Romgaz a pierdut procesul cu Curtea de Conturi a României

Reprezentanţii Romgaz anunţă că litigiul companiei cu Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu a fost soluţionat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Alba Iulia.

Practic Romgaz a pierdut procesul cu Curtea de Conturi a României.

Atât SNGN Romgaz, cât şi Curtea de Conturi, au atacat cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia hotărârea pronunţată de Tribunalul Sibiu, soluţia definitivă fiind pronunţată la data de 19 februarie 2019, astfel:

“Admite recursul declarat de pârâta Curtea de Conturi a României în nume propriu şi pentru Camera de Conturi Sibiu împotriva sentinţei administrative nr. 527/2018, pronunţate de Tribunalul Sibiu – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosar nr. 2375/85/2016. Casează în parte sentinţa atacată şi rejudecând în limitele casării: respinge acţiunea reclamantei Societatea Naţională de Gaze Naturală Romgaz SA şi în ceea ce priveşte anularea măsurii stabilite la pct. II a în actele administrative contestate. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Respinge ca nefondat recursul declarat de reclamanta Societatea”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia.

În cursul anului 2016, SNGN Romgaz SA a fost supusă unui control din partea Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu. Ca urmare, a fost emisă o decizie de către Curtea de Conturi care instituie în sarcina Romgaz anumite măsuri legate de presupuse abateri constatate în activitatea societăţii. Romgaz a uzitat de toate căile legale de atac a deciziei Curţii de Conturi.

Potrivit comunicatului Romgaz, în prima instanţă, a fost admisă în parte cererea societăţii şi pe cale de consecinţă s-a dispus anularea parţială a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, inclusiv presupusa abatere privind activitatea de comercializare a gazelor. Ulterior însă, în calea de atac, deşi Romgaz şi-a menţinut poziţia de respectare a tuturor obligaţiilor legale, instanţa a decis anularea parţială a sentinţei primei instanţe, reiterând în sarcina societăţii obligativitatea respectării deciziei Curţii de Conturi în privinţa recuperării presupusului prejudiciu izvorât din presupusa activitate defectuoasă de comercializare a gazelor naturale.

„Ca urmare a situaţiei date, Romgaz cu bună credinţă va acţiona în consecinţă şi va respecta atât Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, cât şi obligaţiile ce îi revin din punerea în aplicare a Deciziei Curţii de Conturi, chiar dacă, în aprecierea societăţii, soluţia temeinică şi legală era cea pronunţată de prima instanţă. Societatea consideră temeincă soluţia primei instanţe, întrucât aceasta a fost pronunţată cu luarea în considerare a argumentelor legale ale societăţii, precum şi în baza unei expertize judiciare tehnice administrate în cauză, expertiză care confirmă faptul că nu există prejudiciu care să rezulte din activitatea de comercializare gaze”, scrie în comunicat.

Din decizia din 2016 a Camerei de Conturi Sibiu reiese că prejudiciul total constatat în urma controlului se ridică la peste 200 de milioane de lei (42,02 milioane euro):

„În anul 2015, Romgaz a decontat nejustificat contravaloarea biletelor de avion incluse în costul total al unor bilete de odihnă şi/sau tratament în staţiuni din afara ţării (…). Valoarea prejudiciului stabilit (…) a fost de 353.596 lei”, se mai menţionează în document. Între 2013 şi 2015, Romgaz ar fi cheltuit ilegal 622.463 lei pentru plata unor servicii de consultanţă juridică, deşi avea angajaţi proprii, nouă jurişti.

Curtea de Conturi a mai constatat şi o abatere de 1.057.886 lei. Romgaz ar fi acceptat la plată situaţii de lucrări pentru investiţii contractate cu SC Foraj Sonde SA Craiova, în care au fost cuprinse în mod incorect cote de cheltuieli directe aferente angajatorului reprezentând contribuţii de asigurări sociale, asigurări de sănătate, şomaj, fond garantare salarii, fond risc şi accidente, fond persoane cu handicap şi fond concedii şi indemnizaţii, la articolele de deviz „utilaj” şi „transport”.

În Raportul de control se mai arată că Romgaz a acordat „persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA Mediaş un spor de lucru sistematic peste programul normal de lucru, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele legale de evidenţă. (…) Valoarea abaterii este de 9.159.503 lei”. Este vorba de sporuri acordate în 2013 şi 2014 la Romgaz.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *