România şi Bulgaria au cele mai scăzute cheltuieli anuale pentru prestaţiile familiale

România şi Bulgaria au cele mai scăzute cheltuieli anuale pe cap de locuitor pentru prestaţiile familiale, de 120 de euro fiecare, potrivit datelor aferente anului 2016 publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat.

Un nivel de sub 200 de euro pe cap de locuitor mai este consemnat în Lituania (150 de euro) şi Grecia (170 de euro).

Cel mai ridicat nivel al prestaţiilor familiale pe cap de locuitor este înregistrat în Luxembourg (3.000 euro), urmat de Danemarca (1.700 euro), Suedia (1.400 euro), Germania şi Finlanda (ambele cu 1.200 euro).

În 2016, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit 350 de miliarde de euro pentru prestaţii familiale (2,4%) din PIB-ul UE, reprezentând 9% din totalul cheltuielilor pentru prestaţii de protecţie socială.

Ponderea prestaţiilor familiale în cheltuielile pentru protecţie socială variază semnificativ între statele membre. Astfel, în 2016 aceste prestaţii au reprezentat 15% din totalul prestaţiilor sociale în Luxembourg, acest stat fiind urmat de Estonia şi Polonia (13%) şi Ungaria (12%). Cele mai scăzute niveluri au fost înregistrate în Grecia şi Olanda (ambele cu 4%), urmate de Spania şi Portugalia (5%). În România această pondere este de aproape 10%.

Potrivit Eurostat, prestaţiile familiale se referă la prestaţiile sociale pentru familie şi copii aşa cum sunt clasificate de Sistemul european pentru statisticile de protecţie socială integrate şi includ sprijinul (cu excepţia asistenţei medicale) legat de sarcină, naştere, adopţie, îngrijirea copiilor şi a altor membri ai unei familii.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *