Revoluția fiscală îi transformă pe primari în “cerșetori”

Revoluția fiscală a Guvernului PSD îi transformă pe primari în “cerșetori”. Este părerea consilierul județean Toma Florian (PNL). Banii alocați pentru drumurile județene și comunale alocate județului Hunedoara pe anul 2018 și estimările pentru anii 2019 – 2021 sunt insuficienți.  Trei drumuri din zona Vãii Jiului au primit bani pentru modernizare si construcție, la împărțirea bugetului, care a avut loc în ședinta de vineri a Consiliului Județean Hunedoara.  Este vorba despre artera ce ar trebui construită spre Parâng, în zona Rusu, despre drumul dintre Dealu Babii, de la Vulcan și Merișor, dar și despre „Drumul lui Băsescu”.

Primari “cerșetori”

Sumele alocate de Consiliul Județean sunt insuficiente comparativ cu nevoile unităților administrativ-teritoriale.

Acest aspect a fost semnalat și de consilierul județean Toma Florian, care susține că sumele alocate pentru modernizarea drumurilor sunt încadrate la un buget al sărăciei.

„Guvernul României – nu mai știu care, pentru că au fost atât de multe în ultimul an – a reușit să secătuiască resursele financiare ale comunităților locale. Astăzi ne vedem obligați și noi, prin această decizie, să adâncim și mai mult această sărăcie. Este un buget al sărăciei, trebuie să recunoaștem acest lucru. Este un buget extrem de redus, care nu ne permite să întreținem rețeaua de drumuri județene ce se află în administrarea consiliului județean. Dar am reușit în secolul XXI să transformăm primarii în cerșetori la Înalta Poartă. (…) Știm cu toții în ce situație se află primarii. Știm cu toții că, din suma mică pe care am primit-o astăzi pentru întreținere și reparații de drumuri județene, ne este imposibil să alocăm bani și pentru drumurile comunale. Dar măcar acolo unde putem interveni, apelul nostru către dumneavoastră este să acordăm atenția cuvenită și să intervenim în sprijinul comunităților locale”,  a spus consilierul județean Toma Florian (PNL)

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Hunedoara Mircea Bobora, apreciază că prin modificările aduse Codului Fiscal se dorește instituirea unui echilibru fiscal.

“Acesta nu este un buget al sărăciei, e un buget care se vrea al echilibrului social din toate punctele de vedere, respectând priorități cum ar fi sănătatea, educația și infrastructura. Si, nu în ultimul rând, pentru drumuri și pentru infrastructură, consiliul județean, noi toți, am făcut eforturi pentru ca, în afară de cele 11.950.000 pe care le-ați menționat dumneavoastră, să dirijăm și niște bani din excedent, tocmai pentru a crește și a ajunge la priorități necesare pentru comunități. Dar, în afară de asta, consiliul județean a reușit să atragă 202 milioane lei din fonduri europene pentru infrastructură. Ar fi bine ca toți – eu acum îmi exprim o opinie personală, ce nu se vrea politică – să veghem la ceea ce înseamnă posibilități de atragere a fondurilor europene, care vin și sunt bani siguri și sunt bani pe care i-au primit toți cei din jurul nostru, care au avut o dezvoltare spre care ne uităm cu admirație, iar în al doilea rând asupra eficienței cheltuirii banului public, unde, într-adevăr, poziția dumneavoastră e și poziția tuturor consilierilor, ca prioritățile să țină cont de necesitățile UAT”, a spus Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Daniel Andronache, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara a încercat să ofere explicații pe marginea proiectului.

“Când am făcut acest program, așa cum am spus, am făcut o inventariere a drumurilor, am constatat tot ceea ce reprezintă probleme pe drumurile județene. Vreau să vă spun că am discutat cu toți primarii de comune din județul Hunedoara, am stabilit împreună drumurile care sunt prioritare și care se regăsesc în lista de lucrări de la punctul 27. (…) De asemenea, cu toți consilierii județeni, indiferent că sunt de la PSD sau PNL, am discutat pe fiecare drum în parte și să fiți convins că toate prioritățile le vom face. De asemenea, cred că pentru drumurile comunale trebuie să ținem cont că mai există PNDL. Există foarte multe lucrări care sunt accesate prin PNDL sau pe fonduri europene și nu era cazul să mai intervenim noi”, a subliniat Daniel Andronache.

Pentru cele trei drumuri județene din Valea Jiului, de la Consiliul Judetean au fost alocate sume de bani ce vor fi folosite, în anumite cazuri, pentru proiectele de fezabilitate si studiile initiale. Pentru  DN 66 (Merișor) – Dealu Babii – Vulcan, de la km 5+010-10+000” s-a alocat suma de 1.630.800 lei, iar pentru  DJ 709F: DN 7A – Cabana Rusu – Masivul Parâng, de la km 6 + 600 -10 + 325 suma de 100.000 lei. Drumul spre Herculane primeste si el 125.400 de lei.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *