Tânăra soprană care îl încântă pe Vladimir Putin este brădeancă

„Superba soprană” aşa a fost prezentată Irina Baianţ brădenilor. Prea puţini dintre cei veniţi la sărbătoarea oraşului ştiau atunci că tânăra frumoasă şi modestă de pe scenă e una de-a lor. Când a început să cânte, moţii s-au oprit din poveşti, copiii din alergat şi toţi au lăsat telefoanele. Vocea incredibilă a femeii s-a strecurat până la fiecare suflet, a crescut şi a umplut locul. Când a ridicat acordurile de la melodia „You raise me up” părea că s-au deschis cerurile peste Brad.

Ştiţi senzaţia aceea că îţi creşte sufletul şi se înfioară pielea de emoţie? Asta a reuşit să facă Irina Baianţ la Brad, pe scena unde a urcat sâmbătă să cânte la „Zilele municipiului Brad”. Indiferent de educaţie şi muzica favorită, oamenii şi-au dat seama că au în faţa lor un talent veritabil şi un om binecuvântat din plin cu har. „Doamne, Dumnezeule! Ce voce! Cine e?” Oamenii s-au privit uimiţi, au întrebat vecinii, au căutat nedumeriţi numele interpretei în programul zilei. Uşurinţa cu care soprana şi-a plimbat vocea educată printre tonuri, glasul cald, plin şi puternic, firescul cu care cântă Irina, a fascinat de la prima melodie. Minute în şir a fost ascultată şi savurată. „You raise me up, so I can stand on mountains/ You raise me up to walk on stormy seas/ I am strong when I am on your shoulders/ You raise me up to more than I can be”. Nici că se putea un cântec mai potrivită pentru finalul unui concert magnific! Pur şi simplu, vocea Irinei a stârnit unul din acele momente rare când totul din jur dispare şi eşti fibră în sufletul lumii. Aplauzele s-au ridicat spontan, un omagiu sincer oferit de moţi pentru soprana de renume mondial. Irina e un alt filon strălucitor de aur trimis de Brad în lumea largă.

Un Florin Cazacu zâmbitor a urcat pe scenă cu un buchet de flori şi strigând: „Aplauze pentru Irina!!! Când te-am văzut, Irina, la spectacolul deosebit de pe Arena Naţională nu mă gândeam că, la nici o lună de zile, vei cânta la Brad!”, a rostit primarul Bradului. „Nici eu!” şopteşte soprana. „Felicitări, Irina! Sunt oameni care s-au născut la Brad şi, natural, îşi iubesc oraşul; dar sunt oameni care au cunoscut oraşul pentru o clipă şi îl iubesc pentru totdeauna! Tu eşti printre cei care au petrecut câteva momente la Brad, iubeşti oraşul şi îţi mulţumim pentru asta. Am pregătit un buchet de flori şi o plachetă care să-ţi amintească de această seară minunată, o plachetă care se acordă din partea comunităţii locale, din partea sufletului colectiv al acestui oraş, sopranei Irina Baianţ pentru activitatea desfăşurată în domeniul artistic. Eşti minunată!” Soprana Irina Baianţ a deschis festivitatea de premiere a tinerilor brădeni, zeci de elevi cu rezultate frumoase la concursurile şcolare şi sportive. Alături de ei, soprana a cântat „We are the champions”. La final, s-a adresat publicului: „Sunt onorată şi vă mulţumesc din toată inima! Mă-nclin în faţa dumneavoastră!”, a spus Irina în timp ce oraşul o aplauda.

Frumoasă, fragilă şi modestă, discretă şi elegantă, de un bun simţ şi o amabilitate cum rar mai întâlneşti, cu un zâmbet deschis, ochii blânzi şi glas cald, tânăra care cucerise publicul de pe scenă, te mai farmecă o dată când începe să povestească. Îţi spune că se consideră brădeancă, mai cu seamă când îşi aminteşte că a petrecut clipe minunate în vacanţe: „Tatăl meu este din Brad, mi-am petrecut copilăria aici, veneam verile la bunici. Cele mai frumoase amintiri din viaţa mea sunt de aici, pentru că sunt amintirile care îmi ţin familia unită. Ai mei spuneau: „Pe chipul tău, noi nu o să ne despărţim niciodată, indiferent ce s-ar întâmpla, indiferent cum se va duce timpul! Asta este pentru mine Bradul. Este oraşul unde, de fiecare dată când mă întorc, îmi recapăt sufletul, mă reîntregesc spiritual şi emoţional. Simt că sunt de aici, chiar dacă nu sunt născută în Brad. Cumva, am crescut aici, înţeleg tradiţia, am împrumutat din tot ce înseamnă lumea moţilor.”

Copila de odinioară are acum 29 de ani, concertează foarte mult în străinătate și este una dintre cele mai talentate și cunoscute soprane românce. Irina Baianţ a urcat pe scene celebre din Franţa, Belgia, Olanda, Anglia, Germania, Rusia și Turcia, în 40 de orașe din toată lumea. Este obișnuită şi cu scena musicalului: a debutat în spectacolul „Fantoma de la Operă” care s-a jucat inclusiv la Kremlin. În urmă cu o lună, Irina s-a făcut remarcată la festivitatea dedicată Simonei Halep, pe Arena Naţională. Atunci soprana a cântat melodia lui Whitney Houston: „One moment in time”, una dintre preferatele Simonei. „Irina Baianț și-a făcut apariția într-o ținută spectaculoasă, de culoare albă, cu aplicații argintii, și a impresionat audiența prin vocea sa și prin look”, nota Gazeta Sporturilor. „Acolo, am văzut-o, la fel ca toată ţara, când a cântat pentru Simona Halep. La ceremonie am aflat că mătuşa ei locuieşte în Brad şi am luat imediat legătura cu ea. A acceptat cu mult drag să vină la noi, la Brad”, spune primarul municipiului.

Deşi are sute de spectacole, Irina Baianţ a cântat pentru prima dată în judeţul Hunedoara: „Cred că nici nu m-am gândit vreodată că voi cânta la Brad. Niciodată să nu spui niciodată!”, râde tânăra. Se poartă atât de firesc, încât nu îţi vine să crezi că ai cunoscut-o de curând: „Mă consider brădeancă, chiar mă consider! Aici îmi sunt rădăcinile, de aici am împrumutat şi graiul ardelenesc – tatăl meu şi familia fiind de aici nu am avut cum să nu aud şi să nu cresc cu acest grai dulce. Sunt onorată de primirea de aici. Peste tot unde mă duc şi sunt întrebată de unde sunt, spun că sunt din Bucureşti pentru că acolo m-am născut, dar am crescut şi m-am format la Brad. Povestesc tuturor despre acest oraş mic, dar atât de important pentru mine.” Tatăl Irinei a fost şi el un om de seamă al oraşului. Ionel Baianţ are acum 89 de ani şi a primit surâzător şi încântat cuvintele celor care îi lăudau fata cu talentul de aur. Pe vremuri, a condus ca interimar Ministerul Minelor, a fost inginer şef şi răspundea de toate minele de neferoase din România.

Bunicii de la Brad ai Irinei se numeau Rozalia şi Constantin: „Pe bunica nu am apucat să o cunosc pentru că a decedat înainte ca eu să mă nasc, dar pe bunicul l-am prins şi m-am bucurat mult de el, a trăit până undeva la 97 de ani. Era un om extrem de vioi. Eu am moştenit ochii de la bunicul meu şi zâmbetul, din ce îmi spun cei din familie. Era un om deosebit de puternic şi toată lumea din Brad îl cunoştea pentru asta”. Irina chiar povesteşte lumii despre momentele frumoase ale copilăriei din oraşul moţilor. Într-un interviu acordat life.ro, în martie 2019, la întrebarea „Cum arată o zi perfectă pentru tine?”, Irina răspundea: „Depinde de dispoziția pe care o am… Acum, de exemplu, mi-aș dori să fiu cu tata la casa bunicilor mei din Brad, unde mi-am petrecut majoritatea verilor din copilărie, să stăm sub nucul din curte, pe o pătură și să mâncăm nuci. (…) Fericirea o găsesc în zâmbete, flori, animale, aplauze, acute, mâinile tatălui meu, îmbrățișări, ciorba de pui á la grec, parfumuri, croissante, vară, mare, sport și ochii omului iubit.”

În 2016, alături de Doru Todoruț, Irina a participat la preselecția pentru Eurovision cu piesa „The Voice”. În 2015, a fost invitată la petrecerea organizată în cinstea președintelui rus, Vladimir Putin, iar apoi la masa lui. A fost chemată să cânte la evenimentul prilejuit de ziua de naştere a lui Vladimir Putin, unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii: „E o emoţie aparte, dar – cum să spun? E un om ca toţi oamenii, aşa trebuie să te gândeşti. Noi artiştii suntem mai aşa – poate mai aerieni – eu nu am simţit o presiune deosebită. În afară de controalele extraordinar de minuţioase, inclusiv la intrarea în scenă. Rigorile vestimentare şi codul care se impune sunt foarte stricte. De exemplu, e un anumit număr de centimetri la tocul de la pantof, un anumit tip de vestimentaţie. Chiar şi înainte să intru pe scenă, nişte bodyguarzi şi-au trecut mâna prin părul meu. Sunt nişte rigori anume la Palatul Kremlin. Am cântat şi la Teatrul Balşoi, dar acolo nu se pune problema de aşa ceva. Evident este altceva chiar dacă, în foarte multe dintre serile de operă, mai ales cele de balet este şi domnia sa acolo (Vladimir Putin – n.red.). A fost un moment foarte frumos, mă bucur că se repetă.”

Irina a stat la masă cu Vladimir Putin și alte oficialități şi a primit distincția de onoare din partea cabinetului Președintelui alături de invitaţii pentru a susține concerte în Rusia. Acum talentul şi farmecul Irinei au făcut Kremlinul să-i solicite din nou prezenţa: „Voi merge şi anul acesta, sunt din nou invitată şi chiar îmi face o deosebită onoare să pot fi din nou acolo. Cred că o să mă bucur de participarea mea mai mult acum, a doua oară când cânt. Prima dată nici nu am realizat foarte bine ce se întâmplă. Mi-am făcut treaba cât de bine am putut şi am fost alături de o echipă profesionistă şi de maestrul Vladimir Cosma, alături de care voi merge şi anul aceasta.” Cunoscut drept „Mozart al cinema-ului”, Vladimir Cosma a scris coloana sonoră la peste 300 de filme, plus seriale şi emisiuni de televiziune produse majoritatea în Franţa, dar şi în Marea Britanie sau Germania. Maestrul Cosma a compus bucăţi simfonice, operă, operetă şi music-hall. O parte din piesele sale vor fi interpretate în faţa liderului de la Kremlin de brădeanca Irina Baianţ: „Cânt piese din repertoriul francez pentru că Vladimir Putin este un foarte mare iubitor de cultură franceză. Toate piesele sunt compuse de Vladimir Cosma. Asta însumează piesele din coloanele sonore ale filmelor cu Louis de Funès, Nana Mouskouri, „L’Amour en héritage”, „La Boum 2”, „Your Eyes”. Sunt piese pe care cu siguranţă le ştiu iubitorii de film vechi şi cei de muzică bună. Vladimir Putin este unul dintre ei.”

Laura OANA

AICI puteți vedea și asculta doi hunedoreni talentați: Un moment superb realizat de Irina Baianț și Tiberiu Albu, în finala concursului Vocea României, pe care tânărul din Orăștie l-a câștigat în anul 2014

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *