Românii din Uganda, „muzungu” de lângă Carpaţi (GALERIE FOTO)

Sunt câteva zeci de persoane care alcătuiesc comunitatea românească din Uganda şi care trăiesc o viaţă exotică, dar plină de provocări.

Alpiniştii deveni Alexandra şi Dan Marcu i-au întâlnit în cea mai recentă expediţie către vârful Margherita Peak(5109m).

Românii din Uganda sunt majoritatea tineri care s-au mutat de câţiva ani în ţara africană.

Sunt cei care se bucură de soare, de peisajele naturale extraordinare, dar pentru toate acestea au nevoie de măsuri de securitate sporită în oraşele unde locuiesc.

„Este o viaţă plină de provocări, nu e simplu deloc pentru ei. Trebuie să te tot fereşti: de malarie, de ţânţari, de aglomeraţie… Europenii încă fac senzaţie în Africa şi stau în cartiere separate. Casele sunt frumoase cu grădini largi, dar totul e înconjurat de ziduri înalte cu sârmă ghimpată. „Muzungu” – cum sunt strigaţi albii – înseamnă pentru unii prosperitate, un laptop bun, câştiguri uşoare. E felul lor de a se păzi de jafuri”, explică Dan Marcu.

Alexandra spune că, deşi pare ciudat la prima vedere, înţelegi după câteva ceasuri de ce e nevoie de atâta precauţie: „La prima familie la care am stat, pe lângă garduri înalte, oamenii aveau angajaţi şi un bodyguard. Altă familie avea 15 ciobăneşti germani care să ţină departe vizitatorii nedoriţi.”

Andreea Ghenu

În Kampala, capitala Ugandei, până şi trecerea străzii îţi dă emoţii, fiindcă nimeni nu opreşte la „zebră”. Sunt totuşi români care s-au obişnuit cu ritmul african de viaţă. Andreea Ghenu este din Constanţa şi s-a mutat aici de câţiva ani împreună cu soţul şi cei copiii. „În urmă cu 7 ani, soţul meu a primit un contract aici şi, după vreo trei luni, ne-a luat şi pe mine şi pe cei doi copii.  Ne-am obişnuit şi Uganda a devenit a doua noastră casă. E un mediu bun cu o climă extraordinară!

Avem tot timpul cam 28 de grade, deşi temperaturile mai coboară şi pe undeva pe la 24”, povesteşte Andreea care acum locuieşte aici cu soţul, cei trei copii şi mamaie.

Administrează o companie care se ocupă de transportul bunurilor din convoaiele umanitare trimise de Naţiunile Unite.

 

Imaginile şi poveştile lor despre drumurile făcute de camioane către mai multe ţări africane i-au impresionat pe alpiniştii deveni. „E incredibil să şi vezi aşa ceva. Închipuiţi-vă că intră în apă până la geamurile maşinilor mari şi e ceva să vezi ce se întâmplă după ce şoferul deschide portiera după o asemenea trecere. Trec prin tot felul de zone periculoase, cu pigmei, oameni care trăiesc încă în triburi, după moduri arhaice şi încă te poţi trezi cu săgeţi trase după tine. Nu este o viaţă uşoară şi merită din plin câştigurile care i-au determinat să rămână acolo”, povesteşte Dan Marcu.

Românii de aici sunt cei care i-au sprijinit de la început pe cei doi deveni în aventura prin Uganda: „Mama a găsit iniţial un grup „români în Uganda” şi a luat legătura cu ei. Ne-au găzduit, ne-au plimbat peste tot, ne-au gătit mâncare românească şi tot felul de bunătăţi de acolo.

Când am fost data trecută în Tanzania, nişte prieteni ne-au spus să avem grijă să nu ne mănânce crocodilii, acum am mâncat noi carne de crocodil! Ne-au ajutat tare mult şi tare le mulţumim. Până şi cartele de telefon de Uganda ne-au luat!

Am simţit din plin ospitalitatea românească”, explică Alexandra. Unul dintre cei care i-a ajutat este Bogdan Dovleac: „Am fost în mai multe locuri din lume şi în Uganda am ajuns de un an şi jumătate. Avem câteva proiecte aici”, spune

expertul GIS(Geografia Informaţională a Sistemelor).

Românii din Uganda spun că duc dorul meleagurilor de acasă: „Cum sunt din Constanţa mi-e dor de mare, de bucatele româneşti”, spune Andreea Ghenu. Alexandra recunoaşte că este impresionată de … cămările locuinţelor românilor: „Este un spaţiu plin cu produse româneşti – dulceţuri, zacuscă, pufuleţi, ciocolată cu rom”.

La 1 Decembrie, de Centenar, românii din Kampala au sărbătorit româneşte: „Cei de la şcoala copiilor au înţeles importanţa momentului şi ne-au dat voie să organizăm un stand cu mâncare tradiţională, dar şi să-i învăţăm pe copiii de acolo să danseze „Ciuleandra”. Ne-am îmbrăcat în ie şi ne-am spus „La mulţi ani!”, explică Andreea Ghenu.

În timp ce în casele românilor din Uganda, dar şi într-o şcoală din Kampala, se sărbătorea româneşte, Alexandra şi Dan Marcu reuşeau, la 1 decembrie 2018, să ducă tricolorul pe cel de-al treilea vârf al Africii, Margherita Peak, în Munţii Lunii.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *