Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

Showroom economic:: CE Mintia si Paroseni, privatizate obligatoriu pana la vara

Nr. 463:: 20 - 26 octombrie 2011::Scris de Adrian Salagean

Guvernul a aprobat proiectul privind infiintarea complexurilor energetice Hunedoara si Oltenia. Dupa esecul infiintarii mamutilor energetici Electra si Hidroenergetica, Ministerul Economiei a demarat procesul de infiintare a doua noi companii mai mici. Complexul Energetic Hunedoara se va forma prin fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A., iar Complexul Energetic Oltenia din fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova.

[... detaliat]

CNH va fi “recuperat” partial
Planul initial era ca din Compania Energetica Hunedoara sa faca parte CE Deva, CE Paroseni si Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani. Potrivit oficialilor, pentru a face parte din noul complex Hunedoara, Compania Nationala a Huilei ar fi trebuit sa fie deja restructurata. Guvernul intentioneaza sa separe minele viabile de cele neviabile. Activele viabile vor cuprinde minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa. Activele neviabile vor cuprinde minele Petrila, Paroseni si Uricani. Cele neviabile vor fi inchise pana in 2018.

Privatizare pana in vara viitoare
Crearea complexurilor energetice Hunedoara si Oltenia este inclusa si in ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.
Conform documentului convenit cu FMI, noile companii energetice vor fi privatizate pana la finele lunii iunie 2012.

Compania energetica Hunedoara va prelua minele rentabile
Potrivit proiectelor, CE Hunedoara va primi abilitari si in domeniul mineritului. Potrivit prefectului de Hunedoara, Attila Dézsi, CE Hunedoara va achizitiona, prin intermediul unui imprumut de stat, cele patru mine viabile. Astfel, CE Hunedoara va desfasura activitati de cercetare geologica pentru descoperirea rezervelor de huila, extractie huila, productie energie electrica pe baza de huila, mentenanta si furnizare, in timp ce CE Oltenia va deveni administratorul rezervelor de lignit, cu abilitari in extractia lignitului, productie energie electrica pe baza de lignit, mentenanta si furnizare. Practic, CE HUnedoara si Oltenia vor functiona integrat, pe minerit si productia de energie electrica, astfel incat sa devina actori principali in plan regional “prin valorificarea cu maxima eficienta a potentialului de care dispune Romania in domeniu”.

CSAT a aprobat
Cele doua proiecte au fost publicate pe site-ul Ministerului Economiei la scurt timp dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Þarii (CSAT) a abrogat, in sedinta din 26 septembrie, hotararea Consiliului luata pe 21 ianuarie 2010, privind reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice prin infiintarea a doua mari companii, Electra si Hidroenergetica. Procesul de infiintare a companiilor Electra si Hidroenergetica a esuat cu multe luni in urma, insa pentru a pune in practica o solutie alternativa de reorganizare a sistemului energetic, la presiunea UE, Guvernul avea nevoie de o decizie a CSAT.

Companiile vor functiona cel mai tarziu din primavara
Capitalul social al celor doua societati comerciale nou infiintate se va constitui prin preluarea activelor si pasivelor aferente societatilor comerciale reorganizate, pe baza bilantului contabil intocmit la data de 31 decembrie 2010, care va fi actualizat conform legii. In termen de 60 de zile de la data inregistrarii companiilor se vor incheia protocoale de predare-preluare a activului si pasivului preluat de la societatile care au fuzionat.

20-10-2011, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5554 utilizatori., 1 comentariu
<<< Pagina anterioara

Articolul anterior: Saptamana economica

Articolul urmator: Duo Continuo si Huniadi Cantores la Bucuresti