Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

Special:: La Fata Rosie, tehnologia sfideaza logica

Nr. 384:: 8 - 14 aprilie 2010::Scris de Ciprian Iancu

Trei sate dintr-o comuna hunedoreana au conexiune de Internet cu toate ca nu au energie electrica si nici nu vor avea prea curand. Localnicii asteapta de cateva zeci de ani linia de curent electric. In schimb, s-au trezit in sate cu cea de fibra optica.

[... detaliat]

Anul trecut, Primaria comunei Batrana a solicitat companiei Romtelecom conectarea institutiei la o linie terestra de transfer de date, optand pentru fibra optica. Functionarii primariei incepusera sa foloseasca Internetul prin conexiunile posibile datorita retelelor de telefonie mobila. Semnalul in zona nu este insa stabil, asa ca fibra optica adusa la Batrana inseamna un real progres in viata micii comunitati din Þinutul Padurenilor. Primarul comunei, Radu Herciu, spune ca linia cu fibra optica, pana sa ajunga in centrul de comuna, a ajuns sa treaca si prin cele trei sate neelectrificate datorita hazardului: „Proiectul initial era sa vina cu fibra optica pe vale, dar dupa aceea s-a constatat ca intr-o anumita zona urmeaza sa se realizeze captari pentru microhidrocentrale. Ca sa nu se incurce unii pe altii, oamenii de la Romtelecom au decis sa vina peste deal si sa treaca acea linie si prin satele in care nu este curent. E un pic anormala situatia, dar acum avem un nou proiect prin care sa electrificam respectivele localitati. Este prioritatea zero a acestui mandat al meu”.

Depopulare, dupa “reteta clasica”
Satul Fata Rosie mai are 30 de locuitori, dar cu toate astea este cel mai „intens” populat sat dintre cele trei localitati ale comunei in care este linie de Internet, dar nu exista linie electrica. In celelalte doua, Rachitaua si Piatra, mai traiesc 19, respectiv 9 oameni. Ca sa fii sigur ca ajungi la Fata Rosie, trebuie sa ai in portbagajul masinii (de preferat una 4x4) si o drujba. Pe cei 7 kilometri de urcus prin padure, te poti trezi oricand cu cate un fag lung de 20 de metri prabusit de-a curmezisul drumului. In Fata Rosie sunt casele imprastiate care-ncotro. Batranii spun ca pe vremuri erau mult mai multe, dar, de vreo 40 de ani, lumea a inceput sa plece. Nici atunci nu era curent electric, iar paine proaspata se manca o data pe saptamana, cand se cobora „la oras” pentru aprovizionare. Acum, este program de cumparaturi de doua ori pe saptamana, cand o Dacie papuc cu „de toate” urca la Fata Rosie, iar localnicii se anunta unul pe celalalt: „Hai c-o venit buticu’“.

Vechea durere
Cand aduci vorba despre curentul electric, parc-ai rasuci varful unui cutit pe o rana inca nevindecata complet: “Cum sa nu avem curent? Deschidem geamu’, apoi usa, si avem un curent...”, spune Valer Dobra (59 de ani) incercand sa faca haz de necaz. Cablul de Internet aparut in sat in iarna, in asemenea conditii, pare ca i-a intaratat mai mult pe localnici: “Apoi ce sa fac eu cu Intarnietu’ ala. Mie-mi traba lumina la bec sa vad sa mulg vaca dimineata, sa nu mai bag benzina-n generator ca sa ma pot uita si io o jumatate de ceas la televizor, sa-i iau neveste-mii o masina de spalat, sa ne luam si noi un frigider”, adauga nea’ Valer. Barbatul povesteste ca, in afara de jumatatea de ora de privit, seara, stirile la televizor, ziua se mai deconecteaza cu un aparat de radio de care e mandru ca are si ceas. Necazul lui este insa ca bateriile pe care ajunge el sa le cumpere de pe la Dobra, comuna aflata la 30 de kilometric distanta, sunt vechi si-l tin doar cate 20 de minute.
Motive sa se conecteze la Internet ar avea mai multe Cornelia Gostian (62 de ani). Cei trei nepoti ai ei, de 18, 16 si 14 ani, ar avea cu ce sa alunge plictiseala in vacante, dar banii sunt prea putini. “Oi oi, de unie sa dau eu atatea milione pa un computer! Curent sa ne bage s-apoi om mai vedea noi. Am pensie 400 de lei. Cand vine buticu’, omu ala cu masana straga dupa mine «Hai, baba zgarnaita (zgarcita – n.red.), de cumpara si tu ceva». Cu ce sa cumpar? Mai traim si noi cu un porc, cu o gaina, cu un vital, cu ce-avem pa langa casa si cu ce mai punem in pamant”. Iar pamantul nu prea mai are cine sa-l lucreze. Majoritatea celor 30 de sateni sunt trecuti de 60 de ani.

Baga benzina, sa mearga netul
In momentul in care li s-a spus ca laptopul si Internetul le-au schimbat total viata oamenilor “de la oras”, padurenii dadeau semne ca nu prea inteleg ei cum se poate una ca asta. Doar Dorel Bistrian, la cei 34 de ani ai lui, a apucat sa lucreze cat de cat, cu un calculator si ar fi tentat sa-si ia unul, cu ajutorul caruia sa descopere toata lumea modernizata, din satul pe care civilizatia l-a uitat in Muntii Poiana Ruscai. “In legislatura trecuta am fost consilier la Primaria Batrana si acolo am mai pus si eu mana pe calculator. Acuma, daca tot au adus oamenii astia Internetul aici, vad eu cum fac sa-mi iau un calculator la mana a doua. Problema e alta: depinde cata benzina o sa trebuiasca sa bag la generator ca sa mearga. Deja bag cate patru litri de benzina pentru trei ore, seara, sa ne mai uitam si noi la televizor. Prindem numa’ TVR 1 si TVR 2 aici, da tot ii mai mult decat nimic”, marturiseste tanarul.

Raspunsuri pe ton official
Desi nu se poate plasa „in culpa” pentru situatia anormala din comuna Batrana, compania Romtelecom isi mentine in nota oficiala si rigida raspunsurile la intrebarile adresate de noi. „Romtelecom a exins reteaua in zonele in care a identificat un potential de dezvoltare a cererii de servicii in viitor. Prin urmare, includerea satelor respective in traseul retelei Romtelecom este o decizie strategica. Pentru construirea retelei proprii, Romtelecom a ales traseul optim pentru companie, tinand cont de particularitatile geografice ale zonei precum si de autorizatiile de construire a retelei primite din partea autoritatilor locale”, spune Cristina Popescu, directorul de relatii publice al Romtelecom. Aceasta adauga ca datele privind capacitatea retelei nu pot fi facute publice „din motive comerciale”, iar detalii despre actualii sau potentialii clienti nu pot fi oferite, mai ales ca reteaua in zona Batrana urmeaza sa fie finalizata abia peste cateva luni.

Proiect permanent neterminat
Comuna Batrana are, in total 140 de locuitori, iar, in afara de centrul de comuna, niciun sat nu este conectat la reteaua de distributie a energiei electrice. Ultima tentativa de electrificare a satelor a esuat in 2004: „Am pierdut atunci realizarea proiectului de electrificare pe ultima suta de metri. Exista proiect, exista si finantare aprobata. In mai 2004 urmau sa inceapa lucrarile efective, dar in martie sau aprilie Electrica Banat a fost vanduta grupului ENEL. Privatizarea a fost cea care a dat tot planul peste cap. Acum avem un alt proiect complet pe care il vom depune ori la Ministerul Dezvoltarii, ori la Ministerul Administratiei si Internelor. In 2004 electrificarea celor trei sate ar fi costat 4,8 milioane de lei, iar acum costurile s-ar ridica la 6,1 milioane de lei. Sper cu tarie ca pana-n 2012 sa avem curent in cele trei sate”, declara primarul Radu Herciu. Acesta adauga ca refacerea traseului liniei de fibra optica al Romtelecom s-a facut si din alte motive decat cel legat de suprapunerea cu aductiunea pentru microhidrocentrale: „Au scurtat distanta cu vreo 4 kilometri si, in plus, de data asta chiar avem din nou sanse sa rezolvam problema curentului electric in cele trei sate”.

08-04-2010, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 3552 utilizatori., Scrie un comentariu
<<< Pagina anterioara

Articolul anterior: Intamplari cu politicieni

Articolul urmator: Juniorii si-au luat revansa