Tradiții străbune din cătunele momârlănești

Satul momârlănesc este o vatră plină cu tradiții. Băștinașii din Valea Jiului petreceau Sărbătorile de Paște după ritualuri milenare. Era musai ca în Sfânta noapte a Învierii să meargă la biserică.

“Slujba de Înviere se ţinea de obicei la ora 24. La sosirea acasă de la slujba de Înviere, membrii fiecărei familii se spălau pe faţă cu apă dintr-un lighean în care era pus un ou roşu şi un bănuţ de argint, pentru a nu-ţi lipsi din buzunar tot anul banii şi pentru a fi sănătos şi rumen în obraj precum oul”, notează Dumitru Gălăţan –Jieţ în cartea sa „Momârlanii, ieri şi azi”

Tot pentru a avea noroc tot anul, momârlanii aveau și alte ritualuri pe care le respectau. Cel mai bătrân membru al familiei era cel care împărțea Paștile celorlalți membri ai familiei.

“De o parte şi de alta a casei se puneau glii de pământ cu iarbă verde, ca tot anul să ai belşug şi roadă bună. Cel mai vârsnic bărbat din casă se aşeza cu picioarele pe glia dinnăuntru şi dădea Paşti tuturor membrilor familiei, care stăteau cu picioarele, cu rândul pe glia din afara pragului, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi fără să fi mâncat ceva în dimineaţa respectivă. După ce primea de trei ori o linguriţă cu câte un cub de pâine cu vin din Paşti, fiecare spunea de trei ori celui care dădea Paştile „Hristos a Inviat” iar acesta răspundea tot de trei ori„ Adevărat a Inviat”. Luatul Paştilor se repeta în toate zilele sărbătorii Paştilor”, mai notează autorul.

În zilele noastre, doar câteva din obiceiuri se mai respectă, însă, de Paște, biserica este punctul focal al comunității momârlănești.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *