasul “privighetorii” a incetat sa se mai auda. Un cancer pulmonar, descoperit cu doua saptamani inainte de ultima reprezentatie, a rapus-o. Peste cateva luni urma sa implineasca 50 de ani.

17-06-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5533 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: “Basescu a trimis trenurile pentru transportul minerilor!”

Nr. 393:: 10 - 16 iunie 2010::Scris de Monalise Hihn

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, crede ca deplasarea ortacilor la Bucuresti, in data de 14 iunie 1990, s-a facut pentru ca aceasta categorie sociala sa fie discreditata. El spune ca acest lucru s-a facut la ordinul lui Ion Iliescu. Mai mult, fostul lider al ortacilor din Vale declara ca garniturile de tren au fost puse la dispozitia minerilor din ordinul lui Traian Basescu.

10-06-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5143 utilizatori., 1 comentariu

Remember:: Rezistenta prin muzica

Nr. 389:: 13 - 19 mai 2010::Scris de Monalise Hihn

In 1989, Iuliu Winkler era inginer stagiar la Intreprinderea Antrepriza Montaj si Service, Automatizari si Telecomunicatii, filiala Hunedoara. In paralel, obtinuse un atestat de artist liber profesionist, putand astfel sa organizeze asa-zisele seri culturale, dar si auditii muzicale.

13-05-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3896 utilizatori., 1 comentariu

Remember:: I-a scris lui Ceausescu si si-a distrus viata

Nr. 386:: 22 - 28 aprilie 2010::Scris de Ciprian Iancu

Un batran din satul Uroi a gasit puterea de a-si spune povestea acum, la 20 de ani de la caderea oficiala a comunismului si de la disparitia aparatului sau represiv, Securitatea. Nu se bate cu pumnul in piept, nu face nicidecum pe eroul, ci doar vrea sa spuna cat de simplu, pe vremuri, puteai deveni, din victima, infractor, si din individ cu o opinie, dusman al statului.

22-04-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4802 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: “I-am iertat pe calai”

Nr. 385:: 15 - 21 aprilie 2010::Scris de Monalise Hihn

In primavara lui 1989, Gligor Hada era deja de opt ani pastor al Bisericii Penticostale din Hunedoara. Continua sa raspandeasca Bibliile aduse din Germania prin Biserica Reformata. Stia ca este urmarit de Securitate atat la serviciu, dar si in biserica pe care o conducea. Tot in acea primavara, fiul sau cel mare a fugit din tara, trecand Dunarea inot, in fosta Iugoslavie. Astazi, crede ca e timpul ca toti fostii informatori ai Securitatii sa fie cunoscuti, pentru ca a venit vremea ca lumea sa afle adevarul, oricat de dureros ar fi. Este convins ca acestia au fost infiltrati in toate Bisericile, dar spune ca i-a iertat pe toti cei care i-au facut rau. Peste ani, unul dintre prigonitorii sai l-a privit in ochi si si-a cerut iertare.

15-04-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4356 utilizatori., 2 comentarii

Remember:: Sus, pe Muntele Gaina…

Nr. 384:: 8 - 14 aprilie 2010::Scris de Monalise Hihn

Ultima sarbatoare in comunism de pe Muntele Gaina a avut loc in luna iulie 1989. Atunci in zona s-au strans in jur de 2.000 de oameni la sarbatoarea anuala ce se desfasura in localitatea Avram Iancu. Tineri din mai multe judete se foloseau de aceasta sarbatoare ca sa se intalneasca. Putin le pasa ca Partidul mai bifa astfel o „activitate culturala”. Pe de alta parte, mesteri din mai multe judete gaseau un bun prilej sa isi vanda marfa traditionala, incepand cu tuica si terminand cu straicutele pe care inscriptionau anul si locul de desfasurare.

08-04-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4376 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Ziua minerului, “trasa la indigo”, in comunism

Nr. 383:: 1 - 7 aprilie 2010::Scris de Monalise Hihn

In 1951, autoritatile comuniste au stabilit ca in 6 august sa fie sarbatorita ziua minerului. In 1989, ortacii din Valea Jiului au petrecut pentru ultima oara in comunism ziua lor. Se implineau fix 60 de ani de la revolta minerilor de la Lupeni, din 1929. Nimic nu amintea insa de acele vremuri si nimeni nu se sinchisea de asta. Ortacii, cei mai multi oameni veniti de-a lungul anilor din toate colturile tarii, se bucurau ca au o zi in care pot sa stea la soare, sa manance doi mici si sa bea o bere, gratis, de pe bonul primit de la mina. Primele, insignele si medaliile erau doar pentru fruntasi.

01-04-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4905 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Vulcan - 1989: 29 de morti si noua raniti intr-un singur accident

Nr. 382:: 25 - 31 martie 2010::Scris de Monalise Hihn

Doua mari accidente de munca au avut loc, in 1986 si 1989, la Intreprinderea Miniera din Vulcan. In primul accident si-au pierdut viata 25 de persoane. Ultimul eveniment tragic a avut loc in 18 septembrie, cand au murit 29 de persoane si noua au fost ranite. La mai bine de 20 de ani de la accident, REPLICA va prezinta marturii cutremuratoare ale catorva dintre cei care au fost martori ai tragediei din 1989.

25-03-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5930 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: A adus posturile straine la Hunedoara

Nr. 381:: 18 - 24 martie 2010::Scris de Monalise Hihn

In 1989, zeci de antene parabolice impanzeau Hunedoara. Aparatura era fabricata de catre Puiu Radu, pe atunci tanar metrolog de la Combinatul Siderurgic Hunedoara. Oamenii faceau cozi la poarta casei sale ca sa isi achizitioneze cate o parabolica. Nu mai prididea cu lucrul. Chiar si securisti si militieni din zona au dorit cate un astfel de echipament. In 1989, Puiu Radu devenise, practic, un intreprinzator privat de succes. In primele zile de libertate, in 24 decembrie 1989, viata avea sa-i joace o festa. A fost arestat de catre “revolutionari” si a scapat din fata plutonului de executie cu doar cateva minute inainte sa fie impuscat.

18-03-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4648 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Culisele unui transfer

Nr. 380:: 11 - 17 martie 2010::Scris de Monalise Hihn

Timp de zece ani, Michael Klein a fost capitanul echipei Corvinul Hunedoara. Mircea Lucescu a considerat ca “Misa” era cel mai indreptatit sa poarte aceasta banderola. Si a purtat-o pana cand a fost transferat la Dinamo Bucuresti, in returul campionatului 1988 – 1989. S-a despartit cu greu de Hunedoara. I se promisese ca, daca va juca un an pentru Dinamo, va fi lasat sa joace in Germania. Michael Klein a fost de acord sa se transfere la Dinamo Bucuresti pentru sezonul 1989 – 1990. Lucrurile s-au precipitat insa, iar Klein a ajuns sa joace la Dinamo inca din returul sezonului 1988 – 1989.

11-03-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4656 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Traian Dorz – istoria unei jertfe

Nr. 379:: 4 - 10 martie 2010::Scris de Monalise Hihn

Motto: “Nu va fi ultima judecata, domnule colonel! Va mai fi una: a Istoriei si a lui Dumnezeu!” (Traian Dorz)
“Versurile lui Traian Dorz, in naivitatea lor divina, amintesc de colindele sau de ninsoarea cu fulgi albi de zapada a ochilor mamei mele. Acum, cand poezia lui izvoraste in verbul stelar si ceresc, noi, colegii lui mai tineri, il sarbatorim ca pe un mos-stramos.” (Nichita Stanescu)

04-03-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 6126 utilizatori., 2 comentarii

Remember:: Amintirile din comunism ale unui artist: Benone Olaru

Nr. 378:: 25 februarie - 3 martie 2010::Scris de Monalise Hihn

In 1989, Benone Olaru, un tanar de 23 de ani din Hunedoara, lucra impreuna cu mai multi artisti la renovarea bisericii din Ghelari. Demisionase de la Marmura Simeria, unde timp de doi ani lucrase piese pentru Casa Poporului. Ratase si intrarea la Facultatea de Arte din Bucuresti, unde fusesera scoase la concurs doar cinci locuri. Astazi, Benone Olaru este singurul sculptor din lume care a facut o fantana a Sfantului Ioan Botezatorul. Multi critici il considera cel mai mare sculptor roman in viata.

25-02-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5942 utilizatori., 5 comentarii

Remember:: Nicolae Densusianu, carturarul Daciei

Nr. 377:: 18 - 24 februarie 2010::Scris de Laura Oana

Din Ipotestii Botosaniului, a rasarit “Luceafarul” Mihai Eminescu, din Hobita Gorjului a plecat Brancusi sa inalte Coloana Infinitului, iar din Humulestii Neamtului, Ion Creanga a scris despre cea mai frumoasa copilarie, pentru ca Þara Hategului sa dea tarii familia Densusenilor, una dintre cele mai importante familii de carturari din Romania. Ovid, Aron, Nicolae, Vizante, Beniamin, George si Elena Densusianu - academicieni, preoti, filologi, istorici, scriitori, doctori - nume care si-au ridicat stralucirea peste vremuri.

18-02-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4656 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: “Clasa muncitoare merge în Paradis”

Nr. 377:: 18 - 24 februarie 2010::Scris de Monalise Hihn

In 19 februarie 1990, peste 4.000 de mineri din Valea Jiului au ajuns iar la Bucuresti, la doar trei saptamani dupa ce alti 5.000 de ortaci invadasera Capitala. La solicitarea autoritatilor centrale, minerii au fost trimisi la Bucuresti “sa restabileasca ordinea”. In 18 februarie, in Piata Victoriei s-au adunat cateva mii de manifestanti, care au protestat impotriva Frontului Salvarii Nationale.

18-02-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4651 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Intaia “descalecare” a minerilor la Bucuresti

Nr. 375:: 4 - 10 februarie 2010::Scris de Monalise Hihn

In data de 29 ianuarie 1990, in jur de 5.000 de mineri din Valea Jiului au ajuns in Capitala. Era prima “descalecare” a ortacilor la Bucuresti. Martori la acel eveniment spun astazi ca minerii au mers in Capitala cu o serie de revendicari, desi reprezentanti ai minerilor se intalnisera cu Ion Iliescu si Petre Roman inca din 19 ianuarie.
Astazi, fostii participanti la acele evenimente refuza sa vorbeasca despre cele intamplate atunci. Cei care o fac vorbesc doar sub protectia anonimatului.

04-02-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4692 utilizatori., 1 comentariu

Remember:: Ultima vizita a “conducatorului iubit” la Hunedoara

Nr. 374:: 28 ianuarie - 3 februarie 2010::Scris de Monalise Hihn

In 26 ianuarie s-au implinit 92 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu. A condus Romania din martie 1965, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, devenind secretar general al Partidului Muncitoresc Roman. Din 1967 a fost si presedinte al Consiliului de Stat. In 1974 a ajuns presedinte al Republicii Socialiste Romania, functie pe care a pastrat-o pana in data de 22 decembrie 1989. Condamnat la moarte de catre un tribunal militar exceptional, Nicolae Ceausescu a fost executat, la Targoviste, in data de 25 decembrie 1989, alaturi de sotia sa, Elena. Cuplul prezidential a fost, de-a lungul timpului, de mai multe ori in Hunedoara. REPLICA va prezinta marturii despre ultima vizita in judet a cuplului prezidential, in 21 – 22 martie 1989.

28-01-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5466 utilizatori., Scrie un comentariu

Remember:: Ilie Lavu si amintirile sale din comunism

Nr. 373:: 21 - 27 ianuarie 2010::Scris de Monalise Hihn

In ultima perioada se vorbeste tot mai mult despre odraslele politicienilor, care, la randul lor, ravnesc dupa functii publice. Fost primar al Devei, intre 1983 si 1989, Ilie Lavu a povestit pentru REPLICA o serie de intamplari din “Epoca de aur”, dar si despre fiul cel mic al sotilor Ceausescu.

21-01-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5014 utilizatori., Scrie un comentariu

:: Pagina urmatoare >>