Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

Reportaj:: Floarea care mananca muste

Nr. 251:: 30 august - 5 septembrie 2007::Scris de Ciprian IANCU
INTR-O REZERVATIE NATURALA APROAPE NECUNOSCUTA DIN COMUNA DENSUS TRAIESTE SINGURA PLANTA CARNIVORA DIN JUDETUL HUNEDOARA

„Avem o mlastina – rezervatie a naturii cu doua plante carnivore”, cam atat stiu sa spuna edilii comunei Densus despre locul pe care batranii din Pesteana si Pestenita (doua dintre satele comunei) il numeau „la lac” sau „Tau’ fara fund”. Desi nu se pot lauda ca stiu foarte multe despre obiectiv, reprezentantii Primariei Densus doresc sa-l includa intr-un mini-circuit turistic, alaturi de mult mai cunoscuta biserica medievala de piatra.

[... detaliat]
Roua cerului, cum o numesc taranii, floarea pentru care insectele joaca rol de “desert”

Roua cerului, cum e numita popular (drosera rotundifolia – pe numele dat de oamenii de stiinta), creste din plin intr-o mlastina situata intre satele Pesteana si Pestenita, alaturi de alte „raritati” ale florei din Romania si nu numai. Densitatea plantei carnivore a facut insa ca mlastina, desi are doar doua hectare, sa fie declarata rezervatie naturala. De la statutul de rezervatie, mai departe nu s-a intamplat nimic care sa popularizeze locul, mai ales pentru simplii turisti curiosi. Mlastina este situata intre culmile a trei dealuri, iar pana la ea ajungi doar la pas, dupa o jumatate de ceas de mers din Pesteana. Intre cele trei culmi apa se strange de pe urma ploilor si balteste. Prin apropiere nu exista niciun paraias care sa-i incurajeze existenta. Cel mai probabil, spun localnicii, sub ea se afla un strat de argila, care nu-i permite apei sa se scurga si asa exista mlastina de mii de ani.

Mlastina de langa Pesteana gazduieste singura planta carnivora din judet

LOC PERICULOS
Daca vrei sa cauti indeaproape Roua cerului, floarea aceea de doar 15 centimetri care produce prin frunze un fel de lipici caruia nu-i mai scapa apoi insectele, o poti face doar de la marginea mlastinii. Doar in perioadele de seceta crunta, cand „ochiurile” de muschi sunt ceva mai tari, te-ai putea incumeta sa pasesti pe covorul de vegetatie pentru a o vedea. O astfel de perioada a nimerit ultima oara in vara lui 2000 Marcela Balasz, cercetator stiintific la Sectia de Stiinte ale Naturii din cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva. „Planta este deosebit de interesanta si destul de rara. Drosera rotundifolia este de fapt o planta care a supravietuit oarecum ultimei ere glaciare. Noi am fost acolo cu vreo sapte ani in urma, cand a fost o seceta accentuata, dar, cu toate acestea nu ne-am incumetat sa intram mai mult de un metru – doi inspre centrul mlastinii”, spune Marcela Balasz. In centrul mlastinii se afla, protejate de un palc de mesteceni, cateva ochiuri de apa. Batranii din Pesteana spun ca aici se jucau de multe ori, cand erau copii: „Mergeam pe covorul ala de muschi si se misca. Sub covor e apa. Apoi ajungeam la ochiurile de apa si acolo aruncam bata. Apa o arunca inapoi un metru sau doi in sus, iar noi ne distram la culme. Apoi, o data am innadit ramuri de carpen, iar la capat am pus un bolovan, sa vedem cat de adanca-i balta. Am tot innadit noi vreo cateva zeci de metri de ne-am plictisit, dar tot n-am dat de fund”, povesteste Aurel Daioni (75 de ani).

LEGENDA „TAULUI FARA FUND”
In constiinta locala, mlastina de la Pesteana nu e chiar motiv de mandrie. Niciun localnic nu stie de existenta vreunei plante carnivore acolo. Ce stie fiecare insa este ca daca ti se infunda vreun picior in combinatia de apa, mal si muschi e grav. In mai multe randuri vaci lasate la pascut in apropierea mlastinii, atrase de iarba mai verde, sau datorita apei, au intrat in mlastina si s-au scufundat de vii. Batranii din Pesteana sunt aproape convinsi ca mlastina este asa de adanca incat ar comunica „direct cu marea”.

SUPLIMENTUL DE MUSTE
Drosera rotundofilia este singura planta carnivora din judetul Hunedoara si se gaseste in special in locurile umede dar ferite de temperaturi ridicate, in special in locuri din zone alpine si subalpine. Planta secreta o substanta lipicioasa, mai ales pe petalele florii sale. In momentul in care o insecta se aseaza pe petala, aceasta, de cele mai multe ori, nu mai reuseste sa scape. Petala se strange apoi in jurul „victimei” sale si o „digera” cu ajutorul aceleiasi substante lipicioase. Cand nu prinde muste in capcana sa, Roua cerului se hraneste la fel ca plantele obisnuite.

„Ne gandim serios sa realizam un mini-circuit turistic local. Turistii care vin sa viziteze Biserica de la Densus sa poata vedea apoi si mlastina de la Pesteana, dar si vechile mine de fier din comuna” Sorin Stefoni – primarul comunei Densus (foto)
30-08-2007, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 5105 utilizatori., 7 comentarii
<<< Pagina anterioara

Articolul anterior: Teapa de sute de mii de euro

Articolul urmator: Altamira