Ţinuţi cu lumânarea ca pe morţi în Orăştia primarului PSD Ovidiu Bălan

Se întâmplă la Orăştie (MUNICIPIU din România), în anul de graţie 2017, după Hristos, pe strada Luncii. Mai precis, pe strada Luncii de la Cantonul CFR, fiindcă sunt două botezate la fel. Tocmai aici, în oraşul Paliei, capitala culturală a judeţului Hunedoara, imaginaţia a secat. Strada este, de fapt, o uliţă, medievală, de pământ cu bordeie în care oamenii trăiesc cu lumânarea la căpătâi. Conectarea la reţea electrică ar costa cam cât un foc de artificii, magnific finanţat de Primărie la Revelion. Sau cât a păpat primarul PSD Ovidiu Bălan, în aprilie, ca să viziteze Franţa cu lăutarii după el. Pentru „rudele” sărace de pe Luncii nu s-au găsit bani, deşi o linie de curent, decuplată de la reţea, străbate uliţa de la un capăt la celălalt

„Salvaţi Sufletele Noastre”

Alexandru Baba e aproape orb şi măcinat de cancer. Stă împreună cu soţia – Eva – în Cantonul CFR pe care l-a cumpărat în urmă cu vreo 12 ani. „Ne-am băgat în bancă şi am scos o sută de milioane ca să reparăm clădirea că era prăpădită după un incendiu. Noi am fost legaţi de la Gară cu curentu’. Erau stâlpii de pe care luminau la macazuri, dar au venit cu modernizarea la calea ferată şi ne-au tăiat de la curent. Astă toamnă, în octombrie, când ne-o luat curentul, Cândea (Horea, şef serviciu la Primărie) şi primarul ne-au promis că la primăvară ne bagă curent şi totul o să fie în regulă. Când o dat primăvara şi m-am dus cu muierea la primar – io tremuram, că n-am imunitate -, şi zice primarul că nu ne poate băga curent că n-are fonduri. La început o zis că-i alături de noi şi după aia s-o răzgândit. Nu ne mai poate ajuta că n-are fonduri”, povesteşte bătrânul răvăşit de boală şi de necaz că a ajuns să cerşească utilităţi la Primăria la care a plătit o viaţă întreagă.

Bălan cu lăutarii. „Vive la France”

Vestea proastă „că nu sunt fonduri” a picat pe la sfârşitul lunii martie. Exact atunci, într-o altă parte a municipiului, consilierii locali PSD i-au aprobat primarului Ovidiu Bălan bani (13.811 lei) să plece în Franţa cu o ceată de lăutari după el, „la un schimb de experienţă în probleme administrative”. (Vezi facsimil AICI) Câţiva experţi de la compania de distribuire a energiei electrice au socotit că branşarea familiei Baba ar costa în jur de 10.000 de lei, în condiţiile în care curentul ar fi tras de la staţia de epurare ce se află ca la un kilometru depărtare. Asta deşi la nici 50 de metri de Canton este un stâlp ce a fost de curând deconectat de la reţea. În urmă cu câţiva ani, un investitor privat s-a învoit cu Primăria să construiască o reţea provizorie de-a lungul străzii Luncii pentru a duce curent la o balastieră. Când au negociat contractul, primarul putea susţine şi interesele locuitorilor de pe Luncii, dar n-a făcut-o.

„Văzut-am lumina cea neapropiată…”

În acelaşi imobil cu soţii Baba locuieşte familia lui Ilie Muntean. Au două fete, una de grădiniţă, cealaltă în clasa a doua. Cea mare rămâne la şcoală după ore să-şi facă temele, ca să nu orbecăiască la lumânare. Mama lor merge cu rufele murdare în geantă la serviciu să le spele acolo după program. Găteşte doar cât se mănâncă-ntr-o zi şi, totuşi, arareori se întâmplă să nu arunce mâncare stricată în arşiţa verii. Au frigider, maşină de spălat (automată), televizor… însă fără niciun folos. „Fetiţele sunt mici, ar vrea să se uite la desene animate şi nu înţeleg de ce nu pot da drumul la televizor. În vacanţă, de Crăciun şi de Revelion le mai lăsăm la o soră a nevestei, să se bucure şi ele de televizor”, spune Muntean. Şi fiindcă veni vorba, de Revelion primarul Bălan a încins un foc de artificii cu fix 10.000 de lei din visteria Primăriei, o puşculiţă în care bagă bani şi familia Muntean.

„Umiliţi şi obidiţi”

Francisc Ilieş îi ungur. N-are curent de peste opt ani şi s-a resemnat, oarecum, după ce Alexandru Munteanu – pe vremea când era stăpân la Primărie – i-a zis să-şi caute curent în secuime. Feri-baci e meşter olar. Printre ultimii din breasla lui. Mai marii târgului îşi aduc aminte de el doar când au câte un eveniment. A făcut oale, demonstrativ, la Noaptea Albă a Muzeelor şi la Maialul Orăştian (pentru care Primăria a cheltuit anul acesta 70.000 de lei). Ca şi celelalte două familii mai sus pomenite, Francisc Ilieş îşi plăteşte dările la Primărie.  Banii lui curg în avutul obştesc de parcă ar fi orăşean cu drepturi depline, locuitor al municipiul Orăştie. Pe lângă ei sunt zeci de familii pe strada Luncii care stau clandestin în bordeie improvizate. Unii sunt oameni sărmani care şi-au pierdut toată agoniseala, alţii au venit de la bloc să-şi încropească o gospodărie „la firul ierbii”. Terenul este al Primăriei. Mulţi ar fi gata să intre în legalitate, însă edilii i-au lăsat în plata domnului pe o uliţă desfundată, fără curent, într-un colţ de municipiu medieval.

Un mic scurtcircuit de omenie

Primarul Ovidiu Bălan pare aproape uman când se gândeşte la o soluţie, măcar pentru cei ce-şi plătesc birurile. „Primăria trebuie, în momentul de faţă, să aloce bani pentru extinderea reţelei, dar din păcate e foarte departe reţeaua pentru ei”, spune Bălan. Îi aducem aminte că există o reţea la doi paşi. „Linia respectivă este un branşament provizoriu al unei societăţi care s-a legat şi şi-a tras acolo curent. Deci, un branşament PRO-VI-ZO-RIU pe care Enel nu dă posibilitatea să te racordezi. (Urmează o explicaţie „tehnică” a primarului din care nu reiese că ar fi făcut ceva concret în cele nouă luni de când oamenii stau cu lumânarea la căpătâi.) Şi e o linie de tensiune medie ce trebuie transformată în 220. El (investitorul cu balastiera, n.red.) avea acolo un transformator pe care şi l-a luat. Omu’ vede trei fire, dar la trei fire nu se poate trage curent că este tensiune medie. Trebuie făcute toate lucrările, astfel încât să fie avizate. Linia poate fi adaptată, dar ea trebuie preluată că nu-i a Primăriei. În şedinţa de astăzi (joi, 29 iunie 2017), noi tocmai reziliem acel contract, după care putem să facem demersurile să o preluăm. Dar şi aşa, trebuie trecută la noi şi refăcut proiect pentru linie definitivă că ea-i provizorie”, explică primarul.

Au trecut nouă luni de când locatarii Cantonului stau în beznă. Cât vor mai avea de aşteptat? „Nu ştiu să vă spun că depinde de avize… Colegii mei au ÎNCEPUT DEMERSURILE şi aşteptăm finalitatea”, spune Ovidiu Bălan, primar PSD al municipiului Orăştie.

 

Marcel BOT

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *