Turistă rătăcită, sâmbătă noaptea, în Retezat

Noapte grea pentru salvamontiștii hunedoreni. O persoană de sex feminin, în vârstă de 34 de ani, din București, a plecat sâmbătă de la Cabana Pietrele împreună cu un grup de 12 persoane, condus de un ghid montan. Femeia s-a despărțit de aceștia în Șaua Pelegii, cu gândul de a parcurge solitar Porțile Închise ale Retezatului și de a se înapoia pe Valea Galeșului. În Șaua Vârful Mare a greșit, însă, traseul și a coborât pe Valea Vasielu.

Când au primit apelul telefonic de urgență de la turista rătăcită, salvamontiștii au aflat că este singură în noapte, că este panicată și ușor hipotermică. După datele oferite, salvamontiștii au localizat-o, prezumtiv, pe Culmea Vârful Mare, în zona Vf. Obârșia Nucșoarei. Salvatorii montani au sfătuit-o să se protejeze de frigul nopții și au instruit-o cum să colaboreze cu salvamontiștii de la punctul de permanență Pietrele care, deja, porniseră spre ea.

În jurul orei 1 noaptea, salvatorii montani au ajuns în zona Vârful Mare și au reușit să comunice, prin semnale luminoase, cu persoana rătăcită, care se afla în zona preconizată de salvamontiști. Acțiunea de salvare, desfășurată noaptea, va mai dura, deoarece apropierea de turista rătăcită este îngreunată de zona foarte sălbatică a crestei puțin umblate.

La ora 01:30 noaptea, salvatorii montani au ajuns în zona vârfului Obârșia Nucșoarei. Întrucât a respectat toate indicațiile acestora, turista a fost găsită în condiții bune. După evaluarea ei, s-a început retragerea pe traseul vf. Mare – Lacul Galeș – Cabana Pietrele, unde s-a ajuns în jurul orei 7:00.

 

 

foto: muntii-nostri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *