Sfaturi de vremea rea: îmbrăcaţi-vă cu cap!

Toamna aduce cu ea vreme rece şi umezeală, iar schimbarea garderobei este obligatorie. Nu este cazul însă să vă adăugaţi centimetri întregi de materiale numai pentru a vă apăra de temperaturile cu minus. Salvamontiştii, cei care stau cu orele şi zilele pe munte, fie iarnă sau vară, vă recomandă materiale performante şi uşoare în care merită să investiţi. Sfatul specialiştilor: protejaţi-vă sănătatea, nu economiile…

„Vine iarna, umezeala, frigul şi, ca să vă apăraţi de ele, sunt pe piaţă obiecte de îmbrăcăminte la magazinele de specialitate. Sunt făcute din materiale uşoare, subţiri şi ţin cald. Nu contează că stai în ploaie 24 de ore din 24, ca la duş. Sunt special realizate ca să reziste, să nu se ude. E foarte important ca tu rămâi perfect uscat şi extremităţile să fie încălzite”, explică Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara.

Medicii spun că vântul sau temperaturile scăzute reduc temperatura corpului printr-un fenomen care se numește convecție, dar corpul omenesc pierde căldură şi de fiecare dată când intră în contact cu o suprafață rece: scaun, zăpadă, pardoseală…

Fenomenul se numeşte conducție. O alegere înţeleaptă a hainelor te poate feri de ambele fenomene, spun salvamontiştii care pariază pe sistemul de îmbrăcare în straturi: haina de corp, startul care ţine de cald şi ultimul strat – impermeabil şi anti vânt. „Spun un „NU!” hotărât celor care obişnuiesc să îşi ia multe straturi de îmbrăcăminte. Pielea trebuie să respire! Nişte materiale bune respectă asta: lasă corpul să respire şi nu permit apei, zăpezii şi frigului să pătrundă. Totul începe de la tricoul sau bluza speciale, urmat de windstopper sau shell stopper, apoi membrana. Toate aceste foi trebuie să facă parte dintr-un lanţ, să respire. Dacă între ele se pune o altă haină, chiar dacă este bumbac ori un „puloverel de lâniţă”, cum ziceau bunicii noştri se rupe acest „lanţ” şi degeaba ai pe tine o haină scumpă, foarte bună, dacă ea acoperă una care nu îţi aduce deloc confort termic”, spune Bodean.

Stratul de bază – o haină de corp, o pereche de colanți sau șosetele, împiedica transferul de căldură prin contact, iar stratul de haine superior – cel de la exterior – trebuie să fie rezistent la vânt și apă pentru a împiedica transferul de căldură prin convecție.

Specialiştii spun că un mijloc de protecţie termică performant trebuie confecţionat dintr-un material impermeabil, având o conductibilitate termică nu mai mare de 7,800 W/(m2 K) şi astfel realizat, încât atunci când este folosit pentru a proteja o persoană, să reducă pierderea de căldură a corpului atât prin convecţie cât şi prin evaporare. Mijlocul de protecţie termică trebuie să funcţioneze satisfăcător când temperatura aerului e cuprinsă în intervalul de la -30 de grade Celsius la +20 grade Celsius. „Ar fi goretex-ul, primaloft-ul, sunt membrane în două sau trei straturi, care îţi conferă confort termic şi în condiţii extreme cu ploaie, vânt şi frig. Bineînţeles că ele sunt mai scumpe, dar, dacă te gândeşti, cât te poate „costa” altfel o ieşire pe munte sau o ieşire de câteva ore pe afară, sănătatea ta face toţi banii”, spune şeful salvamontiştilor hunedoreni.

Acesta spune că tremuratul este un semn de alarmă prin care  organismul omului „spune” că are nevoie de căldură. Tremuratul este provocat de contracții, spasmele mușchilor, care determină corpul să consume calorii și să genereze căldură şi astfel să îşi refacă căldura pierdută în exterior. După tremurat, urmează hipotermia uşoară.

Dacă nu credeţi că poţi rămâne „uscat” în timpul ploii, chiar şi fără umbrelă, o dovedesc materialele din costumul de ski folosit de salvamontişti. Doru Oprişoni, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont chiar a vrut să încerce calităţile costumului şi a intrat îmbrăcat la duş: „Vă garantez că sunt nişte costume foarte bune şi au o impermeabilitate ridicată: chiar dacă plouă torenţial, apa nu trece prin material şi noi nu ne udăm! L-am încercat personal pentru că am vrut să văd cât de rezistent este. Sus, la Baza Râuşor,  am stat sub duş vreo cinci minute cu duşul pe mine şi nu a intrat apa deloc! E un costum foarte bun!”, spune Doru Oprişoni.

Medicii îi atenţionează şi ei pe oameni să se îmbrace în straturi şi să evite îmbrăcămintea care te face să transpiri. În plus, ei spun că este indicat ca gâtul şi capul să fie acoperite, pentru că circa jumătate din căldura pe care o pierde o persoană este cea de la nivelul scalpului şi gâtului.

Nici încălţămintea nu trebuie uitată: în magazinele de specialitate, se găsesc trei tipuri de bocanci. Cei de iarnă au o talpă specială şi sunt mai groşi, în timp ce bocancii de vară au mai puţină piele şi mai multe inserţii de material textil pentru o ventilaţie mai bună. Bocancii de trei sezoane sunt o combinaţie între cele două. „Sunt bocanci de munte pe care ar fi bine să îi cumpăraţi, nu din marile magazine, ci din cele specializate: alegeţi bocanci de trei sezoane sau bocanci de iarnă. Sunt bocanci de trei sezoane care se comportă bine până spre debutul iernii, când ai şi puţină zăpadă, cu cizma termoformabilă. Asta înseamnă că ţi se formează pe picior şi confortul este maxim. Este încălţămintea care nu te bate, nu te strânge şi asta e foarte important pentru că fiecare om are piciorul altfel. Cizma ia practic forma ta. Şi unii dintre clăpari au calitatea asta”, explică Ovidiu Bodean.

Salvamontistul spune că şi grosimea tălpii este importantă pentru că este esenţial să te fereşti de încălţămintea cu talpă subţire care preia rapid răceala pardoselii, dar şi de cea care te predispune la alunecare.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *