România față în față cu Comisia Europeană în problematica Complexului Energetic Hunedoara

Studiul care vizează amânarea închiderii minelor Lupeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara va fi prezentat, astăzi, oficialilor europeni. Firma poloneză GIG, cea agreată de europeni, va prezenta astăzi recomandările ca privind închiderea minelor Lupeni și Lonea să se realizeze într-o perioadă de până la 6 ani.

“Specialiştii GIG susţin că pentru înlăturarea pericolului unor autoaprinderi de cărbune în subteran trebuie extrase rezervele de huilă deschise. Perioada apreciată de specialişti ca fiind una optimă pentru derularea acestui program este cuprinsă între 4 şi 6 ani”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Complexul Energetic Hunedoara menționează că  “din sinteza concluziilor prezentate de experţii polonezi în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum şi a celor pregătite, aflate în zona de influenţă a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere, atrăgându-se în mod specific atenţia că fenomenele de acumulare a gazului cu consecinţa autoaprinderii şi a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului”.

Minele Lonea şi Lupeni ar fi trebuit să intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedură de închidere, cu oprirea activităţii de extracţie a cărbunelui.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *