Ansamblul “Românașul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduță” în CHINA

O delegație a Liceului de Arte “Sigismund Toduță” Deva formată din 9 elevi, membri ai ansamblului folcloric “Românașul”, însoțiți de directorul adjunct Mateș Adela-Ioana și profesorul de muzică Sân Călin, au efectuat o vizită în China, în perioada 7-20 iunie 2018,  în cadrul parteneriatului pe care liceul îl are cu Școala de Afaceri Externe din Ningbo.

Elevii au fost invitați pentru a deschide cea de-a V-a ediție a Conferinței  Internaționale de Cooperare în Educație, între China și țările Europei  Centrale și de Est cu un spectacol  folcloric, format din suite de dansuri tradiționale românești. Pe întreaga durată a șederii lor în China, membrii ansamblului au mai oferit spectacole la festivitatea de închidere a anului universitar la Universitatea Zheijian, dar și la dineul oficial oferit de către Primăria orașului Ningbo participanților la conferință. Liceul de Arte “Sigismund Toduță” a fost prezent și la secțiunea expozițională, alături de 23 de universități din Europa, un liceu de arte din Polonia și Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”.

Datorită bunei colaborări dintre cele două școli, elevii au beneficiat de o tabără de o săptămână în regiunea Ningbo-Shanghai, în care au locuit alături de familii de chinezi, având ocazia să cunoască  mai bine tradițiile și obiceiurile acestei  țări, să viziteze punctele de atracție turistice din regiune, au participat  la cursuri de limba chineză, taiji, canto, lecții de gastronomie, au legat prietenii care vor dura peste timp. Impresiile puternice pe care această acţiune au lasat-o participanţilor se regăsesc în declaraţiile unora dintre elevii liceului:

„A fost o experiență unică pe care nu o voi uita o viață întreagă, din care am învățat o mulțime de lucruri noi, am descoperit noi orizonturi, am legat o mulțime de prietenii și am avut ocazia să cunoaștem o altă cultură” (Alexandra Cornea- dansatoare la Ansamblul “Românașul”)

„M-am bucurat de o experiență care mă motivează să continui să muncesc pentru ceea ce îmi doresc” (Maria Ivan-instrumentist la Ansamblul “Românașul”).

„Am avut ocazia să vizitez state din Europa și am putut face comparaţie între ele, dar China nu se poate compara cu niciuna! Este unică, deosebită şi inegalabilă! În concluzie – altă viaţă” (Matei David – instrumentist la Ansamblul “Românașul”).

„Sperăm ca această colaborare începută în anul 2013 să continue și în viitor, oferind ambelor părți implicate șansa de a cunoaște două culturi atât de diferite, dar care au ca punct comun respectul și prietenia” a declarat prof.dr. Adela Ioana Mateș, director adjunct al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva.

 

Prof. Mariana Onţanu-Crăciun    

 

 

 

                                                                                                                       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *