Straja, stațiunea montană în plină expansiune

Stațiunea montană Straja este în plină expansiune. Aflată în sudul județului Hunedoara, micuța stațiune atrage din ce în ce mai mulți turiști. Autoritățile publice locale, alături de investitorii privați caută să dezvolte stațiunea.

“Și noi, investitorii privați venim în sprijinul Primăriei, dar și Primăria a venit în Straja în sprijinul nostru. Acea investiție controversată, la început, cu barierele, își arată efectul. Este foarte benefică, iar turiștii apreciază acest lucru. Au început să vină în Straja turiștii care mergeau până acum în Austria, este vorba de Timișoara, Arad, Cluj. Sunt foarte bucuros când trec prin parcări, mă uit la numerele de la mașini și văd că 60% sunt din Timișoara. Asta spune mult pentru că știu că acei turiști sunt cei care mergeau în Austria și i-au recâștigat în Straja, asta pentru că aici este ordine, sunt pârtii bune, instalații pe cablu și au ce face. Pentru sezonul viitor, am gândit împreună cu primăria, o nouă investiție, și anume montarea unui telescaun până pe vârful Straja, la 1868 metri, și eu personal, vreau să îmi împlinesc visul, să mergem cu pârtiile spre Pasul Vâlcan”, a declarat Emil Părău, investitor în domeniul schiabil Straja.

Un alt investitor a adus în straja un covor rulant. Marius Fodoran a practicat schi de performanță. A fost în multe stațiuni montane ale Europeni, iar de acolo a venit cu un bagaj de informații. S-a inspirat de la francezi, iar încet-încet vrea să aducă și în Straja investiții care să dezvolte stațiunea.

“Covorul rulant a costat 58.000 de euro, fără TVA. Covorul rulant deservește pârtia de începători Baloo din stațiunea Straja care este o pârtie privată a Școlii de Schi și Snowboard Straja. Această bandă va servi taberelor Straja pe care noi le organizăm în fiecare săptămână și la Școala de Schi și Snowboard Straja toți clienții vor beneficia de această bandă. Toți vor beneficia în mod gratuit. Pentru cei care nu sunt la Școala de Schi și Snowboard sau Tabere le putem pune la dispozițe banda, doar dacă există cereri din partea unor grupuri organizate”, a declarat Marius Fodoran, investitorul din Straja și deținătorul Taberelor Straja și a Școlii de Schi și Snowboard Straja.

Inspirația tânărului pasionat de ski a venit după ce a încercat pârtiile din întreaga Europă, ca schior de performanță. Marius Fodoran își dorește să dezvolte și în Straja un parc de începători după modelul francez.

“Este un baby-schi, este un covor rulant modern, ultimul model din lume. Ținând cont că eu am făcut schi de performanță și m-am plimbat pe toate pârtiile din Europa, am văzut, în primul rând la francezi aceste covoare rulante și după modelul lor am construit un parc de începători. Avem o pârtie plată, care se numește Bambi și este situată în apropierea ursului Baloo, al doilea parc de începători este pârtia Baloo și este după modelul francez. La ei se numește „Marmotons”. După modelul francez, ne dorim ca la final să avem un parc de începători la cel mai înalt nivel”, a mai spus sursa citată.

Turiștii găsesc în Straja zeci de kilometri de pârtii, dar și instalații de transport pe cablu moderne. Toate sunt la prețuri accesibile.

“Straja are nevoie de ceea ce vor turiștii, și din acest motiv din an în vin tot mai mulți turiști pentru că noi îi întrebăm de ce au ei nevoie. Atunci, încercăm să facem ce vor ei să găsească aici în Straja. Anul acesta, în Straja au găsit niște pârtii extraordinare, au găsit instalații pe cablu cum probabil nu mai sunt în România și totodată au început să își petreacă timpul și altfel în Straja. Tocmai de aceea facem și foarte multe competiții, organizăm multe concursuri, în așa fel încât oamenii să aibă ce face în Straja”,  a mai spus Emil Părău.

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din aceştia, 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *