Spital, pe punctul de a se închide

Spitalul municipal din Vulcan este pe punctul de a fi închis. Este revoltă mare în municipiul Vulcan, acolo unde fiecare pasează responsabilitatea în curtea celuilalt. Autoritățile locale din Vulcan, în subordinea cărora funcționează spitalul, l-au convocat pe managerul unității medicale la raport. Motivul: de ce nu a fost acreditată unitatea medicală. Dacă până în luna aprilie nu va fi obținută acreditarea, spitalul ar putea fi închis.

“Spitalul Vulcan are 110 paturi în structură, din care 85 de paturi contractate la această oră. În ultimii ani, nu s-a mai pierdut niciun pat din cele contractate.  Avem un număr de 238 de angajați. Este numărul total, din care avem 30 de medici, 92 de asistenți medicali, 26 infirmiere, 29 îngrijitoare, 2 kinetoterapeuți, o normă și jumătate de chimist, o jumătate de normă de biolog, o jumătate de normă de fizician, un farmacist, un asistent social, un psiholog,  7 registratori din care 2 sunt în statistică, 5 brancardieri, 2 spălătorese, o secretară, un șofer, 3 portari, 11 muncitori, un contabil, un referent, un consilier juridic, un specialist SSM, 4 șefi de serviciu și 5 economiști”,  a spus medicul Cătălin Popa, managerul Spitalului municipal Vulcan.

Pentru a fi reacreditat, spitalul din municipiul Vulcan ar trebui să treacă printr-o serie de transformări. Spitalul municipal Vulcan nu a obținut acreditarea de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Este vorba de acreditarea în managementul calității în sănătate, iar în acest context există riscul ca unitatea medicală să nu poată încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

“În ceea ce privește acreditarea, există diferențe categoria de spital în care este încadrat spitalul din punct de vedere al Ministerului Sănătății și o altă categorie în care este încadrat spitalul din punct de vedere al ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate). Ministerul Sănătății autorizează funcționarea unui spital, îl încadrează într-o categorie de spital, iar ANMCS-ul acreditează spitalul într-o categorie proprie. Spitalului nostru la nivelul anului 2007 i s-a luat secția de chirurgie, ortopedie și compartiment ATI și a rămas doar secția de obstetrică-ginecologie. În momentul în care s-a făcut această schimbare s-a lăsat un singur post de medic ATI la sala de operații. Referitor la compartimentul ATI  acesta a fost luat. Ulterior și managerii dinaintea mea au încercat să recupereze acest compartiment, dar fără succes”, a mai precizat sursa citată.

Scopul acreditării este acela de a asigura condiţii de siguranţă pacientului, personalului şi mediului. Serviciile de sănătate oferite trebuie să răspundă nevoilor colectivităţilor deservite. De asemenea, preluarea pacienţilor de către unităţile sanitare trebuie să se facă în limita competenţelor şi a resurselor acestora.

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *