Turism la ”doi și-un sfert”

Statul român pune ”ochiul și timpanul” pe turiști. Proiectul Legii turismului, lansat în dezbatare publică, ar face gelos chiar și editorul manualului micului turnător după care lucra fosta Securitate. Știți, perioada aia istorică în care trebuia să raportezi la SECU chiar și străinul care ți-a bătut la ușă pentru un pahar cu apă.

Ei, acum de treaba asta, cu raportatul, se va ocupa proprietarul de hotel sau de pensiune unde doriți să fugiți de lume în concediu. Renunțați! Nu se mai poate! Serviciul de Telecomunicații Speciale și, pe cale de consecință, Serviciile, vor ști în orice moment de unde să vă ia. Gata cu evadările în natură. Adio, discreție!  Ca turist în România, conaționalii, dar și străinii, vor trebui să dea pe goarnă tot la recepție.

Cât de relaxant va fi să dăm raportul la cazare!  Pentru că statul român vrea să știe multe, dacă legea asta se va aplica.  Numele, prenumele, data naşterii, locul naşterii, cetăţenia, date referitoare la domiciliu: ţară, localitate, stradă, număr, date referitoare la actul de identitate: tipul, seria şi/sau numărul, data eliberării şi instituţia emitentă, statul emitent, codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepţia turiştilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii şi data plecării sunt doar așa, de încălzire.  Recepționerul va trebui să noteze  date privind plata sejurului, inclusiv adresa de facturare, date din profilul „client fidel”, dacă există, agenţia sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

Dar nu o să vă puteți numi turist până când nu răspundeți la o întrebare cheie, ”scopul călătoriei”. Adică, mă vezi, cu nevasta, pruncul, soacra și damigeana de trăscău la recepție într-un hotel la mare și mă întrebi care e scopul? Cu ce parte a corpului concepe guvernul ăsta proiectele de lege?

Dacă ați trecut și ultimul test și ați devenit într-un final turist,  toate informațiile pe care le-ați furnizat se colectează, stochează, corelează, ordonează, analizează, prelucrează şi, cum altfel!?, diseminează prin intermediul unei mega baze de date care se va forma. Cică toată această operă herculiană are un singur scop: o acuratețe crescută în ceea ce privește numărul real de turiști care vin (încă!) în România.

Și încă o chestie, ca să vedeți că e o treabă serioasă. Să nu vă gândiți cumva să dați cu flit la recepție invocând oboseala de pe drum, sau alte motive copilărești. Proiectul prevede pedepse pentru nerespectarea prevederilor acestei legi, adică o amendă care poate ajunge la 40 de salarii de bază minime brut pe economie.

”Explore the Carphatian garden” e un slogan depășit deja pentru turismul românesc. Mai potrivit ar fi ”Explore the Carphatian Jungle”. Pe cuvânt!

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *