Straja: Tradiție și autenticitate

Tradiție, autenticitate și multă voie bună. Acestea au fost doar câteva ingredientele zilei de astăzi din stațiunea montană Straja. Sute de persoane au urcat la munte pentru a participa la Nedeia Sânzienelor.

Îmbrăcați în port popular turiștii au marcat, astfel, și ziua iei.

În staţiunea Straja are loc, în fiecare an, la data de 24 iunie, Nedeia Sânzienelor, sărbătoare legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii.

Se organizează astfel o nedeie câmpenească, una dintre cele mai frumoase datini păstrate, în mod autentic, în această zonă a ţării.

Mos Stefan
Mos Stefan

„Această nedeie se ţine aici, în Straja, de prin anii 1700, la graniţa cu Austro-Ungaria se întâlneau localnicii cu oltenii de peste munte, unde se încheiau viitoarele cumetrii, cu distracţie, muzică şi dansuri specifice locului.

De Sânziene se întâlneau şi bătrânii satelor.

Este o datorie a noastră să păstrăm tradiţiile şi portul popular, deoarece este  identitatea poporului român. În ediția din acest an am dorit să marcăm și Centenarul Marii Uniri”, a declarat Emil Părău, investitor în Straja.

Atracţia sărbătorii o reprezintă concursul de cai, în cadrul căruia călăreţii trebuie să poarte, în mod obligatoriu, straie populare româneşti autentice, specifice zonei din care provine.

“Mă bucur că a venit atât de multă lume în stațiune. Prin organizarea nedeii de astăzi am ținut să aducem în atenția oamenilor frumoasele obiceiuri ale locului.

Este de datoria noastră, a reprezentanților administrației locale să ne implicăm în astfel deacțiuni care au menirea să păstreze vii tradițiile, pentru că acestea ne reprezintă și ne definesc ca popor”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Conform unei tradiţii de sute de ani, flăcăii din cătunele de munte, proprietari de turme de oi, se întrec pe un traseu greoi, în munţi, călare pe cei mai de seamă armăsari, marea lor majoritate făcând faţă cu brio provocărilor impuse de traseu.

 

Se serbează astfel cultul recoltelor bogate, pentru că tradiția locului spune ca Sânzienele sunt niște fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile.

Floarea numită ca și sărbatoarea – Sânziana sau Drăgaica – este galbenă sau albă și se spune că înflorește chiar în noaptea de Sânziene, noapte în care toate plantele au puteri miraculoase. Iar dacă mai sunt și descântate, puterile plantelor sporesc.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *