RobotX Hunedoara în drum către Mondialul de robotică: „Mergem cu gândul la premiu”

„Avem un robot bun şi o echipă nemaipomenită. Sunt 159 de echipe în competiţie, dar asta nu ne descurajează – mergem cu gândul la premiu”, spune coordonatorul echipei, profesorul de fizică Mircea Nistor. Omul, care în 2018 împreună cu elevii săi, a adus României aurul la robotică din Mexic spune că, în Statele Unite ale Americii, echipa Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara va avea o misiune mult mai dificilă: echipele americane sunt puternice şi susţinute de companii vestite în lume. Duminică dimineaţa, echipa RobotX urcă în avion cu destinaţia clară: victorie.

Ediţia 2019 „First Tech Challenge” are loc anul acesta în Detroit, în Statele Unite ale Americii. „Mondialul de robotică” are reguli noi care avantajează clar echipele bine finanţate. „Noi avem un robot, dar mai presus de asta, o echipă formată de-a lungul unui an de zile, aproape de la întoarcerea din Mexic. Am crescut, ne-am perfecţionat şi abordăm cu mai multă încredere concursul acesta care este destul de diferit de cel de anul trecut din Mexic. Este un concurs de echipe, nu de ţări. Fiecare echipă are propriile resurse şi, din această cauză, concursul nu mai este atât de echitabil precum cel din Mexic unde toate echipele au primit exact acelaşi kit ca să-şi construiască robotul”, explică profesorul Mircea Nistor.

Din echipa RobotX a Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” fac parte zece elevi şi doi mentori. Practic, hunedorenii se luptă la Detroit cu echipe americane puternice. De exemplu, una dintre ele este susţinută de către „Google”. Tinerii au stat zi lumină în laborator ca să găsească cea mai bună soluţie pentru robotul lor. „A durat destul de mult pentru că noi am abordat mai multe idei şi a trebui să trecem prin fiecare.

Echipa de hard şi echipa de soft a lucrat foarte mult pe partea asta ca să testeze fiecare sistem, să vadă ce rămâne ca variantă finală de robot, să ne asigurăm că ceea ce rămâne are o eficienţă foarte bună şi poate face faţă roboţilor de la competiţia mondială. S-a lucrat mai bine de şase-şapte luni şi de-abia în ultimele două luni am reuşit să facem robotul cum e acum, să-l aducem la un stadiu foarte bun. Încă mai avem mici modificări de făcut care trebuie terminate înainte de competiţie. Este o muncă incredibilă de echipă, greu de imaginat”, spune Cristina Hărănguş, un membrul al echipei care se ocupă de comunicarea în limba engleză şi de standul RobotX Hunedoara.

Să te baţi în robotică cu 160 de echipe din lume, e mare lucru: „Dintre acestea, marea majoritate sunt americane. De ei ne temem cel mai mult. Ei au o experienţă de 30 de ani, noi suntem de-abia la al treilea sezon naţional de „First Tech Challenge” graţie eforturilor depuse de „Naţie prin educaţie”, un ONG căruia îi suntem profund recunoscători. Elevii români chiar dacă nu au experienţa şi resursele americanilor au mai multă poftă de lucru. Prin înaltă tehnologie, aceşti copii ajung să-şi făurească o ţară şi un viitor mai bun decât acum. Noi am muncit mult anul acesta şi avem un robot performant care sperăm să facă faţă cerinţelor competiţiei dure care se anunţă în Statele Unite. E mare diferenţă între posibilităţile echipelor româneşti şi cele americane care au resurse mult, mult peste ceea ce avem noi. Ne luptăm cu ei, chiar şi în aceste condiţii”, spune profesorul coordonator.

Cum se împlinesc 50 de ani de la prima aselenizare, organizatorii au stabilit ca temă explorarea spaţiului, aşa că elevii lucrează la prototipuri care s-ar descurca pe alte planete. Toţi membrii  RobotX Hunedoara au muncit cu pasiune pentru roboţelul lor, au venit cu idei, au căutat soluţii şi au venit în laboratorul de robotică de fiecare dată când au avut timp liber, chiar şi în pauzele dintre ore. În nici trei minute, roboţelul hunedorenilor trebuie să lucreze perfect, iar în spatele fiecarei mişcări reuşite stau sute de ore de trudă:. „Ne place ce facem şi ne simţim bine împreună, am legat prietenii foarte puternice şi, pe termen lung, munca de aici ne ajută să facem ceva care contează pentru că, după părerea noastră, tehnologia e motorul societăţii şi ar fi şi o salvare pentru România, pentru Hunedoara”, crede Răzvan Vîrtan.

El şi colegii lui sunt conştienţi că misiunea lor este  mult mai grea, iar adversarii mai puternici decât cei din Mexic: „Îmi doresc mult să reuşim un rezultat bun în teren, ştim că va fi o competiţie grea, cu foarte, foarte multe echipe americane cu sponsori uriaşi. Cu tot ce avem, vrem să arătăm că şi noi suntem buni şi România poate ajunge departe”, spune şi Lorinczi Andrei Darius.

Vestea că echipa care a adus aurul României în 2018 ajunge în Statele Unite, a mobilizat şi membri ai comunităţii române din America. Câţiva români stabiliţi în USA au contactat deja echipa RobotX pentru a-şi oferi sprijinul: „Am luat legătura cu mai multe persoane. Chiar un hunedorean care stă în Washington va veni alături de noi să ne ajute, inclusiv cu transportul. Mai mulţi români vin să ne susţină, ceea ce e foarte important pentru noi”, spune Cristina Hărănguş. Unul dintre cei care a sărit în ajutorul RobotX este un tânăr plecat din Hunedoara.

Cosmin Popovici e fost elev al profesorului Mircea Nistor: „E un elev care a început construcţia de roboţi la noi în şcoală, în 2001. El a fost deschizătorul de drumuri. Era şi un clip frumos care spunea că „Aceasta este doar începutul. Şi aşa a şi fost! El s-a oferit să ne ajute pas cu pas. Ne-a pus la dispoziţie atelierul lui dacă avem de făcut vreo intervenţie tehnică în afara sălii de concurs. Am simţit oamenii alături de noi – pe unii îi cunoşteam, pe alţii urmează să-i întâlnim.”

Înainte de plecare, RobotX a mai primit o veste bună: echipa a fost premiată la Gala Forbes România „30 under 30”.

Echipa Hunedoarei de Robotică are propriul stand la competiţia din Detroit, un stand care va oferi vizitatorilor inclusiv materiale de promovare ale municipiului Hunedoara, cu o machetă a Castelului Corvinilor în prim plan, dar şi pliante de prezentare a judeţului.

Campionatul Mondial de Robotică „First Tech Challenge” va avea loc la Detroit, în Statele Unite ale Americii în perioada 24 -28 aprilie.

RobotX Hunedoara se întoarce acasă, pe 1 mai şi toţi membrii echipei speră să revină cu un nou premiu pentru România.

 

Laura OANĂ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *