Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

Special:: Ce au fost si ce au ajuns!

Nr. 245:: 19 - 25 iulie 2007::Scris de Monalise HIHN
Au fost (sau sunt) cei mai puternici oameni din judet. Au fost (sau sunt) cei care au decis in buna masura destinul judetului incepand cu 1990. Unii dintre ei au reusit sa se pastreze in top, altii au disparut din prim planul politico-administrativ. REPLICA va prezinta destinele a catorva dintre cei care au avut in maini, dupa 1990, fraiele judetului Hunedoara.
[... detaliat]
FOSTII...
COSTEL ALIC
Fara indoiala, cel mai controversat conducator al judetului Hunedoara, dupa 1990, a fost Costel (Bebe) Alic. Fost director al sectiei Hunedoara a intreprinderii „Vulcan” Bucuresti, Costel Alic a intrat in politica in decembrie 1989, cand a participat la organizarea primului comitet revolutionar. Exista controverse legate de disparitia unor documente din biroul primului-secretar PCR de la Hunedoara, Teofil Bogdan, si de care Alic nu ar fi tocmai strain. Coincidenta sau nu, acele documente, care contineau numele unor fosti colaboratori ai Securitatii, au fost publicate la inceputul anului 1990 in presa centrala. Din 1990 si pana in ianuarie 1997, Costel Alic a devenit pe rand subprefect, prefect, presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara si, apoi, iar prefect. Numele sau este strans legat de Mineriada din 1991, care a dus la caderea, in luna septembrie, a Guvernului condus de Petre Roman.

De altfel, gurile rele povestesc ca „lovitura” a fost pusa la cale chiar la Tebea, la inceputul lunii septembrie. Exista mai multe imagini in care Costel Alic apare alaturi de Ion Iliescu, in gratiile caruia a fost buna bucata de vreme. Exista relatari potrivit carora Costel Alic ajunsese sa o insoteasca frecvent pe Nina Iliescu la cumparaturi. Cu toate acestea, cand a fost nevoie, ca sa nu isi piarda postul, Alic a trecut, fara nicio remuscare, la Partidului Socialist al Muncii. Apoi, s-a intors la prima dragoste, PDSR. La sfarsitul anului 1996, dupa ce PDSR a pierdut alegerile, Alic a fost inlocuit din functie. Astazi, firma care avea drepturile de exploatare a celui mai pur zacamant de cuart din Europa, cel de la Uricani, este in faliment. Firma a fost reprezentata de Costel Alic. Din afacerea demarata in 1999 s-a ales praful.

MIHAIL NICOLAE RUDEANU
Imediat dupa 1990, medicul veterinar Mihail Nicolae Rudeanu intra in PNT – CD, partid in care nu sta prea multa vreme, gandindu-se, poate, ca aceasta formatiune politica nu avea prea multe sanse sa ajunga prea curand la putere. Schimba partidul si, incet si sigur, incepe sa urce in functie. In anul 1995, Rudeanu ajunge subprefect al judetului, dar pierderea alegerilor de catre PDSR il duce la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, unde ocupa postul de director adjunct. Intre timp, Rudeanu ajunge seful Organizatiei Judetene a PDSR Hunedoara. Era totusi presedintele unui partid de opozitie, iar cei care ii treceau pragul se uitau in stanga si in dreapta inainte de a intra in sediul respectivei formatiuni politice. Situatia se schimba in anul 2000 cand PDSR castiga alegerile locale, iar Rudeanu este desemnat presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara. Ascensiunea lui Rudeanu aduce dupa sine si multa putere. Incet, dar sigur, din cauza comportamentului, Rudeanu reuseste sa dezbine organizatia judeteana a PDSR, transformata din 2001 in PSD, dupa fuziunea cu PSDR. In PSD Hunedoara vor exista trei tabere: una in jurul lui Rudeanu, una condusa de Serafinceanu si o a treia din care faceau parte cei care nu isi gaseau locul in primele doua.

In permanenta, Mihail Rudeanu a incercat sa isi traga pe linie moarta adversarii si intr-o oarecare masura a si reusit. Imbatat de glorie, presedintele Consiliului Judetean a impartit diplome si medalii, a ridicat troite, s-a fotografiat cu toata lumea, a trecut peste toate uzantele unui protocol, a dat onorul in locul prefectului si a tinut discursuri care au reusit sa adoarma asistenta. In 2004, PSD castiga alegerile in judetul Hunedoara, dar 11 consilieri nu sunt suficienti pentru ca functia de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara sa ii revina pentru a doua oara lui Rudeanu. Jocurile facute de adversari l-au lasat fara scaun pe Mihail Rudeanu, care a incercat de doua ori sa amane alegerile, constient ca ii fuge pamantul de sub picioare. Imediat dupa pierdea scaunului de sef al judetului, Rudeanu pierde si functia de presedinte al social democratilor hunedoreni. Ocupa o vreme o functie de conducere la Directia Sanitar – Veterinara, lucru care il obliga sa se retraga din consiliul judetean. Singura functie care ii mai ramane este cea de vicepresedinte la una dintre asociatiile revolutionarilor. Si in aceasta calitate a fost contestat chiar de catre unul dintre „tovarasii de arme”, Carol Panduru, trecut cu arme si bagaje la PNL si la o alta asociatie de revolutionari: „Noi am plecat din asociatia de la Deva in anul 2002, cand presedintele Mihail Rudeanu a incercat sa politizeze organizatia. Domnul Rudeanu a adus in asociatie tot felul de membri ai PSD, lucru cu care noi nu am fost de acord. Toti cei 20 de membri care am plecat, chiar am participat la evenimentele din decembrie. Eu nu stiu unde a fost Mihail Rudeanu atunci, a participat poate, dar la Deva n-a fost. Eu nu stiu unde a fost, e doar treaba lui, eu stiu doar ca nu a facut parte din Consiliul Frontului Salvarii Nationale, constituit la Deva, si nici din grupurile de revolutionari, pe care le cunosteam. La Deva nu s-a implicat si am argumente, dar nu ma intereseaza sa il contest eu pe dumnealui. Noi ne-am retras si ne-am vazut de treaba noastra. Stiu doar ca noi nu am acceptat sa fie politizata asociatia”. Astazi, Mihail Rudeanu nu mai participa nici macar la sedintele de partid. Ultima oara cand a iesit in public s-a dus la Congresul extraordinar al PSD, unde, in amintirea vremurilor bune, s-a pozat cu Mircea Geoana, sub privirile consternate ale delegatilor hunedoreni la acea intrunire a partidului.

POMPILIU BUDULAN
Figura stearsa, fost inginer minier, Budulan a ajuns prefect al judetului Hunedoara in decembrie 1996 si a rezistat in aceasta functie pana in 1998. El a facut jocurile in judet pana cand consilierul prim-ministrului Radu Vasile, Marcel Macarovschi, dusman declarat al lui Budulan, a reusit sa il determine pe premier sa se intoarca de pe hol (dupa ce sedinta de Guvern se incheiase) si sa semneze decretul de eliberare din functie a prefectului de Hunedoara. Pompiliu Budulan afla de la ziaristi ca a fost indepartat din post. Primeste in schimb un post de consolare la BCR Hunedoara, unde ajunge in functia de director de sucursala fara sa aiba studii economice. Apoi, e numit secretar de stat, iar acum este director intr-un institut de cercetare. Regreta si acum vremurile in care taia si spanzura in judet.
DUMITRU IFRIM
Parlamentar al judetului Hunedoara in doua legislaturi, incepand cu 1992, Ifrim a fost cel care in 1996 a facut, practic, toate jocurile in judet. In 1996, Ifrim a determinat conducerea CDR, dupa ce a batut cu pumnul in masa in fata sefilor de la centru in frunte cu Ion Diaconescu, sa numeasca in judetul Hunedoara un prefect de la Partidul Social Democrat din Romania. Desi PSDR era considerat la acea vreme o formatiune politica de buzunar, Ifrim a reusit sa isi impuna vointa si sa treaca peste liderii locali ai PNL si PNTCD, care isi doreau si ei acelasi post pentru partidele lor. In plus, a reusit sa obtina pentru membrii respectivei formatiuni politice mai multe functii in administratie decat ar fi visat vreodata. Chiar si dupa debarcarea lui Budulan, Ifrim a reusit sa mai impuna doi prefecti de la PSDR: Nicolae Stanca si Sorin Apostu. Si pentru ca ulciorul nu merge, totusi, de prea multe ori la apa, in 2000, cariera politica a lui Ifrim sfarseste in anonimat. Acum, Dumitru Ifrim a ajuns pe la Actiunea Populara, partid de centru dreapta, dupa ce, in numele social-democratiei, a avut judetul la picioare.
AURELIAN SERAFINCEANU
Surprinzator pentru toata clasa politica locala, la inceputul anului 2001 prefect al judetului Hunedoara era numit Aurelian Serafinceanu, fost vicepresedinte al Confederatiei Sindicatelor Miniere, ajuns om de afaceri in Valea Jiului. A fost singurul prefect care nu si-a incasat salariul, pe care apoi l-a donat. Desi repeta mereu ca in timpul mandatului s-a retras din afaceri, acest lucru a fost considerat drept o iesire formala. In permanenta Serafinceanu amintea ca este doar unul dintre cei 5.600 de actionari, uitand sa precizeze ca familia sa detinea pachetul majoritar de actiuni la consortiul „Gerom”, cel care a facut afaceri profitabile cu CNH Petrosani. Fire impulsiva, Serafinceanu a intrat repede in conflict cu presedintele CJ Hunedoara, Mihail Rudeanu. Practic, cei doi reprezentau doua dintre cele trei aripi care existau la acea vreme in Organizatia Judeteana a PSD Hunedoara.

Fostul prefect s-a remarcat si prin construirea unei replici a Coloanei Infinitului, lucrare pe care dorea sa o doneze orasului New York. In octombrie 2004, Serafinceanu a demisionat din functia de prefect si s-a retras in Valea Jiului. Imediat dupa aceea a demisionat si din PSD si acum isi vede linistit de agoniseala.

ULTIMUL PRIM-SECRETAR
Ion Popa a fost ultimul prim-secretar al Comitetului Judetean Hunedoara al PCR. Venit in judet in anul 1987, acesta a devenit in foarte scurt timp si cel mai antipatizat om din Hunedoara. Obisnuia sa dea ordine care starnesc si astazi rasul. Multi dintre fostii angajati ai Comitetului Judetean al PCR Hunedoara isi amintesc cum Popa le-a ordonat sa lege cu sarma braduletii care nu prindeau radacini si pe care ii vroia in fata sediului Partidului. Era ambitios, certaret si obisnuit cu intrigile de partid. Viorel Raceanu isi aminteste ca „Ion Popa nu era prea stapan pe situatie, dar foarte ambitios”. In data de 22 decembrie 1989, Ion Popa se afla in sediul Comitetului Judetean al PCR Hunedoara. Acolo l-a gasit cei care au intrat in cladire. A fost inghiontit, lovit cu umbrele, scuipat si injurat. Apoi, a fost dus pana la Palatul Culturii, unde, pe terasa, fusese instalata o statie de amplificare. Acolo a spus multimii ca Ceausescu a fost un dictator odios si un tiran. A fost dus inapoi in sediul Comitetului Judetean de Partid, unde i s-a cerut demisia. A fost „transferat” in sediul Unitatii Militare 01719, dupa care a fost eliberat. Dupa 1989, a fost trimis in judecata pe motiv ca a facut mai multe investitii nejustificate la un hotel din Geoagiu si la cabana Rotunda, dar a fost achitat. Ultimele informatii despre el sunt ca locuieste in Bucuresti si este om de afaceri.

...ACTUALII
MIRCEA MOLOT
Daca e sa ne luam dupa CV-ul postat pe site-ul Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot nu a avut niciun loc de munca pana la 30 de ani, adica in anul 1980, cand a devenit director al Administratiei Taberelor Scolare din judetul Hunedoara, unde a lucrat timp de doi ani. Apoi, pana in 1990, a fost profesor la Scoala Generala nr. 6 din Deva, iar timp de 10 ani, pana in 2000, a ocupat postul de director la aceeasi unitate de invatamant. Cariera sa politica a inceput relativ tarziu, daca e sa ne ghidam dupa acelasi CV, in 1996, cand a devenit membru PNL. Totusi Molot a mai fost, inainte, membru al Partidului Republican si Partidului Democrat Agrar din Romania, lucruri care nu apar in CV-ul sau, nemaipunand la socoteala ca e posibil ca Mircea Ioan Molot sa fi facut parte si din PCR. In 2000, Molot a fost ales viceprimar al Devei, dupa ce in afaceri lucrurile nu i-au mers prea grozav. In anul 2004 a ajuns presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, iar in politica a urcat pana la functia de vicepresedinte al PNL Hunedoara.

GHEORGHE BARBU
Si actualul presedinte interimar al Organizatiei PD Hunedoara, Gheorghe Barbu, a uitat sa specifice in CV-ul aflat pe site-ul Camerei Deputatilor ca a facut parte si din Partidul Comunist Roman, unde a detinut si functii. Barbu a trecut in biografie doar anul in care a intrat in PD, respectiv 1992. In 1996, la un singur vot diferenta fata de adversarul sau, Barbu ajunge presedinte al CJ Hunedoara, functie pe care o pierde patru ani mai tarziu. In iunie 2000 este desemnat secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, unde ocupa acest scaun doar pana in luna decembrie, cand PD obtine un scor foarte mic la alegerile generale si se intoarce in opozitie. Totusi, Gheorghe Barbu ajunge deputat de Hunedoara din partea PD, lucru care se repeta si in anul 2004. La scurt timp dupa ce Alianta D.A. ajunge la guvernare, deputatul este desemnat ministru al muncii, functie care il transforma intr-o persoana politica foarte cunoscuta. Recalcularea pensiilor este misiunea cea mai grea, iar nemultumirile si nemultumitii nu intarzie sa apara. Pierde acest post dupa ce PD este scos de la guvernare.

Barbu a reusit sa adune o avere importanta si sa isi atraga si o multime de critici, dupa ce a facut parte din comisia de privatizarea BCR, de unde s-a ales cu cateva sute de milioane de lei vechi. La ora actuala, Gheorghe Barbu este atat vicepresedinte al PD la nivel national, cat si presedinte interimar al Organizatiei Judetene a PD Hunedoara.

MIRCIA MUNTEAN
Fost subinginer in combinatul de la Hunedoara, Mircia Muntean se inscrie in 1990, la 27 de ani, in PNL. Soarta sau flerul?! Om simplu, dar cu o viclenie iesita din comun, Muntean reuseste sa se impuna drept candidat al CDR, in 1996, pentru Primaria municipiului Deva. Astfel, la doar 33 de ani, Mircia Muntean devine cel mai tanar primar de municipiu din Romania, mintindu-si pentru prima oara electoratul, declarand ca este inginer, desi el era detinatorul unei diplome de subinginer. Intre timp, Muntean isi definitiveaza studiile si obtine diploma de inginer la Hunedoara. Urmeaza o perioada de scandaluri intre primar si consiliul local. Cele cateva firme care vin in Deva ii determina pe locuitorii orasului sa ii acorde increderea pentru inca un mandat. Perioada 2000 – 2004 este, din nou, plina de scandaluri, culminand in 2003 cu retinerea pentru cateva ore a primarului Devei la Parchetul General. Este de notorietate deja declaratia lui Muntean data la acea vreme. Desi era cercetat pentru abuz in serviciu si pentru un prejudiciu de 360.000 de dolari, Muntean a spus ca totul este pus la cale de adversarii sai politici, care doreau sa il determine sa se inscrie in Partidul Social Democrat si care chiar i-au „pus Kalasnikov-ul la tampla”.

Trimis in judecata, Mircia Muntean reuseste sa se transforme in victima in ochii electoratului, care il voteaza pentru a treia oara consecutiv, devenind primar inca din primul tur. Partidul National Liberal se intoarce la putere in 2004, iar cariera politica a primarului Devei este de-a dreptul infloritoare. Ajunge in structurile de conducere ale Partidul National Liberal si se gandeste sa candideze pentru inca un mandat. Surprinzator, desi este cotat drept individul cel mai controversat si cel mai implicat in scandaluri din politica locala, Mircia Muntean se mentine pe locul intai in preferintele electoratului.

GHEORGHE POGEA
„Un saptamanal de satira si moravuri grele” a scris despre Gheorghe Pogea ca este „un fost activist de partid, pe care l-a prins Revolutia inchinandu-se la icoane”. Cariera politica a lui Pogea a inceput inainte de 1989. In luna octombrie a acelui an, el a absolvit scoala de partid de la Timisoara, iar imediat a fost numit secretar pe probleme economice in municipiul Hunedoara. Bineinteles ca si Pogea a uitat sa treaca respectiva functie in CV-ul oficial. Pana in 2000, Pogea a stat departe de partide, desi in 1997 a ajuns managerul general al Siderurgica Hunedoara. El a fost cel care a inceput restructurarea fostului combinat, prin inchiderea fluxului primar, lucru care i-a atras multe antipatii. In anul 2000, Pogea s-a inscris in PD si a ratat „la mustata” un post de senator, dar a devenit lider al PD Hunedoara.

In 2001 este eliberat din functia detinuta la Siderurgica si inlocuit cu fostul senator, Doru Gaita. Imediat, Pogea ajunge in „ograda” lui Videanu, devenind manager la Marmosim. Dupa retragerea lui Gheorghe Seculici din functia de ministru de stat, Pogea ajunge vicepremier, detinand astfel, dupa Petru Groza, cea mai inalta functie in stat, pe care a avut-o vreodata un hunedorean. In iunie anul trecut, Pogea a fost retras din Guvernul Tariceanu de catre Partidul Democrat. In urma cu o luna el s-a retras si din functia de presedinte al PD Hunedoara, alegand sa locuiasca la Bucuresti. A fost, de asemenea, coautor al programului de guvernare al Aliantei D.A.

19-07-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 7813 utilizatori., 4 comentarii
<<< Pagina anterioara

Articolul anterior: Casele de vacanta ale politicienilor

Articolul urmator: MINUNATIILE LUMII