Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

Jurnal de pescar:: Nade si momeli pentru scobar

Nr. 456:: 1 - 7 septembrie 2011::Scris de Bogdan Leu

Intelegem din experienta scobararilor ca operatiunea de nadire trebuie sa fie facuta foarte atent. In primul rand, nu vom nadi de apel cu prea multa nada, ceea ce ar satura rapid pestii de pe vad. In general, se impune o nadire de apel, dupa care vom intretine cu bulgari de dimensiunea unei mingi de ping-pong, la intervale de 20-30 de minute, in functie si de ritmul in care intra scobarii, dar si de disponibilitatea lor de a ramane pe vad.

[... detaliat]

Daca pe vreme calda scobarul este un vegetarian dedicat indeosebi algelor care se gasesc pe fundul apei, in anotimpul rece, hrana lui se compune in mare parte din proteina animala. Sunt deja celebre organele de pasare sau de porc folosite atat pentru pescuitul cleanului ca momeala de carlig, cat si ca ingrediente secrete in nada pentru buzat. Turtoiul, arpacasul, splina de porc, painea, mamaliga sau praful de sange sunt doar cateva dintre nelipsitele ingrediente ale unei nade pentru scobar. O mamaliga clasica va avea trei parti de faina alba si restul faina de malai, posibil si putin pesmet. Mamaliga se framanta cu praf de turtoi, pe care il obtinem dupa ce taiem turtoiul cu fierastraul. Pentru o consistenta sporita, se poate framanta mamaliga cu miez de paine, devenind astfel foarte tare si teapana pentru carlig. Astfel, o nada colanta pe baza de mamaliga ar mai putea contine rame tocate si sange inchegat. Am auzit ca de multe ori pescarii invelesc mamaliga in piatra pentru o mai buna aderenta si pentru a ramane timp mai indelungat pe substrat. Painea, indeosebi cea neagra, este foarte apreciata de scobar, atat ca momeala, cat si ca ingredient al nadelor. Spre exemplu, pe Crisul Negru, pescarii nadesc cu paine framantata cu pamant de cartita. Splina de porc este un ingredient irezistibil.

Ea se curata bine de grasime, dupa care se macina prin masina de tocat, rezultand un soi de pasta care se adauga fie unei nade ready-made, cum ar fi Benzar Ice Mix, sau Benzar Scobar in combinatie cu Ice Mix si putina faina de turtoi. In cazul in care nu avem splina de porc, vom folosi celebrul Tehno Sange – praful de sange pentru scobar disponibil in comert – si putem aditiva cu aditivi speciali pe baza de sange de la VDE. Unii pescari folosesc cu succes chiar aditivul de caramel si spun ca acesta ar fi de nelipsit in nadele pe baza de fainuri si paine in anotimpul rece. De asemenea, la nade putem adauga seminte uleioase de canepa – fierte sau prajite, pentru a evita suprasaturarea pestilor si a le urgenta tranzitul hranei prin intestine. O alta reteta de nada ar putea avea ca ingrediente painea neagra umezita si stoarsa bine, malaiul fiert, orzul prajit si macinat, canepa prajita si macinata, praful de sange si pamantul negru de musuroi – o nada recomandata de Robert Ujvari.

Gama de momeli
Multi pescari sustin superioritatea ramei rosii subtiri in pescuitul scobarului pe timp de iarna, in timp ce altii pledeaza pentru larva de chironomide. Desi experienta ne face sa credem ca viermusii nu prea dau mare randament la scobar, unii pescari sustin ca viermele de mare de namol ar fi potrivit. Arpacasul insa este obligatoriu sa-l avem in geanta. Painea pentru carlig se inveleste intr-un tifon, dupa care se scufunda in apa clocotita, apoi se framanta cu sofran pentru colorare sau cu un colorant alimentar. La final se adauga o lingura de miere si painea este gata pentru carlig. Pe timp de vara, foarte multi pescari pescuiesc la scobar cu moha pe carlig. Moha sunt algele verzi crescute pe ecluzele barajelor si care de multe ori sunt momeli imbatabile. Mamaliga de carlig devine si ea deosebit de eficace in pescuitul scobarului.

01-09-2011, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3443 utilizatori., Scrie un comentariu
<<< Pagina anterioara

Articolul anterior: Ce au luat pe mere, au dat pe pere

Articolul urmator: Saptamana in presa locala