Se fac angajări la primăria Deva

Ieri, în cadrul ședinței de Consiliu Local a fost votată schimbarea organigramei. În acest moment primarul Florin Oancea considerând că la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) este nevoie de 25 de noi angajați.

Se schimbă organigrama

Pentru a-și pune în aplicare programul prin care a promis în campania electorală că va schimba fața orașului Deva, primarul propune modificări la SPIGM. După perioada în care schimbarea organigramei, prin care 109 angajați din primărie au părăsit instituția, a fost subiect de discuție în special din partea consilierilor locali PSRO, iată că acum se vor angaja 25 de persoane pe posturi de muncitori calificați și necalificați.

Răzvan Mareș este împotrivă

Bineînțeles momentul a fost speculat de viceprimarul Răzvan Mareș care de altfel a fost un fel de Gică contra pe toată durata ședinței. Acesta i-a reproșat primarului că nu înțelege care a fost logica, că au fost dați oameni afară,ca acum să angajeze alții. Mareș, a susținut că în ultimii doi ani, SPIGM-ul a funcționat foarte bine și în proporție covârșitoare, oamenii din oraș au fost mulțumiți de curățenie. A mai spus că nu înțelege de ce trebuie înființate 5 zone noi în care acest serviciu să funcționeze și pentru aceasta fiind nevoie de înființarea a 25 de posturi noi. De asemenea mai remarcă faptul că pentru funcționarea celor 5 entități noi va fi nevoie de utilaje, de echipament și activitatea va fi doar pentru 6 luni de zile, pe perioada verii. El susține că personalul existent împreună cu asistații sociali și cu persoane repartizate de la Penitenciarul Bârcea, cu care primăria are contract sunt suficienți pentru funcționarea serviciului. Mareș nu este de acord cu hotărârea pentru că aceasta presupune cheltuieli în plus fără rost.

Domnul Țonea, consilier local din partea PSD, îl combate pe Mareș spunând că este pentru prima dată când la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală se pune accent pe muncitori, adică pe oameni care produc, nu pe cei care lucrează în birouri. Salută inițiativa primarului și propune ca această să fie votată.

Florin Oancea dorește eficiență

Primarul explică în cadrul ședinței motivele pentru care a propus aceast proiect de hotărâre.  A promis în campania electorală că în momentul în care va veni la primărie  va eficientiza serviciile din cadrul instituției. Așa că  vizează acum SPIGM, un serviciu foarte important, ce va fi vizibil pe fiecare stradă, pe fiecare alee, în spatele blocurilor și nu cum a fost până acum doar pe aleile principale. După o analiză serioasă făcută împreună cu noul director, Irinel Faur, a constatat că acolo unde vor putea să facă reduceri de cheltuieli le vor face. Așa că se va dinamiza serviciul de la sera proprie și  mobilierul urban va fi confecționat în regie proprie, cu un cost substanțial mai mic decât cel de până acum. De exemplu o bancă a costat până acum 800 lei iar în regie proprie prețul va fi de 180 de lei, ceea ce va duce cu adevărat la o  economie de finanțe.

Echipe în fiecare cartier

În același timp vine cu soluția ca în fiecare cartier să existe echipe formate din 9 – 11 muncitori  care vor fi la dispoziția locuitorilor de acolo. Echipa arondată în cartierul respectiv va lucra doar acolo și vor rezolva cu celeritate toate sesizările care vin din partea cetățenilor. Referitor la colaborarea cu Penitenciarul Bârcea, primarul Oancea anunță că față de anul trecut când  lucrau la Deva în jur de 50 de persoane acum se poate conta doar pe 10. De asemenea persoanele din penitenciar sunt în regim deschis și semideschis și dacă se întâmpla ca unul să plece se face raport și se interzice orice activitate în afara închisorii. Interdicția aceasta poate să dureze o săptămână sau o lună, serviciul rămâne fără aportul lor și de aceea primăria trebuie să se bazeze pe forțele proprii. Primarul declară că în perioada următoare va crește calitatea serviciilor pe care SPIGM-ul le va face în folosul cetățenilor.

Irinel Faur explică

Directorul Irinel Faur a explicat cum vor fi repartizați cei 25 de noi angajați. Cinci dintre ei vor lucra la serele proprii, iar suplimentarea numărului angajaților de aici se va vedea anul viitor prin mărirea producției. Alte cinci persoane se vor ocupa de tot ce înseamnă mobilier urban în Deva, de reparații coșuri de gunoi, de confecționarea de bănci, a jardinierelor și de repararea parcurilor. Faur urmează să propună Consiliului Local un proiect de reabilitare a tuturor locurilor de joacă din Deva. Celelalte 15 persoane din care 9 calificate și 6 necalificate vor fi repartizate la zonele verzi. Este important ca zonele din spatele blocurilor să arate la fel de bine ca cele din centru. Dorește ca serviciul de gospodărire și întreținere să se ocupe în viitor și de Archia, Bârcea Mică și Cristur, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Proiectul de hotărâre a fost votat cu 16 voturi pentru și 3 abțineri. Urmează să vedem efectele acestei hotărâri chiar în perioada următoare.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *