Reprezentanţii Guvernului huiduţi la Mintia

Situaţia s-a deblocat la Termocentrala Mintia. Marţi, Ministrul Energiei, Anton Anton, împreună cu vicepremierul Viorel Ştefan au venit să discute cu energeticienii, care au declansat luni un protest spontan. Ajunşi la Mintia, oficialii de la Bucureşti au intrat la discuţii cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi cu liderii sindicali din termocentrala Mintia. Rămaşi în curte, oamenii s-au enervat cand s-a zvonit că ministrul de resort nu vrea să stea de vorbă cu ei. Aşa că au închis porţile termocentralei.

Termocentrala Mintia, marţi, ora 9. Peste 100 de protestatari s-au strâns de la primele ore în curtea şi în jurul termocentralei, decişi să îşi salveze locurile de muncă. Se anunţă că ministrul Anton Anton are o întâlnire cu liderii sindicali din Valea Jiului la Prefectura Hunedoara.

Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara și Mircea Crisovan

După o oră, liderii sindicali de la Mintia ajuns între oameni şi îi anunţă că vor intra la întâlnirea cu oficialii guvernului cu sarcini clare. „Mergem să vorbim cu ei, voi nu plecaţi, aşteptaţi-ne aici şi, după discuţii, vom decide ce vom face cu protestul. Trebuie să vă spunem că le vom cere celor de la Bucureşti oprirea memorandumului care lasă termocentrala doar cu grupul trei în funcţiune şi acela pe gaz. Vom cere şi ca orice decizie se va lua să fim consultaţi cu toţii – conducerea CEH, a termocentralei şi noi, liderii sindicali. Dacă nu-i oprim de azi, de mâine vom avea o hotărâre de guvern care va produce efecte pentru noi”, le-a spus Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. „Noi trebuie să oprim hotărârea de guvern, să scoatem memorandumul de pe oridinea de zi a şedinţei de mâine. Dacă nu reuşim e la revedere! O să stăm să protestăm aici cel puţin o lună, două”, a adăugat Mircea Crişovan, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia.

Protestatarii au înconjurat mașinile oficialilor

După mai bine de o oră de aşteptare, zvonul că ministrul va pleca fără să se întâlnească cu angajaţii i-a enervat pe oamenii care au închis poarta şi au încercuit maşinile oficialilor cu gândul să nu îi lase să plece din unitate. Protestarii au început să huiduie. „Nu-i lăsăm să plece! Doar dacă nu sar peste termocentrală! Nu pot să zboare, nu-i aşa? Au venit în societate să discute cu noi, păi, să discute! Avem dubii că se va rezolva ceva, dar măcar să ne spună clar – se închide sau nu se închide! Şi, dacă se închide, să se hotărască măsuri compensatorii, să-şi asume închiderea termocentralei. Noi suntem singurul punct de injecţie de putere din vestul ţării, dar am impresia că sunt interese foarte mari aici. Ne vor închişi ca să aducă energie de la centrala care se va deschide în Ungaria”, crede sindicalistul Ionel Leric, rămas de pază lângă poarta termocentralei.

În jurul orei 14, după patru ore de negocieri, liderii sindicali şi oficialii din Guvern au intrat la discuţii cu protestarii, cu promisiunea ca situaţia de la Mintia se va rezolva. „E de bine pentru noi, Mintia nu se va închide. Nu se vor închide cele cinci grupuri energetice şi avem promisiunea că se vor găsi soluţii şi pentru plata asigurărilor sociale, chiar şi a celor restante. Ministerul Energiei are bani chiar şi pentru modernizări la grupuri, cred că de fapt nu a avut cine să pună o vorbă bună şi pentru noi din moment ce la alte termocentrale s-au făcut investiţii”, a anunţat Cristian Iştoc. Ministrul Energiei a plecat în grabă, dar vicepremierul a rămas să lămurească situaţia şi să dea declaraţii: „Am ajuns la concluzia că putem face echipă care să gestioneze viitorul CEH Hunedoara. Sigur, dacă problema era simplă, o rezolvau oamenii înaintea noastră. Câştigul cel mai mare este că discuţiile s-au încheiat cu semnarea unui protocol între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor care spune că de aici încolo nimic nu se va întâmpla în viitorul companiei decât cu implicarea sindicatelor.

Vicepremierul Viorel Ștefan

Vorbim despre un memorandum care era pregătit să intre în şedinţa de mâine a Guvernului, memorandum contestat de liderii de sindicat. Am convenit că acest memorandum va fi rescris şi la rescriere vor participa liderioi de sindicat. Prin acest memorandul se va înfiinţa un comitet interministerial care va cuprinde strategia şi liniile de dezvoltare ale companiei, la lucrări vor participa şi sindicatele, vor avea loc la masă cu statut de invitat care le va permite să-şi susţină în timp real punctele de vedere”, a specificat vicepremierul. „Eu sunt mulţumit de ce s-a întâmplat, cred că era nevoie de acest dialog”, spune prefectul Fabius Kiszely. Liderii sindicali cred că activitatea termocentralei a fost salvată în ceasul al doisprezecelea. Ei susţin că, dacă oamenii nu ar fi ieşit la protest, joi, în sedinţa de guvern s-ar fi decis închiderea grupurilor energetice ale Termontralei Mintia şi peste 700 de oameni riscau să-şi piardă locurile de muncă.

După întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului, liderii sindicali au decis întreruperea protestului.

 

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *