Un hunedorean face profit cinstit pe seama hoţilor

Într-o lume ideală,  fără hoți,  afacerea hunedoreanului Dorin Buda nu ar avea nici un sens. Ei există însă și dau fără să vrea prilej  întreprinzătorului local să dezvolte o afacere care, culmea!,  combate chiar activitatea penală a celor care fură.

Un sfert de veac de business

Dorin Buda (foto) are un dublu avantaj. Este un bun specialist în ceea ce face ca om de afaceri. Este singura explicație pentru longevitatea afacerii pe care o deține, în ciuda crizelor care de-a lungul anilor a măturat de pe piața mii și mii de mici afaceri. Prin urmare, dacă vă interesează cumva sistemele de alarmă și monitorizare, Dorin Buda este omul dumneavoastră. Bilanțul a 25 de ani de afaceri în această branșă îl recomandă: 10.000 de alarme instalate, 4000 de sisteme de supraveghere video puse la lucru, obiective securizate de la nivel de garsonieră la nivel de sediu de bancă. Un vraf impresionant de hârtii cu antetul unor firme de prestigiu din sectoare industriale, bancare sau comerciale din toată țara, atestă gradul mare de mulțumire al clienților față de serviciile prestate de firma lui Dorin Buda.

90 la sută dintre clienți, victime ale hoților

Una din particularitățile clientelei hunedoreanului este că în proporție covârșitoare aceasta face parte din categoria persoanelor sau companiilor care au fost o dată sau de mai multe ori victime ale hoților. ”Am o amintire-reper privitor la acest aspect. La un moment dat mi-am prezentat oferta unui proprietar de magazin alimentar din Deva care nu s-a arătat interesat de soluțiile de alarmare și supraveghere pe care i le propuneam. Ba mai mult, m-a luat așa puțin peste picior că mă ocup cu servicii oarecum inutile. La doi-trei ani de la prima întâlnire, mă caută omul să-mi comande un sistem de protecție a magazinului împotriva hoților. I l-am instalat, dar nu m-am putut abține să nu-l întreb ce l-a făcut să se răzgândească. Am aflat că avusese mai multe spargeri la magazin. Când numărul lor a ajuns la zece omul nu a mai  suportat și m-a căutat. După instalarea sistemului de alarmare și supraveghere nu s-a mai produs nici o spargere în magazin. Sunt 15 ani de atunci”, povestește Dorin Buda.

Ați da 3.000 de lei să vă protejați de hoți?

Sistemele de alarmare și supraveghere video sunt într-un fel ca un joc lego. Poți porni de la ceva simplu, pentru ca la final, dacă clientul cere și are posibilitate să plătească, să obții adevărate ”blindaje” formate din  senzori de înaltă finețe,  camere video HD, butoane de panică, perimetre securizate inteligent cu tehnologie radar cu microunde, sau chiar software-uri care pot depista dacă în spațiul protejat a dispărut sau chiar dacă a apărut un obiect de la ultima vizită.

Pentru o casă sau un apartament de bloc lucrurile sunt însă relativ mai simple. Un sistem de top cu componente de marcă, ar presupune instalarea unui senzor de efracție, o cameră de supraveghere a ușii de la intrare și un buton de panică care să protejeze proprietarii  în cazul în care hoții îi surprind în casă la momentul spargerii. Și bineînțeles un smartphone. ”Dacă până acum câțiva ani mijlocul de comunicare cu sistemul de alarmare și monitorizare era laptopul, în prezent cu un smartphone beneficiarul poate controla tot sistemul. Tot pe telefon sunt trimise și alarmele trimise de senzori în cazul în care lucrurile nu merg bine la locuință. Un buton de panică este ideal în situația în care hoții pătrund peste tine în casă. Sunt la Deva vreo trei dispecerate specializate care pot prelua alarma și interveni la obiectiv”, precizează Dorin Buda. Protejarea la nivel profesionist 24/7 al unui apartament de bloc cu un sistem având componente garantate minim 10 ani în funcționare ar costa în medie 3.000 de lei. Vi se pare scump?

Paratrăsnetul ofensiv care atacă norul

Desigur, cum în orice om de afaceri există tentația diversificării, ea se manifestă la Dorin Buda, printre altele,  prin ofertarea unui paratrăsnet inteligent. Se știe că cel inventat de Franklin, defensiv, are un neajuns major. În momentul în care este parcurs de fulger în zonă se dezvoltă un câmp electro-magnetic care distruge tot ce înseamnă aparat electric sau electronic. Paratrăznetul inteligent pe care îl instalează Dorin Buda nu e defensiv. ”El atacă norul. Se intalează ușor și poate fi setat să protejeze o clădire, un loc de joacă pentru copii, o anumită arie. În momentul în care norul de furtună încărcat electric se apropie de zona protejată paratrăsnetul ”îl simte” și începe să transmită în avans o undă ionizată de captare a fulgerelor (ceea ce prin tija clasică Franklin nu se realizează). Aceasta descurajează producerea fulgerelor iar în caz că ele se produc tehnologia oprește cu o eficiență de până la 99 la sută formarea câmpului electro-magnetic distrugător”, explică întreprinzătorul.

Profit în deplasare

Bineînțeles, o afacere de tipul celei deținute de Dorin Buda, are rigorile ei. Prin lege, activitatea și lucrările companiei sunt verificate la fiecare șase luni de Poliție și Pompieri. Toate componentele sistemelor de alarmare și monitorizare video sunt omologate. Compania plătește 15 salarii și ar mai angaja specialiști dacă aceștia s-ar găsi pe piață. În plus, din 1992, niciodată activitatea nu a mers pe pierdere. ”Am obținut permanent profit, mai mare sau mai mic, funcție de pulsul pieței. În Hunedoara cererea de sisteme de pază  este mare, dar din păcate, finanțarea pentru ele este deficitară”, explică omul de afaceri. Așa se face că pentru a evita stagnarea, Dorin Buda și-a extins recent serviciile în Cluj și Timișoara, doi dintre cei mai importanți poli de dezvoltare economică din România.

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *