Replica Hunedoara
Replica Hunedoara

Potrivit art. 206 CP, responsabilitatea juridica pentru continutul articolului apartine autorului. De asemenea, in cazul unor agentii de presa si personalitati citate, respon sabilitatea juridica apartine acestora.

Aceasta forma a site-ului replicahd.ro este online din 14 iunie 2007. Pentru a putea vizualiza arhiva pana la acesta data, click aici.

Sondaj
Cat de multumit(a) sunteti de serviciile medicale oferite in spitalele "de stat"?
Vezi rezultatele
Grupul Micro Mega HD S.A.
Link-uri sponsorizate
XML RSS XML

Realitatea Hunedoreana:: Legea petardelor nu se potriveste cu apetitul copiilor

Nr. 318:: 18-23 decembrie 2008::Scris de Cristi Avram
Hunedorenii vor avea parte acum de sarbatori de iarna mult mai linistite. La propriu, garanteaza politistii, ca urmare a interdictiei de a comercializa si utiliza pocnitorile si petardele de orice fel. In 2005, doi oameni au murit si 500 au fost grav raniti, spune ultima statistica disponibila. Dupa ce Romania a devenit tara care ocupa pe primul loc in Europa la incidente grave provocate de astfel de produse, legislatia a fost modificata, iar comerciantii care incalca legea pot fi trimisi dupa gratii, pana la un an.
[... detaliat]
Pana acum, autoritatile au pierdut fiecare lupta din razboiul cu un nou tip de contrabanda: cel cu materiale pirotehnice.

De dragul castigurilor, cativa comercianti se incapataneaza insa sa vanda petardele “pe sub mana”, iar patrulele de politisti comunitari nu par a-i speria foarte tare. In pietele mari din judet, nu trebuie decat sa intrebi vreo doi comercianti care sa te indrume catre “colegul” care are sub tejghea un intreg arsenal.

Fata de anii anteriori, comerciantii de petarde si pocnitori sunt insa mai vigilenti: doar cum se lasa intunericul mai au curaj sa scoata marfa la vedere pentru cei care nu stiu unde si ce trebuie sa intrebe. Restul zilei, de teama ca vor fi prinsi de vreun om al legii zelos, multi nu indraznesc sa scoata marfa deasupra, pe taraba. Vanzatorii sunt foarte constienti ca isi risca libertatea si, cu toate acestea, pot aduce din “depozite” cam orice isi doreste clientul. Totul merge ca uns, daca omul nu stie ca esti reporter: “Cel mai bine merg pocnitorile simple, din astea se cumpara acum cutii intregi. Cum sa nu le vand la copii? Le vand, doar ei cumpara deastea cel mai multe ca-s usor de folosit. Cu petardele te mai spun vecinii, mai suna aia la politie, dar pocnitorile-s bune”, explica vanzatorul tuciuriu. Sunt periculoase? “Cum sa fie periculoase. Eu de cand m-am apucat de biznis am vandut in fiecare an si n-am patit nimic. Ele nu-s periculoase daca stii ce sa le faci. Oamenii-s de vina, nu ele”. Omul nu are inca artificii bune de Revelion, dar acestea urmeaza sa intre pe piata saptamana viitoare. Este sigur pentru ca vanzatorii le stiu deja preturile. Spre exemplu, cele cu un foc vor fi 200 de mii de lei vechi, iar cele cu cinci vor costa 300 de mii. Fiecare cutie are 50 de bucati! Artificiile vor costa de la 300 de mii de lei setul pana la cateva milioane, in functie de “cat is de frumoase”.

FOC DE ARTIFICII 2008
Recent, politistii de la Ordine Publica au surprins un hunedorean in timp ce oferea spre vanzare un numar de 17 cutii cu minipetarde. Barbatul este administratorul unei societati comerciale din Hunedoara. El vindea petarde marca Picollo, din clasa I, chiar in magazinul societatii si, pentru fapta sa, este cercetat pentru comiterea infractiunii prevazuta si pedepsita de Legea 126/1995 si risca o amenda intre 2.000 si 5.000 de lei. Minipetardele au fost confiscate. Cu alte cuvinte, hunedorenii nu au dreptul sa comercializeze, sa foloseasca, sa importe si sa detina obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. Biroul de presa a IJP Hunedoara a atentionat opinia publica asupra faptului ca Politia Romana a declansat o actiune nationala pentru prevenirea si combaterea evenimentelor negative, generate de incalcarea normelor legislative care reglementeaza regimul materiilor explozive. Astfel, politistii, prin structurile de arme, explozivi si substante toxice, au pornit in toata tara, inca din 15 noiembrie, o ampla actiune de verificare a modului de respectare a dispozitiilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive. „Scopul actiunii consta in cresterea sigurantei cetateanului, prin prevenirea si combaterea evenimentelor negative, generate de incalcarea normelor legislative ce reglementeaza regimul materiilor explozive si desfasurarea operatiunilor cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice”, spune comunicatul. Cu aceasta ocazie, se vor desfasura actiuni de verificare a tuturor agentilor economici, atat persoane juridice, cat si fizice, care efectueaza operatiuni cu astfel de produse. Persoanele care vor avea asupra lor sau vor folosi substante pirotehnice vor fi sanctionate cu inchisoarea de la trei luni la un an. Din categoria materialelor pirotehnice care pot fi folosite, fara teama unei sanctiuni, fac parte doar stelutele, jerbele si lumanarile. Pentru a beneficia insa de un foc de artificii, hunedorenii trebuie sa apeleze la una dintre societatile comerciale autorizate sa ofere astfel de servicii.

INVENTIVITATE ROMANEASCA
Potrivit datelor statistice, in Romania sunt peste sapte tone de artificii si petarde ramase din anii trecuti, pentru ca vanzatorii si-au facut stocuri impresionante. Dar legea s-a schimbat intre timp si nu mai au voie sa vanda decat produse din clasa I de risc cum ar fi artificiile de brad. Unii dintre comercianti au trecut pe etichete cantitati mai mici de explozibil numai ca sa poata sa-si vanda marfa fara probleme. Dar copiii se pot descurca si fara marfa vanzatorilor. Unii dintre ei, profitand de experienta din armata sau din copilarie a propriilor parinti, isi fac tot felul de dispozitive artizanale: cutii de lapte praf cu carbid, tuburi de spray bagate in teava de plastic de chiuveta, tot cu carbid, petarde cu cremene, permanganat de potasiu si celebra „duza”, un injector de tractor sau camion, tubermanul si arcul de la scaunul de bicicleta. Ca sa faci o petarda ai nevoie de niste substante care sunt procurate de la Policolor, plumb, bronz de aluminiu, niste pietre si scoci. In plus, Internet-ul este plin de sfaturi practice unde inveti sa arunci case intregi in aer sau sa iti faci o “simpla” fumigena pentru care ai nevoie de o cutie de bere de 500 ml, rumegus, azotat de amoniu, batoane de sulf folosite la afumarea butoaielor de vin, petarde si optional: acetona, pulbere de aluminiu si motorina.

REGULI PENTRU AMATORII DE PETARDE
Vanzatorii si clientii lor, care vor sa se distreze fara sa primeasca amenzi sau chiar sa riste inchisoarea, trebuie sa obtina o autorizatie din partea Inspectoratului Teritorial de Munca si de la Inspectoratul Judetean de Politie. Chiar daca au aceasta autorizatie, hunedorenii trebuie sa respecte un set de reguli care face aproape imposibila folosirea pocnitorilor, astfel, folosirea pocnitorilor este interzisa in urmatoarele situatii:
- intre orele 24,00 si 6,00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
- la o distanta mai mica de 50 m de constructii de locuinte cu 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
- la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
- in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii deschise cu aglomerari de persoane.
- la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.

18-12-2008, Acest articol a fost vizualizat in detaliu de 4500 utilizatori., 5 comentarii
<<< Pagina anterioara

Articolul anterior: Vor capetele directorilor!

Articolul urmator: Salarii ca niste bacsisuri