De ce salariile managerilor sunt calculate în ”Ziua pisicii grase”?

Este doar una din discrepanțele care contribuie în prezent la frustrarea generală ce se instalează în lume la nivelul clasei muncitoare obișnuite. Despre discriminarea salarială a femeilor față de bărbați pentru aceeași muncă s-a mai vorbit. Există însă o disonanță și mai pregnantă în materie de salarizare care afectează deopotrivă bărbați și femei. Temă care face obiectul unor numeroase studii și statistici, decalajul dintre salariile managerilor și cele ale angajaților lor a ajuns la cote incredibile în ultimii ani.

Când este ”Ziua pisicii grase”?

S-a instituit chiar și o zi din an care marchează fenomenul. S-a calculat că în data de patru ianuarie a fiecărui an, majoritatea managerilor de top din marile companii de pe tot mapamondul au câștigat deja leafa pe un an de zile pe care o primește un salariat mediu. Nu e nici o mirare de ce atunci zilei de 4 ianuarie i se mai  spune în business ”ziua pisicii grase” (Fat Cat Day)!

Patru zile? Prea mult câteodată!!!

Deci în patru zile, un manager de top (CEO – chef executive officer) marchează pe statul lui de plată salariul pe un an de zile al unui angajat obișnuit. Și dacă asta vi se pare ceva extraordinar, aflați că patru zile a ajuns să fie în unele cazuri un record demult depășit. O analiză recentă a companiei Bloomberg arată că în Statele Unite și India, managerii de top ajung și mai repede să câștige salariul anual al unui angajat mediu. Indexul Global CEO este un indicator care arată de câte ori câștigă mai mulți bani un manager decât o persoană cu salariul mediu. De exemplu, în SUA, un manager de top câștigă salariul anual mediu național în 1,52 zile. Unui director din Rusia îi ia 0,5 zile. Recordul îl deține însă India unde într-o treime dintr-o zi (0,35), CEO are în cont salariul mediu pe țară câștigat în 365 de zile.

Scor manager-salariat: sute la unu

Dacă considerăm salariul mediu al angajatului unitatea, raportul dintre salariile managerilor ating deja în lume cote aberante. În top trei situația stă după cum urmează: SUA – 265 la 1; India – 229 la 1; Marea Britanie – 201 la 1. Evident, funcție de nivelul salariului CEO din fiecare țară putem înțelege cât de mult câștigă în medie un salariat de acolo. Astfel, dacă salariul mediu al unui manager de top din SUA este de peste 14 milioane de dolari pe an, în India un manager similar ca poziție nu câștigă mai mult de 1,2 milioane de dolari. Standardele de țară își spun cuvântul.

Discrepanțele nu scutesc ”socialismul” țărilor nordice

Este renumită pentru egalitarismul ei. Dar când vine vorba de manageri Suedia își uită tradiția. CEO-ului din această țară nu-i trebuie mai mult de 5,5 zile ca să câștige salariul mediu anual pe țară.  Cel mai ”greu” de câștigat suma asta este pentru managerii din Norvegia. Aproape 15 zile. Tot în Norvegia raportul dintre salariul directorului și cel mediu al salariatului este cel mai rezonabil de ”doar” 20:1.

Mai mare, mult mai mare, aberant de mare

Se apreciază că raportul normal dintre salariul unui CEO și cel al unui salariat plătit la nivel mediu ar trebui să fie de 20:1. De aproape cincizeci de ani însă decalajul a crescut continuu. Potrivit statisticii realizate de un institut de cercetare a politicilor economice din SUA, în 1965 vorbim chiar de un optim de 20:1. În 1978, avem însă 30:1, în 1989, 59:1, în 1995 s-a trecut de prima sută cu un raport de 123:1.  După anul 2000, raportul a crescut continuu, iar astăzi managerii de top din trei dintre economiile lumii (SUA, India, UK) au ajuns să câștige într-un an de peste 200 de ori salariul mediu din țările lor.

România urmează trendul mondial

Salariul mediu net din România a fost în octombrie 2018 de 2720 de lei. Date foarte vaste despre salariile managerilor de top din România sunt destul de dificil de găsit. Totuși, conform wall.street.ro, salariul net al CEO de la ALRO este de circa 62.000 de lei pe lună (103.000 brut), în timp de managerul de la Digi Communication a încasat circa 44.000 de lei pe lună. O informație mai veche de pe Internet alocă fostului CEO de la Petrom România un salariu net de aproximativ 55.000 de lei pe lună. La o medie calculată de 50.000 de lei pe lună pentru salariul unui CEO din România, putem aprecia că raportul acestuia față de media salariilor locale este de 19:1. Trebuie luat însă în considerare că acest raport este în realitate mai mare pentru că pe lângă salarii, CEO primesc de obicei și alte avantaje materiale (dividende, prime de performanță, etc).

Merită?

Întrebarea care stă să fie pusă este: merită sau nu un CEO să câștige banii pe care îi primește?

Este o regulă nescrisă ca niciodată să nu se pună acest lucru în discuție. În compania dumneavoastră este altfel?

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *